AEX rond stijgende wig af

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 08:51

                                                                                               AEX daggrafiek

De AEX is gisteren door de stijgende bodemlijn op de daggrafiek gezakt en die lijn was tevens de onderste lijn van een grote stijgende wig. Het koerdoel van het patroon ligt bij de low van oktober rond 755/750, maar of we naartoe gaan hangt sterk af van wat andere inices om ons heen gaan doen.

Ook de Dax is door de steunzone 16130/16080 gezakt en dat gaf bij ons een shortsignaal naar de zone 15980/15920 waar we inmiddels zijn aangekomen. 

Na de opening gaan we kijken, of de Gaps gesloten gaan worden, of dat we verder gaan naar onze volgende short targets...

De Europese beurzen zijn maandag overwegend lager geëindigd. Groot zijn de zorgen over de coronabesmettingen in Europa. In Oostenrijk werd maandag een lockdown van vier weken van kracht en ook in andere landen dreigen weer zulke maatregelen. 

"Met de zorgen over het economische momentum is de eurozone te midden van een nieuwe coronagolf, zal de focus ook liggen op PMI-cijfers die dinsdag verschijnen", aldus Sammani. Verder zijn beleggers volgens haar benieuwd hoe economische zwaargewichten in de eurozone Duitsland en Frankrijk de toenemende coronabesmettingen aan gaan pakken.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in november verder is verslechterd.

Ook waarschuwde de Bundesbank voor een inflatie van 6 procent in Duitsland in november. In januari volgt volgens de economen een terugval, maar toch blijft het inflatieniveau vermoedelijk nog langere tijd boven de 3 procent.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen deden over het algemeen goede zaken na de aankondiging van het Witte Huis om Jerome Powell te herbenoemen als Federal Reserve-voorzitter. Société Générale, Barclays en ING stegen 1,5 tot 2 procent.
 
Er was verder relatief veel overnamenieuws. Aandelen van telecombedrijven stegen nadat private equity-investeerder KKR belangstelling toonde om Telecom Italia van de beurs te halen met een bod ter waarde van 10,8 miljard euro. Het aandeel Telecom Italia steeg ruim 30 procent. Telefonica, KPN en Vodafone stegen mee en behaalden mooie plussen.

Warenhuis Marks & Spencer steeg 2 procent in Londen na mediaberichten dat Apollo Global een overname overweegt.

Shurgard neemt het Zweedse 24Storage over. Het aandeel verloor in Brussel een procent.
 
Prosus verraste niet met de definitieve halfjaarcijfers, nadat vorige week al een trading update werd gegeven. Het aandeel daalde ruim 2 procent. Daarmee was het verlies wel kleiner dan bij andere techbedrijven, zoals Adyen dat in Amsterdam 6,0 procent daalde.

Ericsson heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van Vonage, een provider van cloudcommunicatie, voor een bedrag van 6,2 miljard dollar in contanten. Dit maakte de Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur maandag bekend. Het aandeel Ericsson daalde ruim 5,5 procent.

Euro STOXX 50         4.346,16 (-0,2%)
STOXX Europe 600        485,46 (-0,1%)
DAX                  16.115,69 (-0,3%)
CAC 40                7.105,00 (-0,1%)
FTSE 100              7.255,46 (+0,4%)
SMI                  12.510,81 (-0,3%)
AEX                     815,34 (-0,8%)
BEL 20                4.203,53 (-0,7%)
FTSE MIB             27.382,87 (+0,2%)
IBEX 35               8.821,30 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag ook al overwegend lager geëindigd.

Veel aandacht ging uit naar de voorgenomen herbenoeming van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Hiermee is de continuïteit van het monetaire beleid van de Fed gewaarborgd, zei analist Naeem Aslam van AvaTrade in een commentaar op de aankondiging maandag.

"De Fed-voorzitter heeft uitstekend werk verricht om de Amerikaanse economie door de moeilijkste gezondheidscrisis in bijna honderd jaar te loodsen", aldus Aslam.

Dat Powell, mits de Amerikaanse Senaat zijn nominatie bevestigd, een tweede termijn van vier jaar krijgt, is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de Fed, zei hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group eerder al in een analyse.

De econoom stelt dat de markt erop rekent dat de Fed gedwongen zal worden tot een 'vroege renteverhoging' om zo de inflatie in toom te houden. Tegelijkertijd zijn beleggers ervan overtuigd dat een preventieve renteverhoging de economische groei weinig zal aantasten.

"Kortom, de 'lift-off' is Powell toevertrouwd", volgens Moëc.

Powell verscheen maandag in het Witte Huis met de genomineerde vice-voorzitter Lail Brainard. Beide benadrukten dat ze alle instrumenten van de Fed in zullen zetten om te voorkomen dat de hoge inflatie verankerd raakt.
 
De dollar werd sterker nadat de nominatie van Powell werd aangekondigd. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 1,63 procent.

Volgens de FedWatch Tool van CME Group is er nu een kans van 75 procent dat de Fed de rente in juni 2022 zal verhogen. Het percentage dat inschat dat dit in mei al gebeurt, is ook toegenomen, maar ligt nog wel onder de 50 procent.

De olieprijs steeg maandag een procent. OPEC+ zou zijn productieafspraken heroverwegen, meldde Bloomberg. Analisten waarschuwen evenwel voor de impact van nieuwe coronalockdowns op de vraag naar olie.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in oktober duidelijk is gestegen. De index steeg van een stand van 0,18 negatief in september naar 0,76 positief in oktober. Verder stegen de bestaande woningverkopen in de VS in oktober met 0,8 procent. Dat was beter dan verwacht. Op jaarbasis was wel sprake van een daling van bijna 6 procent.

Voor Amerikaanse beleggers is het vanwege Thanksgiving een korte beursweek. Donderdag zijn de markten in de VS dicht en op vrijdag gaan de beurzen in New York een paar uur eerder dicht op Black Friday.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen als die van Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America en Morgan Stanley stegen maandag rond de 2 procent, na de bekendmaking van de nominatie van Powell voor een tweede termijn als Fed-voorzitter.

Ericsson heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van Vonage, een provider van cloudcommunicatie, voor een bedrag van 6,2 miljard dollar in contanten. Vonage sloot 26 procent hoger.

Tesla won bijna 2 procent nadat topman Elon Musk op Twitter zei dat zijn Model S elektrische auto "rond maart" naar China kan komen.

Astra Space ging zo'n 17 procent omhoog. Het ruimtevaart transportbedrijf was succesvol met zijn eerste commerciële lancering voor de US Space Force.

Activision Blizzard daalde licht na een verhaal in The Wall Street Journal, dat CEO Bobby Kotick tegen zijn topmanagers heeft gezegd dat hij vertrekt als de cultuurproblemen in het bedrijf niet snel veranderen.

S&P 500 index               4.682,94 (-0,3%)
Dow Jones index            35.619,25 (+0,05%)
Nasdaq Composite           15.854,76 (-1,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. De Japanse beurs hield de deuren gesloten in verband met een feestdag.

Nikkei 225             29.774,11 (slotstand maandag)
Shanghai Composite     3.588,71 (+0,2%)
Hang Seng             24.645,31 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1234. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,1235.

USD/JPY Yen   115,08
EUR/USD Euro  1,1234
EUR/JPY Yen   129,30

MACRO-AGENDA:
00:00 Japanse beurs gesloten
08:00 Economische groei - Derde kwartaal def. (Dld)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Best Buy - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 HP Inc - Cijfers vierde kwartaal (VS)