AEX blijft erg sterk

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 08:40

Zowel de AEX als de Dax wisten gisteren een groot gedeelte van de verliezen van afgelopen week goed te maken. De Dax is terug boven het 50% fibo van de dalende beweging en de AEX beweegt in een zijwaartse range waarbij de koers rustig oploopt richting de weerstand.

Daarmee blijft de daggrafiek van de AEX index er erg sterk bijliggen en lijkt de daling van afgelopen week vooralsnog een 'dip' binnen de zeer sterke stijgende trend. Zolang de steunzone 785/783 intact blijft kunnen we de komende periode wellicht weer naar de topzone 798/800.

Toch blijft het nog even oppassen voor een draai, gisteren zagen we de Nasdaq opnieuw terugzakken en dat is voor mij toch wel 'de' indicator voor de overige Majors. De rally is in maart vorig jaar begonnen met de Nasdaq, ik ga ervan uit dat hij daar ook zal stoppen.

Op vrijdag sloot de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 nog op het laagste niveau in twee weken.

"De Federal Reserve komt volgende week weer bij elkaar en lijkt eerder vroeg dan laat te willen starten met taperen. Hierdoor bouwt er wat angst op onder beleggers dat de huidige inflatiedruk langer zal aanhouden dan wat de centrale bankiers zeggen te verwachten", aldus Hewson.

Beleggers zijn volgens chief investment officer Gregory Perdon van Arbuthnot Latham Perdon vooralsnog bereid risico te nemen. "Ik denk dat de stieren iets meer munitie hebben dan de beren, de overheidssteun houdt voor nu aan", aldus Perdon.

"Nu Washington de fiscale en monetaire keuzes voor 2022 bekijken, zouden beleggers aandelen moeten overwegen die er qua waardering aantrekkelijk uitzien, ook bij een wat minder aantrekkelijk beursklimaat", aldus strateeg David Kelly van JPMorgan Asset Management, wijzend op waardeaandelen en internationale aandelen. "De Fed zal vermoedelijk later dit jaar de geldkraan wat willen dichtdraaien."

Senior Financial Economist Tom Simonts van KBC ziet al dat er een trek naar veiligheid gaande is. Beleggers kiezen voor waarde en cyclische aandelen en dat ondersteunt de indexen. De hoge grondstofprijzen werden ook door de marktvolger opgemerkt. “De trek naar veiligheid compenseert de daling van technologie”, aldus Simonts.

Op macro-economisch vlak gaat de aandacht deze week uit naar inflatiecijfers en data uit China. Beleggers zijn benieuwd of de hogere inflatie inderdaad een tijdelijk fenomeen is, en of de tegenwind in China inmiddels gaat liggen.

Stijgers en dalers

In Parijs speelde TotalEnergies zich in de kijker met een stijging van 3,1 procent. BP en Royal Dutch Shell stegen 1,2 en 2,5 procent, profiterend van de hogere olieprijs.

In Londen viel verder Associated British Food op met een daling van 2,4 procent. AB Food meldde voorbeurs evenwel dat de aangepaste operationele winst in het op 18 september aflopende kwartaal zowel voor de voedingstak als voor Primark hoger uitvalt dan voorzien.

Het in Amsterdam genoteerde Prosus daalde 2,9 procent, na een sterkere koersdaling voor Tencent. Beijing wil de leenactiviteiten van Alipay afsplitsen in een aparte app, zo schreef de Financial Times maandag. Ook andere online-kredietverstrekkers in China worden door de maatregelen geraakt. Dit zette druk op Chinese techaandelen.

Groter nog is het verlies voor het Franse Valneva. Dat aandeel daalde 41,6 procent nadat de Britse overheid het contract met het vaccinbedrijf heeft opgezegd.

Euro STOXX 50          4.187,50 (+0,4%)
STOXX Europe 600       467,56 (+0,3%)
DAX                    15.701,42 (+0,6%)
CAC 40                 6.676,93 (+0,2%)
FTSE 100               7.068,43 (+0,6%)
SMI                    12.074,81 (+0,1%)
AEX                    791,45 (+0,4%)
BEL 20                 4.189,76 (+0,3%)
FTSE MIB               25.925,73 (+0,9%)
IBEX 35                8.816,10 (+1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag ook al hoger gesloten, met uitzondering van techbeurs Nasdaq. 

Afgelopen week sloten de Amerikaanse indexen nog in het rood. Het betrof de langste aaneengesloten periode van verlies sinds februari voor de S&P 500, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

De Amerikaanse aandelenmarkten noteren desondanks nog altijd rond recordniveaus, terwijl de volatiliteit wel steeg.

De Amerikaanse beleidsmakers proberen deze maand een wetsvoorstel van 3,5 biljoen dollar onder meer voor extra uitgaven aan gezondheidszorg, onderwijs en klimaat, goedgekeurd te krijgen. Maar beleggers kijken vooral uit naar dinsdag, wanneer er nieuwe inflatiecijfers worden gepubliceerd. Die bepalen immers het beleid van de Fed.

"De Federal Reserve komt volgende week weer bij elkaar en lijkt eerder vroeg dan laat te willen starten met taperen. Hierdoor bouwt er wat angst op onder beleggers dat de huidige inflatiedruk langer zal aanhouden dan wat de centrale bankiers zeggen te verwachten", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 1,1 procent, ofwel 0,73 dollar, hoger op 70,45 dollar op de New York Mercantile Exchange. De stijging volgt op nieuwe ramingen van oliekartel OPEC, waarin de verwachtingen voor de groei van de mondiale olievraag in 2022 werden verhoogd met 900.000 vaten per dag tot 4,2 miljoen vaten per dag. Analisten merkten op dat het aanbod van ruwe olie nog steeds te lijden heeft onder een traag herstel na orkaan Ida in de Golf van Mexico, terwijl het economisch herstel van de coronacrisis op stoom blijft.

Bedrijfsnieuws

Coinbase wil met de uitgifte van obligaties 1,5 miljard dollar ophalen. De obligaties hebben verschillende looptijden. Een deel eindigt in 2028 en de rest in 2031. Over de rentevergoedingen en de aflossingsschema's wordt nog onderhandeld. Het aandeel Coinbase leverde maandag circa twee procent in.

Freshworks wil 912 miljoen dollar ophalen met een beursgang die het Amerikaanse bedrijf waardeert op 8,9 miljard dollar.

Beijing wil de leenactiviteiten van Alipay afsplitsen in een aparte app, zo schreef de Financial Times maandag. Ook andere online-kredietverstrekkers in China worden door de maatregelen geraakt. Dit zet druk op Chinese techaandelen. Alibaba sloot in New York ruim vier procent lager.

Uber kreeg vandaag in Nederland een tik op de vingers. Chauffeurs die zich in persoon met Uber hebben verbonden en die via de Uber-app passagiers vervoeren, vallen onder de CAO Taxivervoer, zo luidde de uitspraak van de Amsterdamse rechter, die daarmee de vakbond in het gelijk stelde. Het aandeel steeg licht.

Het cijferseizoen is inmiddels voor een groot deel achter de rug. Na het slot van Wall Street volgt Oracle nog wel met cijfers. In aanloop naar de cijfers daalde Oracle met circa een procent.

Private equity-investeerder Apollo Global Management heeft een bod gedaan van 4,3 miljard dollar in contanten op Tronox, een Amerikaanse fabrikant van pigmenten, zo schreef persbureau Reuters maandag op basis van bronnen. De investeerder zou 27 dollar per aandeel bieden, aldus Reuters. Het aandeel Tronox schoot maandag in New York 11 procent omhoog tot circa 22,80 dollar.

S&P 500 index              4.468,73 (+0,2%)
Dow Jones index            34.869,63 (+0,8%)
Nasdaq Composite           15.105,58 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. 

Nikkei 225              30.604,23 (+0,5%)
Shanghai Composite      3.717,26 (+0,1%)
Hang Seng               25.800,87 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1813. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1808 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1810 op de borden.

USD/JPY Yen   110,06
EUR/USD Euro  1,1813
EUR/JPY Yen   129,99 

MACRO-AGENDA:

06:30 Industriële productie - Juli def. (Jap)
08:00 Werkloosheid - Juli (VK)
10:00 IEA - Maandrapport (Fra)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Augustus (VS)
14:30 Inflatie - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten