AEX breekt door topzone 734/736...

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 08:51

De AEX is gisteren na 8 dagen van consolidatie boven de weerstandszone 734/736 gesloten. De index heeft daarmee een belangrijke stap gezet in de richting van 750/755. Echter zal de doorbraak vandaag moeten worden bevestigd met wederom een groene dag candle. Zakt de index terug, dan was de uitbraak een valse en verwacht ik toch weer een daling naar 730/726.

De Dax heeft al dagen moeite om door de weerstand 15650/15685 te breken, zolang we daar niet blijvend doorheen kunnen breken, zal de index blijven consolideren tussen 15715/15450.

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten.

Zij wisten de verliezen van Wall Street op dinsdagavond van zich af te schudden, die deels werden veroorzaakt door zwakker dan verwachte economische data. De zorgen over de inflatie zijn echter ook afgenomen en grote centrale banken hebben aangegeven dat ze voorlopig hun stimulerende monetaire beleid zullen voortzetten.

Beleggers zijn volgens marktvolgers in afwachting van nieuwe aanjagers, zoals sterke bedrijfscijfers of meer stimuleringsmaatregelen vanuit de overheden, om de rally in aandelen van nieuwe brandstof te voorzien.

Een bron van zorg is de komst van nieuwe coronavarianten, zei marktanalist Jason Pride van Glenmede. "Hoewel het twijfelachtig is dat de delta-variant volledige lockdowns zal veroorzaken", zei hij.

"Veel van het goede nieuws is ingeprijsd en ik denk dat dat het een beetje lastiger maakt voor de aandelenmarkten om op korte termijn hoger te koersen", denkt marktanalist Chris Dyer van Eaton Vance.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de productie van de Duitse industrie in mei op maandbasis met 3 procent is gedaald. Op jaarbasis lag de productie echter 17,3 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell gaat zijn aandeelhouders beter belonen nu het gewenste schuldniveau in het vizier is. Shell benadrukte de sterke prestaties, zowel operationeel als financieel, in combinatie met de verbeterde macro-economische vooruitzichten. Shell wil voortaan 20 tot 30 procent van de operationele vrije kasstroom uitkeren aan aandeelhouders. Het aandeel sloot desondanks 0,6 procent lager, vanwege de daling van de olieprijs.

Mijnbouwers noteerden hoger. Rio Tinto won in Londen 2,6 procent en BHP steeg 3,1 procent.

Sportkledinggigant Puma won 1,4 procent, na het succes van Italië tot nu toe op het UEFA Euro 2020 kampioenschap. De fabrikant maakt de tenues voor het Italiaanse nationale voetbalteam.

Anheuser-Busch InBev steeg 0,7 procent en Heineken won 0,6 procent. De British Beer & Pub Association voorspelde dat Engelse fans woensdag tijdens de halve finale 6,8 miljoen pinten zullen drinken. Daarnaast kreeg AB InBev verschillende koersdoelverhogingen.

EDF won 1,9 procent, nadat het concern zijn winstdoelstelling voor dit jaar verhoogde, na het opwaarts bijstellen van zijn verwachtingen voor de nucleaire productie in Frankrijk.

De Londense beursnieuweling Wise won circa 10 procent.

Euro STOXX 50          4.078,53 (+0,6%)
STOXX Europe 600       459,53 (+0,8%)
DAX                    15.692,71 (+1,2%)
CAC 40                 6.527,72 (+0,3%)
FTSE 100               7.151,02 (+0,7%)
SMI                    12.085,51 (+1,0%)
AEX                    737,64 (+0,8%)
BEL 20                 4.177,42 (+0,4%)
FTSE MIB               25.284,99 (+0,2%)
IBEX 35                8.854,50 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag nog hoger gesloten.

Het zwaartepunt lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Market Committee om 20.00 uur vanavond. Uit de notulen bleek dat tijdens de laatste beleidsvergadering uitgebreid is gesproken over de lancering van een permanente repo-faciliteit.

Onder deze faciliteit kunnen centrale banken tijdelijk Amerikaanse staatsobligaties inruilen tegen dollars. Hierdoor wordt het voor hen gemakkelijker om dollars te verstrekken aan instellingen in hun eigen regio. Functionarissen reageerden positief op de optie.

Daarnaast bleek uit de notulen dat 'verschillende' functionarissen verwachten dat eerder dan verwacht aan de taper-voorwaarden zal worden voldaan. Daarbij bleek dat de centrale bank echter nog niet klaar is om het obligatie-opkoopprogramma van 120 miljard dollar per maand af te bouwen. Maar ze waren het er over het algemeen wel over eens dat het belangrijk is om de vermindering van aankopen voorzichtig te gaan plannen om indien nodig bij onverwachte economische ontwikkelingen, zoals een sneller dan verwacht herstel, adequaat te kunnen reageren.

Conform de verwachting handhaafde de centrale bank destijds zijn belangrijkste rentetarieven. De grootste verrassing kwam van het dot plot, waarin de Fed twee renteverhogingen in 2023 signaleerde.

Beleggers hebben de belangrijkste Amerikaanse benchmarks recent naar recordniveau's gedreven na tekenen dat de economie aan het herstellen is en dat de Fed niet van plan is op korte termijn zijn monetair beleid te wijzigen. De rendementen op treasuries zijn ook gedaald tot hun laagste niveau in meer dan vier maanden, wat de vraag naar activa zoals groeiaandelen met een hoger rendement heeft ondersteund.

"Het zijn echt technische factoren die de markt nu sturen", zei marktanalist Etsy Dwek van Natixis Investment Solutions. "In de komende weken en maanden zullen we hopelijk zien dat de Amerikaanse groei goed standhoudt, wat de markten zal blijven ondersteunen", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 1,8 procent. De marktindex daalde van 638,8 naar 627,0.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in mei zoals verwacht stabiel gebleven op een hoog niveau. In mei bedroeg het aantal openstaande vacatures 9,2 miljoen stuks. Dat is gelijk aan het aantal in april.

Een augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,6 procent, ofwel 1,17 dollar, lager op 72,20 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd oor de wekelijkse olievoorraden en het consumentenkrediet in mei.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan en Goldman Sachs bouwen het thuiswerken radicaal af, door medewerkers te vragen om weer vijf dagen per week op kantoor te komen, zelfs als ze hierdoor talent kwijtraken. Citigroup is flexibeler en hoopt zo juist tophandelaren en dealmakers te lokken.

Het zoek-algoritme van YouTube leidt kijkers naar filmpje met onjuiste informatie en geseksualiseerde content. Dit zou blijken uit onderzoek van Mozilla, een softwarebedrijf zonder winstoogmerk. YouTube is onderdeel van Alphabet, dat ook eigenaar is van Google.

Angi komt met een nieuwe functie waarin consumenten klusdiensten kunnen kopen tegen vaste prijzen. Abonnees kunnen dienstverleners doorbladeren op het internet of een klus aanmelden. Het moet het inhuren van klussers voor verbouwingen aan je huis net zo makkelijk maken als winkelen via Amazon.com of Target, zei CEO Oisin Hanrahan van Angi. Het aandeel daalde 1,2 procent.

Athene Holding koopt samen met Apollo Global Management een belang van 15 procent in de Australische financiële dienstverlener Challenger. Dit leidt tot een belang van 18 procent dat 540 miljoen dollar waard is.  

De voorzitter voor de Amerikaanse divisie Chris Finazzo van Burger King vertrekt, zo bleek uit een melding dinsdag. Andere bestuurders nemen zijn taken voorlopig waar.

AMC Entertainment, een zogeheten meme-aandeel, heeft besloten toch geen 25 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. CEO Adam Aron zei op Twitter dat hij nog steeds achter de plannen staat, maar dat er te weinig steun van aandeelhouders voor is. Hij heeft daarom besloten dit jaar geen nieuwe aandelen meer uit te geven. Het aandeel verloor 9,8 procent.

S&P 500 index              4.358,14 (+0,3%)
Dow Jones index            34.681,79 (+0,3%)
Nasdaq Composite           14.665,06 (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     28.183,71 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.533,63(-0,6%)
Hang Seng                   27.401,12 (-2,0%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1795. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1804 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1802 op de borden.

USD/JPY Yen   110,52
EUR/USD Euro  1,1795
EUR/JPY Yen   130,35

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Juli (NL)
08:00 Handelsbalans - Mei (Dld)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten