Wallstreet hoger naar Thanksgiving

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 08:53

Zowel de AEX als de Dax future staan hoger en daarmee lijkt de cashhandel positief van start te gaan. Dit heeft te maken met herstel op Wallstreet gisterenavond waardoor de Europese futures mee omhoog gingen. De Dax noteert op dit moment op 15940 een plus van zo'n 50 punten. De AEX staat bij de weerstand van 808 een winst van 6 punten ten opzichte van de slotstand van gisteren.

Ik verwacht weinig spannende dingen vandaag, doordat de VS gesloten is, zullen de volumes ook hier een stuk lager liggen dan normaal. Wellicht kunnen we nog wel de Gaps van eerder deze week gaan sluiten.

De Europese beurzen sloten woensdag verdeeld in een markt die het verwachte monetaire beleid van de belangrijkste centrale banken verder inprijst.

"De Europese beurzen hebben een verdeelde dag achter de rug, waarbij vooral de DAX onder druk stons, op zorgen dat de nieuwe Duitse regering onder bondskanselier Olaf Scholz weer een lockdown zal doorvoeren om de scherpe toename van het aantal ziekenhuisopnames in te dammen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Hewson zag dat de Britse FTSE 100 het beter deed dan andere markten vandaag, deels geholpen door een stijging van de olieprijzen tot de hoogste niveaus in meer dan een week. Daar profiteerden onder meer BP en Shell van. Aandelen gerelateerd aan de reisindustrie en vrijetijdssector stonden juist onder druk met verliezen voor easyJet, IAG en Ryanair.  

Op macro-economisch vlak bleek de Franse ondernemer in november ten opzichte van een maand eerder meer vertrouwen te hebben gekregen. Het Duitse ondernemersvertrouwen daalde november, maar conform verwachting.

Omdat het donderdag in de Verenigde Staten Thanksgiving is en Wall Street dan de deuren dicht houdt, was de macro-economische agenda van woensdag ook gevuld met data die normaal gesproken op donderdag worden gepubliceerd. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten daalde in november minder hard dan eerder werd gemeld, terwijl in oktober iets meer nieuwe eengezinswoningen werden verkocht dan een maand eerder. Verder steeg het inkomen van de gemiddelde Amerikaan, terwijl de uitgaven in een hoger tempo opliepen.
 
Bedrijfsnieuws

Zowel in Parijs als in Frankfurt was het aantal plussen dun gezaaid. De koers van het aandeel Deutsche Bank was vandaag een sterke stijger met een plus van 2,4 procent. Parijs kende geen echte opwaartse uitschieters.
 
Het aandeel Schneider Electric was in Parijs met een koersverlies van 2,3 procent een sterke daler.

In Amsterdam was Aegon een uitblinker na een koopadvies van Credit Suisse.

Euro STOXX 50          4.281,46 (+0,1%)
STOXX Europe 600       480,09 (+0,2%)
DAX                    15.878,39 (-0,4%)
CAC 40                 7.042,23 (-0,0%)
FTSE 100               7.286,32 (+0,3%)
SMI                    12.395,72 (+0,2%)
AEX                    802,96 (+0,1%)
BEL 20                 4.205,06 (+1,3%)
FTSE MIB               27.109,30(+0,6%)
IBEX 35                8.792,00 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street is donderdag gesloten en opent vrijdag weer voor een korte handelssessie.

De Amerikaanse beurzen bleven woensdag dicht bij huis. Beleggers waren niet onder de indruk van een sterk signaal uit de arbeidsmarkt, dat door de sluiting van Wall Street op Thanksgiving donderdag een dag naar voren is gehaald.

"Ondanks de rally op dinsdag, openden de Amerikaanse beurzen lager onder leiding van techaandelen", zo zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Toch zijn de beurzen afgekomen van de lagere niveaus van eerder op de dag in aanloop naar Thanksgiving."

Beleggers verwerkten diverse macrocijfers voorafgaand aan de openingsbel, naast data over de wekelijkse steunaanvragen en de economische groei. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,1 procent, waar eerder nog een stijging van 2,0 procent werd gemeld. Economen hadden op een opwaartse bijstelling naar 2,2 procent gerekend. De orders voor duurzame goederen waren volgens Hewson een tegenvaller met een daling van 0,5 procent.

De wekelijkse steunaanvragen waren in de ogen van Hewson dan wel weer indrukwekkend en kwamen uit op een aantal van 199.000, het laagste niveau sinds november 1969. Dit was een grote verrassing: economen rekenden op een daling van slechts 8.000 tot 260.000.

Analist Naeem Aslam van Avatrade denkt zelf dat het arbeidsmarktcijfer wijst op een aanhoudend sterke Amerikaanse economie, wat de Federal Reserve alle reden geeft om de beleidsrente volgend jaar te verhogen.
 
"Desondanks zijn het de inflatiecijfers die de aandacht kregen, vanwege de recente discussie over het taperprogramma van de Federal Reserve", aldus Hewson van CMC. De PCE kernprijsindex steeg in oktober op maandbasis 0,4 procent, na een plus van 0,2 procent in september. Op jaarbasis noteerde index 4,1 procent hoger, tegenover 3,7 procent in september.

De winsten op de aandelenmarkten zijn de afgelopen weken wat getemperd door zorgen over nieuwe lockdowns vanwege het coronavirus in delen van de wereld en de hoge inflatie die langer aanhoudt dan velen hadden verwacht.

Het sterke kwartaalcijferseizoen was een grote impuls voor de markten, maar is nu zo ongeveer voorbij en beleggers zijn op zoek naar nieuwe aanjagers.

"We hebben fantastische winstcijfers gezien, de obligatiemarkt gedraagt zichzelf, de inflatie stijgt maar de rente is erg laag. Met nog zes weken te gaan dit jaar vind ik het moeilijk om niet optimistisch te zijn", zei Tim Holland van Orion Advisor Solutions. "Zo lang de rente laag is en de winst stijgt is het volgens mij erg moeilijk om niet in de richting van aandelen te leunen."

Woensdagavond verschenen ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat leden van de centrale bank vorige maand hun twijfels hebben geuit over de tijdelijkheid van de huidige hoge inflatie en over het tijdspad voor het verhogen van de rentes. Sommigen maken zich zorgen dat de inflatiedruk toeneemt en willen mogelijk het inkoopprogramma van obligaties eerder afronden in het geval de nood om de rentes te verhogen toeneemt. De Fed-leden willen het programma volledig afronden voordat zij de rentes verhogen.
Donderdag is het Thanksgivingsfeest. De beurzen zijn dan dicht, terwijl Amerikanen het land doorkruisen om met hun familie kalkoen te eten. Vrijdag is er een halve dag handel.
 
De olieprijs was stabiel. De ogen gaan vooral uit naar een bijeenkomst van oliekartel OPEC+ volgende week. Tot dusver ging het oliekartel niet in op wensen van onder meer de Amerikaanse president Joe Biden om de olieproductie sneller op te voeren.

Bedrijfsnieuws

Deere & Co heeft in het afgelopen kwartaal de winst met tweederde zien stijgen bij een omzet die op jaarbasis dik 15 procent opliep. De jaarwinst stijgt volgens Deere van 6 miljard naar 6,5 tot zelfs 7 miljard dollar. Het aandeel sloot ruim vijf procent hoger.
 
Abercrombie & Fitch wil meer gaan uitgeven aan online, zei CFO Scott Lipesky, zodat klanten bijvoorbeeld ook op het internet kunnen kopen en het kledingstuk zelf afhalen in de winkel. Of de winkelprijzen omhoog gaan nu katoen duur is, is nog onzeker. De modewinkel biedt in elk geval minder koopjes en dat was goed voor de omzet, die met 10 procent steeg tot 905 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Het aandeel daalde met ruim vier procent.

Porsche meldde dat BlackRock investeert in het oplaadnetwerk Ionity, waar een aantal autofabrikant inmiddels aan meedoet. Welk aandeel BlackRock heeft in de investering is onduidelijk. Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's moet van 1.500 nu naar 7.000 in 2025. Ook BMW, Mercedes, Ford, KIA en Audio zitten in deze samenwerking.

Elon Musk verkocht dinsdag nog eens voor 1,05 miljard dollar aan aandelen in zijn bedrijf. Sinds 8 november, toen Musk op Twitter aan zijn volgers vroeg of hij 10 procent van zijn belang in de onderneming zou moeten verkopen, al 9,2 miljoen aandelen Tesla voor ongeveer 9,9 miljard dollar. Voor de verkoop van 10 procent heeft hij nog zo'n 8 miljoen aandelen te gaan. Tesla won enkele tienden van een procent.

HP heeft in het afgelopen kwartaal 13 procent meer omzet geboekt, terwijl de winst werd gespekt door een juridische claim, zo bleek uit cijfers. Het aandeel HP steeg maar liefst tien procent.

S&P 500 index                   4.701,46 (+0,23%)
Dow Jones index            35.804,38 (-0,02%)
Nasdaq Composite           15.845,23 (+0,44%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een plus van 0,8 procent voor de Japanse Nikkei en en een min van 0,1 procent procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     29.529,18 (+0,78%)
Shanghai Composite      3.590,81 (-0,06%)
Hang Seng                    24.718,84 (+0,15%)

VALUTA

De dollar werd sterker. Spectaculaire economische cijfers blijven de Amerikaanse munt ondersteunen, zei Karl Schamotta van Cambridge Global Payments. De euro/dollar noteerde op 1,1216. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1205 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1179 op de borden.

USD/JPY Yen   115,38
EUR/USD Euro  1,1216
EUR/JPY Yen   129,36

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen - December (Dld)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
15:00 Ondernemersvertrouwen - November (Bel)
15:30 Wall Street gesloten vanwege Thanksgiving

BEDRIJFSNIEUWS:
Geen agendapunten