Banencijfer VS

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 08:26

Zowel de AEX als de Dax future lijken af te stevenen op een hogere opening, maar blijven wel binnen de zijwaartse ranges. De AEX future staat op 784, de Dax op 15375.

Vandaag word het spannend, of de AEX op, of onder de 790 gaat sluiten. Daar ligt namelijk de onderste lijn van het stijgend trendkanaal uit de weekgrafiek en is een belangrijk kantelpunt.

De Dax zal vanavond boven de zone 15450/15500 moeten sluiten om volgende week een begin te maken met het sluiten van de nog openstaande Gaps.

De afgelopen dagen bewegen de indices in zijwaartse ranges, het is dan wachten op een uitbraak voordat er meer duidelijkheid komt.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets proberen beleggers meer pragmatisch te zijn over de nieuwsstroom rond de omikron variant. Volgens hem is er veel hysterie rond deze nieuwe coronavariant ,maar kan de delta variant voor meer problemen zorgen.

In het bijzonder in Duitsland, waar volgens Hewson een serieuze gezondheidscrisis lijkt te ontstaan vanwege de delta variant. Duitsland wil per 1 februari volgend jaar dan ook een vaccinatieplicht instellen, werd donderdag bekend.

"Het lijkt of de Europese landen meer reactief zijn met betrekking tot Covid-nieuws en wij verwachten dan ook dat Europese aandelen gevoeliger zijn voor nieuws rond omikron en covid in het algemeen", aldus vermogensbeheerder Salman Baig van Unigestion, die de voorkeur geeft aan Amerikaanse aandelen.

De werkloosheid in de eurozone kwam in oktober uit op 7,3 procent tegen 7,4 een maand eerder. De producentenprijzen van de muntunie liepen in oktober op jaarbasis met 21,9 procent op, waar in september al een stijging van 16,1 procent was gemeld.

Bedrijfsnieuws

Bestuurders Will Shu en Adam Miller van Deliveroo verkopen een deel van hun aandelen in de maaltijdbezorger om hun belastingen te kunnen betalen. Dit maakte Deliveroo woensdagavond bekend. Het aandeel ging ruim 9 procent lager.

Het Duitse industrieel conglomeraat Thyssenkrupp heeft voor de middellange termijn zijn doelstellingen vastgesteld in aansluiting op de lopende herstructureringen. Het bedrijf streeft op middellange termijn naar een aangepaste EBIT-marge van 4 tot 6 procent. Het aandeel daalde meer dan 2 procent.

Novartis verwacht dat de omzet op de middellange termijn blijft groeien, vooral dankzij de geneesmiddelen die nu op de markt zijn, terwijl er nog diverse nieuwe middelen voor 2026 goedgekeurd kunnen worden. Het aandeel verloor ruim een half procent.

Ryanair heeft in november fors meer passagiers vervoerd. Het aandeel steeg ruim een half procent.

In Parijs ging Danone aan kop met een plus van bijna 2 procent. ArcelorMittal volgde op afstand met een stijging van bijna een procent. Verder waren er weinig winnaars. STMicroelectronics was met een verlies van bijna 7 procent hekkensluiter in de CAC 40.

In Frankfurt deed vastgoedbedrijf Vonovia goede zaken met een plus van ruim 1,5 procent, maar waren de winsten in de DAX verder bescheiden. Onder de grootste verliezers waren Infineon, Zalando en Delivery Hero, die ruim 4 tot 7 procent verloren.

Ook in Amsterdam stonden halfgeleiders onder druk. ASMI, ASML en Besi verloren bijna 6 tot 8 procent. Halfgeleideraandelen hadden het lastig na berichtgeving dat Apple een tegenvallende vraag ziet naar zijn iPhone 13.

Euro STOXX 50         4.114,32 (-1,6%)
STOXX Europe 600        465,44 (-1,2%)
DAX                  15.263,11 (-1,4%)
CAC 40                6.795,75 (-1,3%)
FTSE 100              7.129,21 (-0,6%)
SMI                  12.177,52 (-0,7%)
AEX                     778,80 (-1,5%)
BEL 20                4.158,02 (+0,07%)
FTSE MIB             26.005,40 (-1,4%)
IBEX 35               8.300,80 (-1,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag opnieuw hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag in de plus gesloten. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is het de vraag of de winsten duurzaam blijken of dat aandelen toch kwetsbaar blijven voor negatieve nieuwsberichten.

Beleggers maken zich zorgen over de omikron-variant en opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, dat de centrale bank mogelijk sneller moet gaan taperen om de inflatie omlaag te dringen.

"De markten hebben nog steeds te maken met de onzekerheid rond omikron en hoe groot de dreiging daarvan is", aldus vermogensbeheerder Salman Baig van Unigestion. "Sommigen zien dit wellicht als een koopkans, maar het zou me niks verbazen als de markt weer wat stoom verliest."

Op macro-economisch vlak was het donderdag rustig. De wekelijkse nieuwe steunaanvragen in de VS kwamen afgelopen week uit op 220.000, een toename van 28.000. Het aantal nieuwe aanvragen steeg daarmee minder hard dan de 240.000 die werden verwacht.

Vrijdag verschijnt het toonaangevende banenrapport. Voor de maand november wordt door de markt gemiddeld een banengroei verwacht van 573.000 en een werkloosheid van 4,5 procent.

De olieprijs steeg. Bij een settlement van 66,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder.

OPEC en zijn bondgenoten zullen de productie in januari conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen, ondanks de zorgen over de mogelijke impact van de omikron-variant van het coronavirus. Dit is de uitkomst van de OPEC+ vergadering die donderdag werd gehouden.

Hoewel OPEC+ niet direct ingrijpt, blijven ze wel "in zitting, in afwachting van verdere ontwikkelingen in de pandemie en houden ze de markt nauwlettend in de gaten om onmiddellijke aanpassingen te doen indien nodig", zei de groep in een persbericht.

"Hiermee komt OPEC+ tegemoet aan de wens van olie-importerende landen als India, China en de VS en heeft daarmee een groter geopolitiek conflict vooralsnog vermeden", volgens senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Veel zal de komende periode afhangen van de verwachtingen ten aanzien van de vraag naar olie. "Dit zal worden bepaald door de verspreiding van het omikron-variant, en de werking van de bestaande vaccins daartegen", meent Van Cleef.

Bedrijfsnieuws

In de Dow Jones Industrial Average deden American Express, Visa en Boeing goede zaken, met plussen van 4 tot ruim 7,5 procent.

In de S&P ging supermarktketen Kroger aan de leiding na sterke kwartaalcijfers en een verbeterde outlook. Het aandeel steeg 11 procent. Aandelen in de reis- en luchtvaartsector als Carnival en Delta Air Lines wonnen ruim 9 procent.

In de Nasdaq ded Biofrontera goede zaken met een winst van 21 procent. Het biotechbedrijf kreeg een patent voor een pijnverlagende fotodynamische therapie.

Apple kampt, naast verstoringen in de aanvoerketen, nu ook met een verminderde vraag naar iPhones, schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Apple zou zijn toeleveranciers inmiddels hebben gewaarschuwd. Volgens Bloomberg verlaagde Apple de doelstelling voor de productie van de iPhone 13 met 10 miljoen exemplaren naar 90 miljoen als gevolg van een tekort aan onderdelen. Het aandeel daalde meer dan een half procent.

GM steeg ruim 5 procent. De autobouwer heeft de winstverwachtingen verhoogd, bleek woensdag tijdens een bijeenkomst van Credit Suisse. De automaker mikt voor heel dit jaar nu op een winst voor belastingen van circa 14 miljard dollar, waar eerder nog werd gemikt op de bovenkant van de bandbreedte van 11,5 tot 13,5 miljard dollar. Volgens de CFO van GM "staan alle seinen op groen".

Aandelen WeWork daalden ruim een half procent. Het bedrijf dat gedeelde kantoorplekken mogelijk maakt, meldde dat de resultaten van verschillende kwartalen opnieuw moeten worden ingediend, inclusief de meeste recente. Ook heeft het management substantiële zwaktes in de interne controlemechanismen aangetroffen.

Aandelen Nvidia stegen ruim 2 procent, ondanks dat de FTC een rechtszaak aanspant om de overname van Arm te blokkeren.

S&P 500 index                4.577,10 (+1,4%)
Dow Jones index             34.639,79 (+1,8%)
Nasdaq Composite            15.381,32 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend hoger, met uitzondering van de beurs in Hongkong. Een inkoopmananagersindex voor de Chinese dienstensector wees op een groeivertraging, maar die voor Japan juist op een versnelling.

Nikkei 225             27.982,19 (+0,8%)
Shanghai Composite     3.605,69 (+0,9%)
Hang Seng              23.733,61 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1299. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1300.

USD/JPY Yen   113,22
EUR/USD Euro  1,1299
EUR/JPY Yen   127,92

MACRO-AGENDA:
- Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - November (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - November (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (Bel)
14:30 Banengroei en werkloosheid - November (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - November (VS)
16:00 Fabrieksorders - Oktober (VS)