Donderdag ECB dag

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 08:27

De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet in aanloop naar een Amerikaans inflatiecijfer en een rentebesluit van de ECB.

IG voorziet een openingswinst van 18 punten voor de Duitse DAX, een plus van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten.

Beleggers maakten woensdag een pas op de plaats in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag, waarbij de markt meer inzicht hoopt te krijgen in het toekomstige monetaire beleid van de centrale bank. De grote vraag daarbij is of de ECB het huidige tempo van de obligatie-inkopen intact houdt.

"De markt komt op adem en handelaren zijn bereid te wachten op een eventuele volgende grote beweging", zei marktanalist Ryan Detrick van LPL Financial.

Uit China kwam woensdag het nieuws dat de fabrieksprijzen in mei in het hoogste tempo in bijna dertien jaar zijn gestegen, gedreven door de wereldwijd stijgende grondstofprijzen. De consumentprijzen stegen gematigd in mei dankzij lage voedselprijzen. Met name mijnbouwaandelen kwamen onder druk te staan.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de Duitse export in april op maandbasis met 0,3 procent is gestegen, terwijl de import met 1,7 procent daalde, wat resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 15,9 miljard euro.

Bedrijfsnieuws
 
Mijnbouwers stonden woensdag onder druk na publicatie van de Chinese inflatiedata. Rio Tinto verloor 2,0 procent, Anglo American daalde 2,5 procent, terwijl Glencore 1,5 procent lager noteerde.

Reisgerelateerde aandelen stegen, nadat de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en preventie reisbeperkingen voor verschillende Europese landen versoepelde, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië. Cijfers van IATA lieten daarnaast zien dat zodra er weer mag worden gevlogen, dit ook wordt gedaan. "Het aanhoudende herstel op de binnenlandse markten vertelt ons dat mensen zodra ze weer de vrijheid krijgen om te vliegen, zij hier ook gebruik van maken", aldus topman Willie Walsh van IATA. "Helaas is deze vrijheid er nog niet voor de meeste internationale reizen."

Aéroports de Paris steeg 8,0 procent, Air France-KLM won 3,3 procent en Deutsche Lufthansa dikte 3,1 procent aan. De aandelen van International Consolidated Airlines noteerde 3,4 procent hoger, easyJet steeg 2,4 procent en Wizz Air won 3,3 procent. Het aandeel Ryanair werd 1,9 procent duurder.

Het Spaanse Inditex verloor 2,0 procent. De retailer, onder andere bekend van Zara, meldde in het eerste kwartaal weer winst geboekt te hebben, dankzij een omzetstijging. Tussen 1 mei en 6 juni zag Inditex de totale verkopen op jaarbasis zelfs verdubbelen. In vergelijking tot deze periode in 2019, toen er nog geen coronacrisis was, lagen de verkopen ook 5 procent hoger.

In Parijs en Amsterdam blonk Unibail-Rodamco-Westfield uit met een koerswinst van 5,7 procent. Een dalende rente en aflopende coronamaatregelen deden vastgoedaandelen in heel Europa goed.

In Frankfurt viel de koersdaling van Coverstro op. Het aandeel leverde 3,3 procent in.

Euro STOXX 50          4.096,85 (0,0%)
STOXX Europe 600       454,44 (+0,1%)
DAX                    15.581,14 (-0,4%)
CAC 40                 6.563,45 (+0,2%)
FTSE 100               7.081,01 (-0,2%)
SMI                    11.788,10 (+1,1%)
AEX                    722,71 (+0,5%)
BEL 20                 4.149,93 (+1,0%)
FTSE MIB               25.741,75 (-0,3%)
IBEX 35                9.156,10 (+0,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht lager gesloten.

De pas op de plaats volgde een dag nadat de S&P 500 op zijn twee na hoogste record ooit sloot. De S&P presteerde de afgelopen twee weken gematigd omdat beleggers de heropening van de economie afwegen ten opzichte van de stijgende inflatie en zorgen over de effecten van problemen in de toeleveringsketen. Het begin van de zomermaanden en de pandemie zorgen volgens marktvolgers tevens voor lagere handelsvolumes.

"We hebben de afgelopen week zeer lage volatiliteit gezien", zei analist John Roe van Legal & General Investment Management. "Nu we warmer weer krijgen, zijn er minder marktparticipanten en is sprake van een minder volatiele omgeving. Dit vermindert de liquiditeit", zei hij.

De zorgen over de stijgende inflatie zijn de afgelopen dagen afgenomen, hoewel beleggers uitkijken naar nieuwe inflatiecijfers van mei, die donderdag staan geagendeerd.

"Het debat over hoe hardnekkig de inflatie is en zal zijn voor de komende maanden is cruciaal. Dit kan voor enige volatiliteit zorgen", zei marktanalist Luc Filip van SYZ Private Banking. "De hoger dan verwachte cijfers van vorige maand veroorzaakten nogal wat marktstress", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 3,1 procent. De marktindex daalde van 665,9 maar 645,4.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in april op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,8 procent en 5,2 procent, terwijl de groothandelsomzet op maandbasis met 0,8 procent steeg en op jaarbasis met maar liefst 43,6 procent.

Een julifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,1 procent, ofwel 0,09 dollar, lager op 69,96 dollar op de New York Mercantile Exchange, hoewel uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week fors zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een tweetal publicatie geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en inflatiecijfers van mei.

Bedrijfsnieuws

Campbell Soup gaf een winstwaarschuwing na een tegenvallende kwartaalwinst. De aangepaste winst per aandeel daalde  met 31 procent tot 0,57 dollar, waar 0,66 dollar was verwacht. De soepreus daalde ruim 6,5 procent.

WallStreetBets-favoriet GameStop zat woensdag opnieuw in de lift. GameStop steeg ruim 2,0 procent. AMC Entertainment, een andere favoriet, daalde daarentegen bijna 8,0 procent.

Sherwin Williams heeft zich tijdens een presentatie positief uitgelaten over het lopende tweede kwartaal en de rest van dit jaar. Zowel in de Amerika’s als de divisie Coating presteert dit kwartaal beter dan voorzien, zei CEO John Morikis. Vooral verf voor huizen is nog altijd erg gewild. Het aandeel verloor circa 1,2 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash waagt de stap naar Japan. Het is direct ook de eerste expansie van het Amerikaanse bedrijf in Azië. Het aandeel noteerde circa 0,4 procent hoger.
 
Startup Aura van Hollywood-mogul Jeffrey Katzenberg en Silicon Valley-investeerder Sujay Jaswa heeft 150 miljoen dollar opgehaald voor plannen om een compleet aanbod van internetbeveiliging te kunnen leveren. Aura heeft nu een oorlogskas van 450 miljoen dollar en wordt gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar.

Miljoenen doses van het coronavaccin van Johnson & Johnson dreigen deze maand hun houdbaarheidsdatum te overschrijden. Er lijken weinig praktische mogelijkheden voor de gezondheidszorg om deze vaccins snel te gebruiken of aan andere landen te schenken.

Het Japanse investeringsconglomeraat Softbank heeft een groot aandelenbelang genomen in IonQ, een quantumcomputerbedrijf uit Maryland.

Lordstown Motors heeft niet voldoende contanten om de commerciële productie van zijn elektrische vrachtwagens op te starten en twijfelt of het bedrijf het einde van het jaar zal halen. Lordstown kreeg vorig jaar een beursnotering via een zogeheten SPAC. Het aandeel herstelde van eerdere verliezen en steeg ruim 0,5 procent.

S&P 500 index              4.219,55 (-0,2%)
Dow Jones index            34.447,14 (-0,4%)
Nasdaq Composite           13.911,75 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend hoger.

Nikkei 225              28.947,77 (+0,3%)
Shanghai Composite      3.620,72 (+0,8%)
Hang Seng               28.828,94 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2164. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2178 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2186 op de borden.

USD/JPY Yen   109,55
EUR/USD Euro  1,2164
EUR/JPY Yen   133,26

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - April (NL)
08:45 Industriële productie - April (Fra)
11:30 Industriële productie - April (Bel)
13:30 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - Mei (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport oliemarkt (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 FuelCell Energy - Cijfers tweede kwartaal (VS)
17:00 Grubhub - Aandeelhoudersvergadering overname Just Eat Takeaway (VS)