Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX & DAX blijven in de buurt van ATH's

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 08:36

                                                                                                AEX daggrafiek:

Het was gisteren een rommelige dag op de financiële markten waarbij de handel voornamelijk werden aangestuurd door computerhandel. 

Na de zwakke data uit China stonden de Amerikaanse futures en Europese indices de gehele dag in het rood, maar aan het einde van de Europese handelssessie werd de Dow Jones van een -0,8% teruggebracht naar de slotstand  van afgelopen vrijdag. Uiteindelijk is de index zelfs met 0,3% winst gesloten.

Ook de Nasdaq zocht even de onderkant van de zijwaartse range op in de zone 15000/14950, vanaf dat punt werd de index weer gekocht en teruggebracht tot boven de 15050.

Al met al is er dus weinig veranderd op de daggrafieken, toch lijkt de vaart er even uit en lijkt het er op dat men wacht tot na de expiratie voordat er weer eren duidelijke richting komt.

De adempauze maandag volgde op een week waarin de grote Europese indexen nieuwe recordstanden wisten te bereiken. Beleggers reageerden de afgelopen weken enthousiast op de bedrijfscijfers die verschenen.

Tot nog toe waren de winstcijfers in Europa 31 procent hoger, "ver boven de gebruikelijke 3 tot 5 procent hoger dan verwacht", stelden analisten van InsingerGilissen.

De komende dagen zal de aandacht verschuiven naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Die moeten beleggers woensdagavond meer inzicht geven in een mogelijk moment waarop de Amerikaanse centrale bank gaat 'taperen'.

Volgens Hewson zijn de notulen eigenlijk minder relevant omdat er sinds dat rentebesluit van de Fed alweer twee sterke banenrapporten zijn verschenen, namelijk die van juni en juli.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen en mijnbouwers stonden maandag onder druk. BP en Royal Dutch Shell verloren zo'n 3 procent. Anglo American en Rio Tinto leverden 2 procent in. Ook financials eindigden in het rood.

Het staatssteunfonds om Deutsche Lufthansa overeind te houden tijdens de coronacrisis, verkleint zijn belang in de luchtvaartmaatschappij in de komende weken met 5 procent naar 15 procent. Het aandeel Lufthansa daalde bijna 4 procent.

De Franse maker van auto-onderdelen Faurecia heeft een meerderheidsbelang in de Duitse sectorgenoot Hella genomen. Het aandeel Faurecia steeg maandag liefst 12 procent, terwijl Hella ruim 3 procent inleverde.

PostNL steeg bijna 2 procent. De Tsjechische miljardair Kretínský heeft zijn belang in PostNL verdubbeld naar 10,10 procent, zo bleek dit weekend uit een melding van toezichthouder AFM.

Het Bertelsmann concern bereidt een miljardenbeursgang voor van zijn callcenter-joint venture Majorel, op de beurs van Euronext Amsterdam. Dat meldde Handelsblatt maandag op basis van bronnen.

Euro STOXX 50         4.202,44 (-0,6%)
STOXX Europe 600        473,45 (-0,5%)  
DAX                  15.925,73 (-0,3%)
CAC 40                6.838,77 (-0,8%)
FTSE 100              7.153,98 (-0,9%)
SMI                  12.419,14 (-0,4%)
AEX                     769,78 (-0,7%)
BEL 20                4.338,35 (-0,5%)
FTSE MIB             26.448,76 (-0,8%)
IBEX 35               8.926,60 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een lagere opening voor Wall Street.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten, nadat de verliezen van eerder op de dag werden weggewerkt. De S&P 500 index en Dow Jones index scherpten hun records wederom aan.

Beleggers waren aanvankelijk terughoudend nadat Chinese cijfers een economische vertraging lieten zien, onder meer door de deltavariant van het coronavirus. Dit wakkert de zorgen aan dat de mondiale groei ook gaat haperen.

Tot nog toe was de stemming vrij positief volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, met name omdat het cijferseizoen sterk was, de kerninflatie in de Verenigde Staten minder hard lijkt op te lopen dan verwacht en omdat de Amerikaanse steunaanvragen verder zijn gedaald.

"De notulen van de Fed [die later deze week verschijnen] kunnen beleggers meer informatie geven over hoe het monetaire beleid in de komende maanden wordt aangepakt", zei Aslam, doelend op een van de belangrijkste items op de macro-agenda deze week.

Daarnaast zijn er een aantal andere macrodata die van belang zullen zijn, denkt Aslam, zoals de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie. De data verschijnen dinsdag.

De geopolitieke situatie in Afghanistan is voor de markten vooralsnog niet zo interessant, maar kan dat wel worden. Zo kan de financiering van de economische agenda van de Amerikaanse president Joe Biden in het gedrang komen, volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Biden heeft volgens Verstraete 3,5 biljoen dollar nodig voor zijn infrastructuurplan. "Enkele Democraten hebben te kennen gegeven tegen te stemmen, doordat de Amerikaanse troepen zijn weggetrokken uit het land."

"Mocht dit doemscenario werkelijkheid worden, [dan] kan de markt sterk corrigeren", waarschuwde Verstraete. "De recente stijging is namelijk deels toe te schrijven aan het enorme economische plan van Biden."

De Amerikaanse macro-agenda was vandaag slechts gevuld met de Empire State index, en die bracht weinig goeds. De index daalde met 25 punten naar een stand van 18,3.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1780. De olieprijs is maandag gedaald. Op een settlement van 67,29 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,7 procent goedkoper.

Een tropische storm in de Golf van Mexico zal volgens analist Manish Raj van Velandera Energy slechts tijdelijk voor productieproblemen zorgen, waardoor de olieprijs daar vermoedelijk nauwelijks van zal kunnen profiteren.

Bedrijfsnieuws

CureVac steeg ruim 4 procent. De omzet daalde afgelopen kwartaal, terwijl het verlies hard steeg. CureVac meldde echter ook goede onderzoeksresultaten met zijn mRNA coronavaccin.
 
BHP overweegt zijn olie-activiteiten ter waarde van 15 miljard dollar te verkopen, en zich geheel te richten op mijnbouw. Het concern praat met Woodside Petroleum uit Australië over een deal waarin BHP aandelen van Woodside zou krijgen. In New York daalde de Amerikaanse notering bijna 3 procent.

De National Highway Traffic Safety Administration onderzoeken de Autopilot van Tesla na verschillende ongelukken. Dit bleek maandag uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder.

De toezichthouder kan elf ongelukken sinds 2018 linken aan het gebruik van de Autopilot, waarmee de auto’s van Tesla zelfstandig kunnen rijden. De meeste van deze incidenten vonden plaats in het donker. Het onderzoek van de NHTS heeft betrekking op 765.000 Tesla’s. Het aandeel verloor ruim 4 procent.

Pfizer en BioNTech hebben data aangeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om groen licht te krijgen om hun coronavaccin te gebruiken voor een zogenaamde 'booster prik' van het vaccin. Pfizer steeg een procent terwijl BioNTech ruim 9 procent verloor.

S&P 500 index               4.479,71 (+0,3%)
Dow Jones index            35.625,40 (+0,3%)
Nasdaq Composite           14.793,76 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.

Nikkei 225               27.555,35  (+0,1%)
Shanghai Composite       3.500,43 (-0,5%)
Hang Seng                26.002,66 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1768. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag werd de munt verhandeld op 1,1780.

USD/JPY Yen   109,33
EUR/USD Euro  1,1768
EUR/JPY Yen   128,65

MACRO-AGENDA:
08:00 Werkloosheid - Juni (VK)
09:30 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (NL)
09:30 Consumptie huishoudens - Juni (NL)
09:30 Internationale handel - Juni (NL)
11:00 Economische groei - Tweede groei def. (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VS)
15:15 Industriële productie - Juli (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juni (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS
07:00 Just Eat Takeaway - Halfjaarcijfers
09:00 Flow Traders - Ex-dividend
13:00 Home Depot - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Walmart - Cijfers tweede kwartaal (VS)


«   »