AEX & DAX openen binnen de zijwaartse ranges

Gepubliceerd op 22 maart 2022 om 08:08

                                                                    AEX 1H-grafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een overwegend vlakke opening tegemoet.

De AEX staat een uur voor de cashhandel van start gaat op 719 en dat is een puntje winst, een openingsverlies van 45 punten voor de Duitse DAX, een min van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 1 punt voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag verdeeld geëindigd nadat Powell bekend maakte de rente ook met 0,5% te kunnen gaan verhogen.

Er was een terughoudende start van de week voor de Europese beurzen. De olieprijzen trokken verder aan, onder meer door aanvallen van de Houthi-rebellen op een installatie van oliegigant Aramco in Saoedi-Arabië afgelopen weekend.

"Dit laat zien dat de oliemarkt kampt met veel onzekerheden", aldus Hewson. WTI-olie werd maandag zo'n 7 procent duurder op ruim 112 dollar per vat.

Het sentiment rond Oekraïne blijft de markten ondertussen bezig houden, aldus Hewson. Het nieuws van de dag is dat de Oekraïense regering een ultimatum van Rusland om de havenstad Marioepol op te geven, verwierp.

Hewson wees ook op een bericht van de Bundesbank, waarin de Duitse centrale bank berekende dat de Russische invasie van Oekraïne de economie in Duitsland mogelijk zal raken.

"Door de hoge energieprijzen zal de economische groei in het tweede kwartaal mogelijk veel zwakker zijn dan verwacht", aldus Hewson.

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse producentenprijzen in februari hard te zijn gestegen. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 25,9 procent op. Dit was iets meer dan in januari.

Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank benadrukte in een toespraak maandag in Parijs dat er geen elementen van stagflatie zichtbaar zijn in de eurozone.

Zelfs in het meest zwarte scenario, wanneer olie- en gas uit Rusland geboycot worden en de oorlogssituatie verslechtert en lang aanhoudt, zou de eurozone nog met 2,3 procent moeten groeien, aldus Lagarde.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen is in China een joint venture gestart met twee lokale bedrijven, gericht op de aanvoer van grondstoffen voor batterijen in elektrische auto's. Volkswagen daalde licht.

In Frankfurt deed ook BMW goede zaken in de DAX, met een winst van ruim 2 procent. Delivery Hero had een lastige dag en leverde zo'n 7 procent in. Berenberg verlaagde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 160 naar 75 euro.

De tekorten in de halfgeleiderindustrie kunnen nog twee jaar lang aanhouden, waardoor uitbreidingsplannen van chipbouwers in het water vallen. Hiervoor waarschuwde CEO Peter Wennink van ASML in gesprek met de Financial Times. In Amsterdam sloten de chipaandelen Besi, ASMI en ASML toch tot een procent hoger.

Drie commissarissen van Credit Suisse, onder wie de vicevoorzitter, hebben zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld en worden vervangen door drie nieuwe kandidaten. Het aandeel sloot nagenoeg onveranderd.

In Brussel viel de koerswinst van Proximus op. Het aandeel steeg meer dan 3 procent.

In Parijs was ArcelorMittal koploper met een plus van ruim 5 procent en was Veolia Environnement hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van bijna 4 procent.

Euro STOXX 50         3.888,59 (-0,4%)
STOXX Europe 600        454,79 (+0,04%)
DAX                  14.326,97 (-0,6%)
CAC 40                6.582,33 (-0,6%)
FTSE 100              7.442,39 (+0,5%)
SMI                  12.171,28 (-0,1%)
AEX                     718,37 (+0,3%)
BEL 20                4.129,55 (-0,4%)
FTSE MIB             24.294,71 (+0,3%)
IBEX 35               8.389,20 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een lagere opening.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De indexen in New York nemen wat gas terug na de rally van vorige week, toen met stevige winsten voor de Dow, S&P en Nasdaq. 

Veel aandacht blijft uitgaan naar de oorlog in Oekraïne.

De Oekraïense regering weigert de overgave van zijn troepen in Marioepol, nadat Rusland een ultimatum stelde om de wapens neer te leggen in de Oekraïense kuststad, die grotendeels is verwoest door Russisch artillerievuur en bombardementen.

Het Britse ministerie van defensie zei dat er nog steeds hevige gevechten plaatsvinden ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het Witte Huis liet weten dat president Joe Biden zal overleggen met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse en Britse premiers Mario Draghi en Boris Johnson over de oorlogssituatie.

"Dit is de voornaamste aanjager voor de markten in de komende dagen en mogelijk weken, alles wat er uit het Oekraïne-conflict voortkomt", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Brzeski kijkt ook naar rapporten van inkoopmanagers in de VS en Europa, op donderdag, voor een eerste indicatie hoe de oorlog de mondiale economie begint te treffen.

Maandag is het op macro-economisch vlak redelijk rustig. De Chicago Fed National Activity Index is in februari iets gedaald. De index daalde van een herziene 0,59 in januari naar 0,51 in februari.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Boeing verloor zo'n 3,5 procent nadat bekend werd dat een Boeing 737 vliegtuig van China Eastern Airlines is neergestort in het zuiden van China. Er zouden mogelijk meer dan 130 mensen zijn omgekomen.

Nielsen Holdings heeft een overnamebod van 25,40 dollar per aandeel afgewezen. Het bedrijf, dat kijkcijfers van televisieshows bijhoudt, wordt te laag gewaardeerd door een consortium onder leiding van Elliott Management, zo vindt het bestuur van Nielsen, maar ook een grootaandeelhouder. Het aandeel daalde maandag zo'n 7 procent.

Anaplan laat zich overnemen door private equity-bedrijf Thoma Bravo voor 10,7 miljard dollar. Het aandeel steeg 28 procent.

Berkshire Hathaway, het beleggingsconglomeraat van Warren Buffett, neemt Alleghany over voor 11,6 miljard dollar. Dit is een premie van 29 procent op de gemiddelde koers in de laatste dertig dagen. Alleghany won bijna 25 procent. Berkshire steeg ruim 2 procent.

Coinbase daalde 5 procent. Het cryptoplatform wordt aangeklaagd vanwege het aanbieden van niet geregistreerde cryptomunten.


S&P 500 index                4.461,18 (-0,04%)
Dow Jones index             34.552,99 (-0,6%)
Nasdaq Composite            13.838,46 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger.

Nikkei 225             27.207,04 (+1,4%)
Shanghai Composite     3.264,07 (+0,3%)
Hang Seng              21.613,58 (+1,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0979. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,1014.

USD/JPY Yen   120,32
EUR/USD Euro  1,0979
EUR/JPY Yen   132,12

MACRO-AGENDA:
06:30 Prijzen bestaande koopwoningen - Februari (NL)
10:00 Lopende rekening - Januari (eur)
11:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Bel)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.