Diep rode opening AEX & DAX

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 08:16

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet, nu de crisis in Oekraïne aanhoudt, het Westen de sancties opvoert en Rusland zijn kernwapenarsenaal op scherp zet.

De AEX future staat op dit moment op een stand van 712 en dat is zo'n 15 punten lager als de slotstand van afgelopen vrijdag.  De Dax staat zo'n 450 punten lager, een min van 186 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 84 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hersteld van de flinke klappen een dag eerder.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een aanzienlijk herstel, terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt. Hewson wees op de opmerkelijke berichten dat het Kremlin vredesoverleg zou willen in Minsk.

"Dat is zeer vreemd, gezien de opmerkingen van Poetin eerder deze week, maar het heeft de markten er niet van weerhouden om te hopen dat er iets van waar is."

Hewson keek ook naar de Westerse sancties tegen Rusland. Dat de energiesector nog niet hard geraakt wordt, noemde hij begrijpelijk, maar dat luxe goederen en speciale items uit landen als Italië uitzonderingen zijn binnen de sancties, vindt Hewson moeilijk te verteren.

"Het maakt van het sanctie-proces een complete aanfluiting", aldus Hewson.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor groeicijfers van de grootste economie van de eurozone. In Duitsland is de economie in het vierde kwartaal minder dan verwacht gekrompen, met 0,3 procent. Eerder werd nog een krimp van 0,7 procent gerapporteerd.

Verder bleek de inflatie in Frankrijk verder opgelopen, terwijl het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari verder is verzwakt.

Bedrijfsnieuws

In de DAX deed MTU Aero Engines goede zaken, met een plus van ruim 7,5 procent en steeg nutsbedrijf RWE ruim 6 procent. Delivery Hero was een van de weinige dalers in Frankfurt en verloor 2 procent, net als BASF, dat een procent lager sloot na het openen van de boeken. Met name de outlook was weinig overtuigend, vonden analisten.

In de CAC 40 ging ArcelorMittal ruim aan kop, met een plus van 10 procent en stegen Engie en Airbus 5 tot 6 procent. Betaalbedrijf Worldline was de enige daler in de Parijse index en leverde zo'n 2,5 procent in.

Euro STOXX 50         3.965,69 (+3,6%)
STOXX Europe 600        453,53 (+3,3%)
DAX                  15.567,23 (+3,7%)
CAC 40                6.752,43 (+3,6%)
FTSE 100              7.489,46 (+3,9%)
SMI                  11.987,31 (+3,0%)
AEX                     727,85 (+2,7%)
BEL 20                4.061,17 (+4,2%)
FTSE MIB             25.773,03 (+3,6%)
IBEX 35               8.486,60 (+3,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten en wisten daarmee het late herstel van donderdag vast te houden.

Beleggers trokken zich op aan het nieuws dat Moskou open zou staan voor vredesgesprekken, mits Oekraïne zich overgeeft. De EU en VS hebben vrijdag sancties opgelegd aan de Russische president Poetin en minister van buitenlandse zaken Lavrov. De banktegoeden in de EU en VS worden bevroren. Volgens kenners is het vooral een symbolische actie.

Marktkenners verwachten echter dat de volatiliteit nog niet voorbij is. "Voor nu moeten we ons richten op wat er gebeurt in Kiev, hoe bloederig de komende dagen zullen zijn en ik denk dat de sancties tegen Rusland nog wel verder uitgebreid kunnen worden", aldus Daniel Egger, chief investment officer bij St. Gotthard Fund Management.

"Het lijkt erop dat de militaire actie in Oekraïne lang kan duren", zei marktanalist Yung-Yu-Ma van BMO Wealth Management. "In dit geval is de richting van de markt op de korte termijn moeilijk te voorspellen", zei hij.

De invloed van de Oekraïnecrisis op de groei in de VS en vooral Europa kan centrale banken ertoe dwingen hun monetaire verkrapping uit te stellen om zich te focussen op het ondersteunen van de groei en het soepel functioneren van de kapitaalmarkten in plaats van het bestrijden van de hoge inflatie, volgens Michel Salden van Vontobel.

Dit is echter afhankelijk van hoe lang de crisis gaat duren, aldus de marktkenner. Volgens hem houden de markten er al rekening mee dat de Fed het verwachte rentepad zal aanpassen. Salden verwacht dat de centrale banken ervoor zullen kiezen om de economische groei te waarborgen.

En dat terwijl de inflatie in de Verenigde Staten verder oploopt. De voor de Fed belangrijke PCE-inflatie is in januari uitgekomen op 5,2 procent, van 4,9 procent een maand eerder.

Verder bleven de inkomens van Amerikanen stabiel in dezelfde maand, terwijl de uitgaven met 2,1 procent stegen.

De orders duurzame goederen in de VS zijn in januari gestegen, terwijl de aanstaande woningverkopen zijn gedaald in dezelfde maand. Verder daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in februari.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 91,59 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk ruim een procent goedkoper.

Donderdag steeg de prijs van een vat WTI-olie voor het eerst sinds 2014 tot boven 100 dollar nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

"De olieprijzen verloren echter terrein nadat duidelijk werd dat er geen sancties worden geplaatst op ruwe olie", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

"Het risico op meer restricties op de energieleveringen uit Rusland zorgt ervoor dat de olieprijzen vermoedelijk volatiel zullen zijn in de komende weken", verwacht Aslam.

Als Moskou besluit om de energielevering terug te schroeven, dan zullen de olieprijzen weer scherp stijgen, verwacht Carsten Fritsch van Commerzbank.

Woensdag komt OPEC+, met bondgenoot Rusland, bijeen voor hun maandelijkse vergadering over de bestaande productie-afspraken. Die vergadering zal nog belangrijker worden, gezien de Russische aanval op Oekraïne.

Bedrijfsnieuws

Beyond Meat daalde ruim 9 procent, nadat de Amerikaanse producent van vleesvervangers in het vierde kwartaal een groter verlies boekte.

Coinbase heeft in het vierde kwartaal van 2021 hogere resultaten geboekt maar het cryptoplatform was voorzichtig over het huidige kwartaal. Het aandeel verloor 1,5 procent.

Mobiel videogamebedrijf Playtika sloot zo'n 18 procent hoger, nadat het bedrijf zei zijn strategische opties te onderzoeken, waaronder een mogelijke verkoop.

Online autodealer Carvana koopt voor 2,2 miljard dollar het online veilingbedrijf ADES U.S, voor tweedehands auto's. Het aandeel won vrijdag zo'n 22 procent.

S&P 500 index                4.384,65 (+2,2%)
Dow Jones index             34.058,75 (+2,5%)
Nasdaq Composite            13.694,62 (+1,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood.

Nikkei 225             26.470,17 (-0,02%)
Shanghai Composite      22.535,72 (-1,02%)
Hang Seng              22.541,12 (-1,00%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1148. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1269.

USD/JPY Yen   115,54
EUR/USD Euro  1,1148
EUR/JPY Yen   128,80

MACRO-AGENDA:
00:50 Industriële productie - Januari vlpg (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen - Januari (Jap)
06:30 Detailhandelsverkopen - Januari (NL)
06:30 Producentenprijzen - Januari (NL)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Groupon - Cijfers vierde kwartaal (VS)
07:00 PostNL - Cijfers vierde kwartaal
13:00 Target - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 HP Inc - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Zoom Video Communications - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.