Is dit 'DE' Trigger??

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 08:46

Gisterenavond werd de FED notulen gepubliceerd en waarin stond te lezen dat de Amerikaanse centrale ank waarschijnlijk dit jaar gaat beginnen met 'taxeren'. , oftewel minder stimuleren.

Na dit nieuws werd er op Wallstreet op de verkoopnop gedrukt en daalde de Majors met zo'n 1%. Afgelopen nacht zijn de futures wereldwijd verder gezakt en daarmee zouden we weleens de 'trigger' te pakken kunnen hebben voor een forse correctie. 

 

Echter, één zwaluw maakt nog geen zomer, dus is het verstandig om goed te blijven monitoren wat men van plan is. We hebben te maken met een zeer sterke opgaande trend die naar mijn inziens niet zomaar valt om te buigen. 

De AEX staat een half uur voor de opening van de cashhandel op een verlies van zo'n 8 punten, de Dax opent naar alle waarschijnlijkheid zo'n 100 tot 150 punten lager. De leden hebben de signalen en de targets inmiddels ontvangen in de voorbeurs updates. Ook meedoen? Stuur dan een email naar info@beurspraatje.nl

Beleggers waren in afwachting van eventuele plannen van de Federal Reserve om de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen terug te schalen.

Een reeks sterke arbeidscijfers heeft het argument voor de Amerikaanse centrale bank versterkt om tijdens de volgende beleidsvergadering in september aan te kondigen om de maandelijkse aankopen van staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten te gaan afbouwen. Sommige kenners denken dat de Fed het jaarlijkse symposium in Jackson Hole eind deze maand zou kunnen aangrijpen om te hinten op het afbouwen van zijn soepele monetaire beleid.

"Ondanks gemengde standpunten binnen het Federal Open Market Committee verwachten we dat de commissie de plannen voor het afbouwen van QE zal aankondigen tijdens de volgende beleidsvergadering van 21-22 september, waarbij de afbouw begin 2022 of mogelijk eind 2021 zal aanvangen", zei hoofdeconoom Kathy Bostjancic in een rapport.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets verwacht vanavond in de notulen geen verrassingen.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in juli uit op 2,0 procent, een daling ten opzichte van de 2,5 procent in juni. De Britse producentenprijzen stegen met 4,9 procent. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juli conform verwachting met 2,2 procent gestegen. In juni was dit 1,9 procent en in mei 2,0 procent. De kerninflatie bedroeg slechts 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Carlsberg heeft in het tweede kwartaal de autonome omzetgroei zien versnellen en verhoogde de outlook voor het hele jaar. Het aandeel steeg 2,3 procent.

Het in Amsterdam genoteerde Prosus won bijna 2,0 procent, na cijfers van Tencent, de grootste deelneming van Prosus.

De Britse woningbouwer Persimmon heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een sterke stijging van de winst geboekt, dankzij een sterke stijging van het aantal opleveringen. De bouwer zei dat het aantal verkopen tot nu toe in de tweede jaarhelft met circa 9 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aandeel won 1,0 procent.

In Londen daalde BHP ruim 6,0 procent. Dinsdag was het aandeel juist nog een uitblinker, na plannen om de olie-en aardgaswinning over te doen aan het Australische Woodside Petroleum en om de tweede notering in Londen te beëindigen.

In Parijs ging Engie aan kop met een koerswinst van 1,6 procent, Unibail-Rodamco-Westfield presteerde iets minder, maar sloot afgerond ook op een plus van 1,6 procent. LVMH was met een verlies van 5,0 procent de sterkste daler.

In Frankfurt schreef Deutsche Post een plus van 2,5 procent, terwijl Adidas met een min van 1,4 procent het sterkst daalde.

Euro STOXX 50          4.189,42 (-0,2%)
STOXX Europe 600       474,42 (+0,1%)
DAX                    15.965,97 (+0,3%)
CAC 40                 6.770,11 (+0,7%)
FTSE 100               7169,32 (+0,2%)
SMI                    12.545,35 (+0,5%)
AEX                    771,48 (+0,1%)
BEL 20                 4.342,24 (+0,4%)
FTSE MIB               26.357,21 (+0,5%)
IBEX 35                8.970,20 (+1,2%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook al lager gesloten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de Federal Reserve. Uit de notulen bleek dat mogelijk dit jaar al begonnen zou kunnen worden met het terugschalen van het opkoopprogramma van obligaties en door hypotheek gedekte effecten.

De bankiers zijn van mening dat de door de commissie uitgezette voorwaarden voor beëindiging van het opkoopprogramma - maximale werkgelegenheid en een prijsstabiliteitsdoelstelling van 2 procent - mogelijk al dit jaar bereikt kunnen worden.

Verscheidende functionarissen merkten op dat de afbouw van het programma geleidelijk zou moeten plaatsvinden, waardoor risico's voor de financiële stabiliteit verminderd zouden worden. De functionarissen suggereerden tevens dat de rentetarieven nog enige tijd rond de 0,00 procent zouden kunnen blijven.

"De uiteenlopende standpunten en onzekerheid suggereerden dat de aankondiging niet eerder dan november zal komen", zei hoofdeconoom Ian Shepherdson van Pantheon in reactie op de publicatie.

Anderen, zoals analist Josh Shapiro van MFR, zeiden dat de deur openstaat voor een aankondiging in september "vooral als het banenrapport van augustus sterk is", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 3,9 procent. De marktindex daalde van 754,8 naar 725,4.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juli op maandbasis gedaald met 7,0 procent. Op jaarbasis steeg het aantal in aanbouw genomen woningen met 2,5 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg op maandbasis met 2,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 6,0 procent.

Een septemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,7 procent, ofwel 1,13 dollar, lager op 65,46 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 3,2 miljoen vaten tot 435,5 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de leidende indicatoren van juli later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Lowe's steeg ruim 10,0 procent. De winkelketen verwacht dit jaar een omzet van ongeveer 92 miljard dollar, waar de consensus rekende op 91,4 miljard.

Target heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De aangepaste winst kwam bijna 8 procent hoger uit op 3,64 dollar per aandeel, op een omzet van 25,16 miljoen dollar. Voor 2021 liet Target zich positiever uit over de omzet en de marge. Het aandeel verloor circa 2,0 procent.

De Chinese ontwikkelaar van games Tencent boekte 29 procent meer winst in het tweede kwartaal, terwijl de omzet uit games minder snel groeide.

Philip Morris heeft een belang genomen van 23 procent in de Britse Vectura Group, en wil dat belang verder uitbouwen. Vectura produceert inhalators voor mensen met astma. Politici en de medische sector hebben zorgen uitgesproken dat een tabaksbedrijf producten wil gaan maken tegen aandoeningen die door roken worden veroorzaakt. Philip Morris daalde circa 1,5 procent.

T-Mobile US doet onderzoek naar een recente cyberaanval op de servers van het bedrijf. Er zijn, zo kon het telecombedrijf al bevestigen, gegevens van miljoen klanten, oud-klanten en potentiële klanten buit gemaakt.

S&P 500 index              4.400,27 (-1,1%)
Dow Jones index            34.960,69 (-1,1%)
Nasdaq Composite           14.525,91 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     27.399,36 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.460,38 (-0,7%)
Hang Seng                    25.425,28 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1675. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1714 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1703 op de borden.

USD/JPY Yen   110,16
EUR/USD Euro  1,1675
EUR/JPY Yen   128,59

MACRO-AGENDA:
00:50 Handelsbalans - Juli (Jap)
06:30 Werkloosheid - Juli (NL)
10:00 Lopende rekening - Juni (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Leidende indicatoren - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Applied Materials - Cijfers tweede kwartaal (VS)