Hoog, hoger, hoogst

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 08:34

                                                                                                AEX daggrafiek:

De AEX  heeft gisteren een nieuwe ATH op de daggrafiek van de future gezet en daarmee kruipen we verder omhoog richting de 800 puntengrens. Wel zagen we gisteren een doorbraak van de zeer steile stijgende bodemlijn op de 4H-grafiek waarmee er op de korte termijn een trendbreuk heeft plaatsgevonden. Tevens lijkt de stijgingsruimte op de dagkaart beperkt doordat de koers tegen de bovenste bollinger band aanstaat. Het lijkt me dan ook tijd voor een tijdelijke consolidatie, of Pullback om de band de ruimte te geven verder naar boven te draaien.

De Dax laat nog steeds weinig beweging zien, we zien dat de dalende toppenlijn weerstand blijft bieden, maar aan de nadere kant word er wel steeds een iets hogere Intraday bodem geplaatst.

Het is dan ook even afwachten wat men precies van plan is. Vooralsnog lijkt het op een pauze, maar ik zie ook dat de Intraday dalingen op een hoger volume gaan wat een mogelijke Pump & Dump zou kunnen zijn.

Klik op de grafiek om deze groter te maken

Verder...

In Jackson Hole zou de Federal Reserve zijn plannen om de obligatie-opkopen terug te schroeven in detail kunnen uiteenzetten. "Tot voor kort leek dit het perfecte platform om een fundament te leggen voor een taper-aankondiging in september, maar zorgen over economische cijfers en een sterke toename van besmettingen met de deltavariant in de VS kan betekenen dat de Fed een voorzichtiger toon aanslaat", zei Craig Erlam van Oanda.

Vorige week reageerden de aandelenmarkten alert op de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve, die tapering relateerden aan de Amerikaanse arbeidsmarkt. En in juli vonden veel meer mensen een baan dan verwacht. Volgende week komt het banenrapport over augustus naar buiten en een bevestiging van de trend zal de Fed zeker verder aan het denken zetten.

''Maar ondertussen kan de deltavariant van het coronavirus nog een spelbreker van formaat worden en dan kan tapering voorbarig zijn''.
 
Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten BMW en Volkswagen deden goede zaken in Frankfurt met winsten van ruim 2 procent. Ook vliegtuigbouwer Airbus was een winnaar in Parijs, evenals treinenfabrikant Alstom en automerk Renault.

De staalsector was in trek met een winst voor ArcelorMittal van 2,7 procent en Aperam van 2,6 procent. Ook chemiereus BASF eindigde in het groen, met een winst van zo'n 2 procent.

Ook grote technologiebedrijven deden het goed, met stijgingen voor Infineon, Prosus, en Adyen. Maaltijdbezorger Delivery Hero blonk uit met een koerswinst van meer dan 5 procent.

In Parijs waren de makers van luxe-artikelen Hermès International en LVMH verliezers, met 1,5 tot 2 procent koersdaling.


Euro STOXX 50          4.178,08 (+0,04%)
STOXX Europe 600       471,68 (-0,04%)
DAX                           15.905,85 (+0,33%)
CAC 40                        6.664,31 (-0,28%)
FTSE 100                    7.125,78 (+0,24%)
SMI                               12.524,10 (-0,32%)
AEX                                 783,15 (+0,37%)
BEL 20                        4.328,31 (+0,28%)
FTSE MIB                 26.027,91 (-0,07%)
IBEX 35                       8.948,60 (-0,22%)  

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag hoger gesloten en zagen de Nasdaq-index voor het eerst de grens van 15.000 punten doorbreken, op optimisme over de volledige goedkeuring van een coronavaccin en een mogelijke langere duur van de monetaire stimulering door de Federal Reserve.

Een vaccin van Pfizer en BioNTech kreeg volledige goedkeuring in de VS. Gehoopt wordt dat meer ongevaccineerden nu alsnog een prik gaan halen, waardoor de deltavariant van het coronavirus een minder grote bedreiging voor de economie zou worden.

"Hoe meer gevaccineerden we hebben, hoe meer kans er is op licht aan het einde van de tunnel. Dat is het nieuws van de dag", zei Beata Kirr van Bernstein Private Wealth Management.

Energie-aandelen profiteerden van een stijgende olieprijs, die werd aangejaagd doordat er in China geen nieuwe besmettingen met het virus werden gemeld. Ook komt het verkeer de grote steden in China weer op gang. De olieprijs steeg ongeveer 3 procent dinsdag.

"De pandemie is nog steeds zeer aanwezig", zei Greg Marcus van UBS. Hij denkt dat de Fed hierdoor langer kan wachten met het terugschroeven van het opkoopprogramma dat de economie moet stimuleren.

Eind deze week zal Fed-voorzitter Jerome Powell een toespraak houden die inzicht kan bieden in de timing en de omvang van een aanstaande reductie van het obligatie-opkoopprogramma van de Federal Reserve, nu het langzaamerhand tijd wordt om de economie niet meer monetair te stimuleren, maar juist af te remmen.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe verwacht dat beleggers hoe dan ook meer duidelijkheid krijgen over de intenties van de Fed, en dat kan een marktreactie uitlokken.

"Als Powell in zijn toespraak de voorzichtige toon aanslaat die verwacht wordt, is een verzwakking van de dollar mogelijk, terwijl Amerikaanse aandelenkoersen waarschijnlijk ook zullen stijgen door een langer accommoderend beleid", voorspelt de analist.

Op de Amerikaanse huizenmarkt werden in juli weer meer bestaande woningen verkocht. De huizenprijzen stegen sterk.
 
 
Bedrijfsnieuws

Palo Alto Networks sloot 19 procent hoger. Het cyberbeveiligingsbedrijf meldde woensdagavond sterke omzetcijfers.

Elektronica-retailer Best Buy verhoogde zijn groeiverwachting tot 9 à 11 procent, van 3 à 6 procent, voor de vergelijkbare omzet dit boekjaar, na kwartaalcijfers. Het aandeel sprong 10 procent omhoog.

CrowdStrike kon ook 9 procent bijschrijven op het nieuws dat het aandeel wordt opgenomen in de Nasdaq-100-index.
 
Opvallend was dat de twee grootste aandelen in de Nasdaq-index, Apple en Microsoft, allebei lager sloten.


Pinduoduo werd 21 procent meer waard. De mobiele marktplaats uit China, die landbouwproducenten en consumenten bij elkaar brengt, boekte onverwachts winst. De omzet die bijna verdubbelde was echter lager dan verwacht.

Airbnb won bijna 9 procent.
 
Het Chinese e-commerce bedrijf JD.com kwam dinsdag met sterke cijfers over het tweede kwartaal, waarbij de omzet met 26 procent steeg naar meer dan 39 miljard dollar. Het aandeel steeg 14 procent aan de Nasdaq.

S&P 500 index                   4.486,23 (+0,15%)
Dow Jones index            35.366,26 (+0,0,9%)
Nasdaq Composite           15.019,80 (+0,52%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                  27.705,80(-0,1%)
Shanghai Composite           3.526,49 (+0,3%)
Hang Seng                   25.634,38 (-0,4%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1739. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op XXX en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1754 op de borden.

USD/JPY Yen   109,75
EUR/USD Euro  1,1739
EUR/JPY Yen   128,84

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Augustus (VS)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Orders duurzame goederen - Juli (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Salesforce.com - Cijfers tweede kwartaal (VS)