Consolideren consolideren...

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 08:40

De Europese futures wijzen op een nagenoeg vlakke opening van de cashhandel. De AEX noteert op dit moment op 732, de Dax future danst rondom de 15600. 

Afgelopen vrijdag was er Intraday wederom weinig beweging en lagen de volumes erg laag. Het is overduidelijk dat de zomerperiode aangebroken is de indices opzoek zijn naar nieuwe impulsen. 

Analisten spraken van een glansloos herstel voor de aandelenmarkten in Europa na de dip van een week eerder die werd veroorzaakt door de taperstorm van de Federal Reserve.

"Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de investeringen van de Europese landen veel minder omvangrijk zijn dan die in de VS", aldus Hewson. In de VS kondigde president Biden donderdagavond een akkoord aan over een infrastructuurplan dat wordt gesteund door zowel de Republikeinen als Democraten. Het plan moet nog wel door het Amerikaans Congres worden goedgekeurd.

Hewson zag verder dat aandelen in de reis- en vrijetijdssector vrijdag onder druk stonden omdat de versoepelingen van reisbeperkingen door de Britse overheid tegenvallen. Aandelen als Ryanair, easyJet en TUI verloren ruim een procent.

Het Duitse consumentenvertrouwen liet over juli een flinke verbetering zien van 6,9 negatief naar 0,3 negatief, tegen een door economen verwachte 4,0 negatief.

De geldhoeveelheid van de eurozone steeg in mei wel, maar minder snel dan in april.
 
Bedrijfsnieuws

EssilorLuxottica overweegt een rechtszaak te starten tegen GrandVision, nadat de Nederlandse optiekketen een arbitragezaak verloor rond de overname van het bedrijf. Dit meldde Reuters vrijdag op basis van bronnen. Het aandeel EssilorLuxottica daalde licht. Grandvision verloor 0,8 procent.

In Parijs steeg het aandeel ArcelorMittal 2,6 procent. Safran was met een verlies van 1,5 procent daar de sterkste daler in de CAC 40.

In Frankfurt kreeg het aandeel Adidas er 6,4 procent bij na de goed ontvangen kwartaalcijfers van de Amerikaanse rivaal Nike. Het in Londen genoteerde JD Sports won 4,4 procent. Het aandeel MTU Aero was in de Duitse DAX de sterkste daler met een min van 1,4 procent.

Euro STOXX 50         4.120,66 (-0,04%)
STOXX Europe 600        457,63 (+0,1%)
DAX                  15.607,97 (+0,1%)
CAC 40                6.622,87 (-0,1%)
FTSE 100              7.136,07 (+0,4%)
SMI                  11.999,70 (+0,1%)
AEX                     733,14 (+0,1%)
BEL 20                4.179,93 (+0,7%)
FTSE MIB             25.510,50 (+0,4%)
IBEX 35               9.095,00 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het groen.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag verdeeld gesloten, met wel een nieuw record voor de S&P 500.

Beleggers waren vrijdag voorzichtig optimistisch over de infrastructuurdeal van president Joe Biden en een aantal Amerikaanse senatoren, maar tegelijkertijd zagen ze ook dat de inflatie verder oploopt en daarmee ook de langlopende rente.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de persoonlijke inkomens in mei met 2,0 procent zijn gedaald, terwijl de uitgaven stabiel bleven. De PCE kernprijsindex, voor de Federal Reserve een belangrijke inflatie-indicator, kwam op jaarbasis uit op 3,4 procent, tegen 3,1 procent in april. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag naar 1,55 procent en noteerde daarmee op weekbasis 10 procent hoger.

Toch lijken beleggers vooralsnog te geloven in het verhaal van Fed-voorzitter Jerome Powell, dat de inflatoire druk tijdelijk is.

"Het overkoepelende verhaal dat uit de gebeurtenissen van deze week naar voren komt, is dat de opvattingen van de heilige drie-eenheid van Jay Powell, Richard Clarida en John Williams van de Fed waarschijnlijk het zwaarst wegen, en dus zal de Fed voorlopig niks aanpassen [in zijn beleid]", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

Fed-bestuurslid Eric Rosengren van de Boston Fed, die geen stemrecht heeft, zei vrijdag tegen Yahoo Finance dat de Amerikaanse economie steeds dichter bij het punt komt waarop de centrale bank kan besluiten om de steun af te bouwen.

Marktanalist Greg Valliere van AGF Investments keek naar de infrastructuurdeal die Biden sloot met een aantal senatoren van zowel de Republikeinse partij als de Democraten. "Het zal weken duren om alle details glad te strijken en dan zal de spanning stijgen. Zou dit 60 stemmen in de Senaat kunnen krijgen zonder fillibuster?", vroeg hij zich af.

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Bij een settlement van 74,05 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent duurder. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs zelfs 3 procent.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen in de VS noteerden in het groen na de resultaten van een stresstest van de Federal Reserve. Volgens de Fed zijn de banken kapitaalkrachtig genoeg om een diepe recessie te doorstaan. Met het resultaat van de stresstest komt er een eind aan de beperkingen die vanwege de coronacrisis golden voor dividenduitkeringen en aandeleninkoopprogramma's. Morgan Stanley, JP Morgan Chase en Bank of America stegen 1 tot 2 procent.
 
De Britse mededingingswaakhond is een onderzoek gestart naar de vraag of Amazon.com en Google  neprecensies wel voldoende aanpakken. Amazon daalde 1,4 procent. Google-moeder Alphabet sloot vlak.

Nike won ruim 15 procent en hielp daarmee de Dow stevig in het zadel, nadat de sportkledinggigant over het afgelopen kwartaal een recordomzet boekte van meer dan 12 miljard dollar. Verder verwacht Nike dat de omzet met meer dan 10 procent zal stijgen en de 50 miljard dollar aan verkopen zal overstijgen in dit lopende boekjaar.

FedEx kwam donderdag nabeurs ook met sterke kwartaalcijfers hoewel de winst licht tegenviel. BlackBerry zag de omzet in het afgelopen kwartaal terugliepen, hoewel het verlies ook slonk. FedEx verloor ruim 3 procent en BlackBerry zelfs 4,5 procent.

Aandelen Virgin Galactic stegen liefst 39 procent na goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA om ruimtereizen aan te mogen bieden.

S&P 500 index               4.280,70 (+0,3%)
Dow Jones index            34.433,84 (+0,7%)
Nasdaq Composite           14.360,39 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             29.024,29 (-0,1%)
Shanghai Composite      3.605,58 (-0,1%)
Hang Seng              29.288,22 (+1,4)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1923. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1935.

USD/JPY Yen   110,63
EUR/USD Euro  1,1923
EUR/JPY Yen   131,90

MACRO-AGENDA:
- Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten