Draaien, of breken...

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 om 08:35

                                                                                                AEX weekgrafiek:

Nadat we afgelopen vrijdag een voorzichtig herstel zagen in Europa waren het gisteren toch weer de verkopers die de regie hadden over de indices. 

De AEX is daarmee verder gedaald naar de onderste lijn van het stijgend trendkanaal uit de weekgrafiek en staat nu voor de keuze om te draaien, of te breken. Bij een doorbraak van de steunlijn word het shortsignaal sterker en kunnen we de komende periode verder omlaag. 

De Dax houd in een belangrijke supportzone 15045/15000. hier ligt op de daggrafiek de neklijn van een groot SHS patroon, zakken we er doorheen dan zou dat een versnelling van de dalende trend betekenen. Kortom, wat gaat het worden de komende periode, draaien, of breken....?

De VS, "Er speelt een combinatie van onzekerheid in Washington, aanhoudende nieuwsberichten uit China over Evergrande en aantrekkende rentes", zo merkte strateeg David Stubbs van JP Morgan Private Bank op. In Washington wordt momenteel vergaderd over het hoge schuldenplafond in aanloop naar een belangrijke deadline later deze maand. Er zal een verhoging van het plafond afgesproken moeten worden om ervoor te zorgen dat de overheid haar rekeningen kan blijven betalen.

"Alle factoren zijn nog onder controle, maar onzekerheid rond beleidsveranderingen kunnen wel het sentiment bepalen, zeker als het gaat om de twee grootste economieën ter wereld", aldus Stubbs.

Vanochtend werd in Hongkong de handel in het aandeel Evergrande opnieuw opgeschort. Er zouden berichten zijn over een mogelijke overname van de vastgoedbeheertak van het Chinese bedrijf. Mogelijk zou een andere Chinese vastgoedontwikkelaar, Hopson, een deel van Evergrande over willen nemen.

"Hoewel een overname [van de vastgoedbeheertak] op korte termijn wat lucht geeft voor Evergrande, vragen beleggers zich onverminderd af hoe het beeld op de lange termijn eruit zal zien voor de Chinese vastgoedontwikkelaar", aldus strateeg Kiran Ganesh van UBS Asset Management.

Belangrijk nieuws kwam er verder vanuit OPEC+. Het oliekartel besloot de productie in november conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen. Gezien de toenemende vraag en het beperkte aanbod van met name aardgas sloten marktkenners niet uit dat OPEC+ het tempo van de productieverhogingen sneller zou opvoeren.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO noemde de uitkomst weinig verrassend.

"Eerlijk gezegd was er ook geen reden om sneller te verhogen. Er blijven economische onzekerheden dus is het noodzaak om ook niet te snel de productie te verhogen. Het is dan lastig om weer bij te sturen indien nodig. En voor OPEC+ is die olieprijs rond 80 dollar ook niet slecht natuurlijk. Zolang het niet heel veel verder oploopt, verloopt alles goed voor OPEC+", aldus Van Cleef.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden maandag onder druk. BNP Paribas en Deutsche Bank verloren ongeveer een procent. ING daalde zo'n 3 procent, maar noteerde ook ex-dividend.

Oliefondsen als Royal Dutch Shell en BP noteerden tot 2 procent hoger na het OPEC besluit.

Ryanair heeft in september fors meer passagiers vervoerd. Dit bleek maandag uit vervoerscijfers van de Ierse prijsvechter. Ryanair vervoerde afgelopen maand 10,6 miljoen passagiers. In september 2020 bleef de teller steken op slechts 5,2 miljoen passagiers. Het aandeel steeg meer dan 2 procent.

Aandelen van Air France-KLM stegen maandag een procent, terwijl die van easyJet ruim een half procent verloren.

Een consortium geleid door Clayton, Dubilier & Rice heeft de biedingsstrijd gewonnen voor de Britse supermarktketen Wm Morrison Supermarkets. Met een bod van bijna 9,4 miljard dollar troefde CD&R een consortium met onder meer Fortress Investment Group, onderdeel van SoftBank, af. CD&R bood 2,87 Britse pond per aandeel voor Morrisons. Fortress was bereid 2,86 pond te betalen. Het aandeel Morrisons sloot maandag bijna 4 procent lager rond 2,86 pond.

Euro STOXX 50          3.999,56 (-0,9%)
STOXX Europe 600       451,03 (-0,4%)
DAX                    15.036,55 (-0,8%)
CAC 40                 6.477,66 (-0,6%)
FTSE 100               7.011,01 (-0,2%)
SMI                    11.582,35 (+0,1%)
AEX                    757,20 (-1,2%)
BEL 20                 4.116,92 (-0,5%)
FTSE MIB               25.460,80 (-0,6%)
IBEX 35                8.791,70(-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

De hogere olieprijzen droegen bij aan de zorgen over de huidige inflatieontwikkelingen. De olieprijzen trokken aan, nadat OPEC+ besloot de productie in november conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen. Gezien de toenemende vraag en het beperkte aanbod van met name aardgas sloten marktkenners niet uit dat OPEC+ het tempo van de productieverhogingen sneller zou opvoeren. De olieprijzen sloten maandag op het hoogste niveau sinds eind 2014.

"Dit is niet de start van het vierde kwartaal waarop we gehoopt hadden en beleggers zullen zich ongetwijfeld moeten opmaken voor een volatiele week", aldus analist Chris Beauchamp van IG. "Vooral in aanloop naar cijfers over de Amerikaanse banenmarkt op woensdag en vrijdag."

"Een stijging van het aantal nieuwe banen zal waarschijnlijk het voornemen van de Fed ondersteunen om nog voor het eind van het jaar te beginnen met het afbouwen van zijn obligatie-opkopen", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Voor september wordt gerekend op 475.000 nieuwe banen in de VS.

De oplopende inflatie en rentes blijven voor de beurzen een onzekere factor, net als de politieke situatie in Washington, waar beleidsmakers nog altijd geen akkoord hebben bereikt om het schuldenplafond van de Verenigde Staten te verhogen.

Het schuldenplafond is de limiet hoeveel de Amerikaanse overheid kan lenen. Zonder verhoging kan vanaf half oktober mogelijk niet meer worden voldaan aan bepaalde financiële verplichtingen, zoals aflossingen. Minister van financiën Janet Yellen en voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell waarschuwden recent voor de ernstige gevolgen als dat gebeurt.

Daarnaast moet het Congres akkoord gaan met de begroting voor het net gestarte begrotingsjaar om de overheid draaiende te houden. Een tijdelijke begroting tot 3 december werd vorige week goedgekeurd. Ook de belangrijke infrastructuurplannen van president Biden moeten nog altijd groen licht krijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg halverwege vorige week naar het hoogste niveau in drie maanden, tot 1,54 procent. Vrijdag was de rente teruggezakt naar 1,46 procent. Maandag noteerde die op 1,48 procent.

De macro-agenda bevatte maandag alleen de Amerikaanse fabrieksorders, die in augustus met 1,2 procent stegen op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft in het derde kwartaal opnieuw meer voertuigen afgeleverd. In het afgelopen kwartaal werden 241.300 voertuigen afgeleverd, tegenover 201.000 in het tweede kwartaal. Geraadpleegde economen rekenden voor het derde kwartaal op 225.000 tot 230.000 afgeleverde voertuigen.

In het derde kwartaal wist Tesla 238.000 auto's te maken. In het tweede kwartaal waren dat er ruim 206.000. Het aandeel steeg met 0,8 procent.

Aandelen Merck zitten sinds vrijdag in de lift. Toen eindigde het aandeel van de farmaceut zo'n 8 procent hoger na het veelbelovende nieuws rond een coronapil die Merck samen met zijn partner Ridgeback Biotherapeutics heeft ontwikkeld.

Volgens Merck verkleint de experimentele pil de kans op een ziekenhuisopname en overlijden met circa 50 procent bij patiënten met een milde of gematigde vorm van Covid-19. De farmaceut verwacht spoedig een aanvraag voor een noodvergunning in te dienen bij de US Food and Drug Administration. Maandag schreef het aandeel Merck nog eens 2,1 procent aan beurswaarde bij.

Aandelen van makers van coronavaccins als BioNTech en Moderna stonden maandag opnieuw onder druk, net als voor het weekend, met verliezen van 2 tot 4,5 procent.

Facebook is maandag getroffen door een grote storing, waardoor diensten als WhatsApp, Instagram en Facebook zelf wereldwijd niet meer te bereiken zijn. Bovendien ligt het social-mediaplatform onder vuur nadat een klokkenluider zei dat Facebook de rellen in het Capitol van begin dit jaar heeft gevoed. Het aandeel sloot 4,9 procent lager.

GitLab wil zo'n 450 miljoen dollar ophalen door 8,42 miljoen aandelen naar de beurs te brengen, waarmee het bedrijf zo'n 8,5 miljard dollar waard zou zijn. Dat maakte het Amerikaanse softwarebedrijf maandag bekend. De beoogde uitgifteprijs zal liggen tussen de 55,00 en 60,00 dollar.

Ook chipfabrikant Globalfoundries wil naar de beurs op Wall Street. De chipbouwer liet zich niet uit over de exacte omvang van de beursgang en gaf ook geen bandbreedte af voor de vermoedelijke prijs per een aandeel. In juli van dit jaar schreef The Wall Street Journal nog op basis van bronnen dat Intel interesse zou hebben in een overname van Globalfoundries voor een bedrag van circa 30 miljard dollar.

S&P 500 index              4.300,46(-1,3%)
Dow Jones index            34.002,92 (-0,9%)
Nasdaq Composite           14.255,48 (-2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. De Chinese beurs is nog altijd gesloten. De inkoopmanagersindex voor de Japanse dienstensector wijst op krimp, maar wel minder sterk dan in augustus.

Nikkei 225              27.792,68 (-2,3%)
Shanghai Composite      3.568,17 (slotstand 30 september)
Hang Seng               24.112,64 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1594. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1623 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1623 op de borden.

USD/JPY Yen   111,17
EUR/USD Euro  1,1594
EUR/JPY Yen   128,89

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurzen gesloten
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Jap)
06:30 Reserve bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - September (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - September (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
14:30 Handelsbalans - Augustus def. (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - September def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten