Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX & Dax openen aan de bovenkant van de ranges

Gepubliceerd op 29 maart 2022 om 08:18

                                                                   Dax daggrafiek

Goedemorgen de Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Toch zijn er op de middellange termijn nog geen veranderingen. De futures staan aan de bovenkant van de zijwaartse ranges dus gaart het erom spannen. Word het draaien, of breken...

De AEX staat momenteel op een stand van 727 en dato is zo'n 7 punten hoger, een openingswinst van ruim 150 punten voor de Duitse DAX, een plus van 43 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 32 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd.

Beleggers reageerden optimistisch over een nieuwe ronde vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland die mogelijk spoedig in Turkije zullen starten.

"De angst voor een schok in de economische groei door de Oekraïne-oorlog lijkt slechts van korte duur", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Gesteund door meevallende macro-economische cijfers, verschuift de aandacht van beleggers naar angst voor inflatie. Die vertaalt zich in hogere rentes."

Die beweging omhoog "is het gevolg van hawkish geluiden vanuit de Fed, die afgelopen week op een agressievere renteverhogingscyclus hintte", aldus beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. "Hierdoor zijn financiële waarden in trek."

De Duitse tienjaarsrente noteerde maandag op 0,58 procent.

Volgens analisten van Deutsche Bank kijken beleggers deze week uit naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, naast cijfers over de Europese consumentenprijzen. De markt verwacht volgens Deutsche Bank dat er afgelopen maand 450.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in de VS, waarbij het werkloosheidspercentage afneemt van 3,8 naar 3,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Heineken daalde licht in Amsterdam na onder meer koersdoelverlagingen door Credit Suisse en Barclays en een aangekondigd vertrek uit Rusland, dat de brouwer een afschrijving van 400 miljoen euro kost.

Het aandeel InPost steeg zo'n 19 procent, na geruchten dat er een overname op handen is. Volgens persbureau Bloomberg zou private equity interesse hebben in de Poolse kluisjesspecialist met een notering op het Amsterdamse Damrak, nu de koers sinds de beursgang enorm is gedaald. InPost ontkende dat er gesprekken lopen.

Ondanks de recente koerszwakte bij Philips, geven analisten van de Zwitserse zakenbank de voorkeur aan Siemens Healthineers. Credit Suisse ziet veel uitdagingen voor bedrijven die apparatuur leveren, vanwege de inflatiedruk en de verstoringen in de aanvoerketen, die aan het begin van 2022 vermoedelijk zullen verergeren. Het aandeel Philips won 1,5 procent, terwijl Siemens Healthineers rond een procent steeg.

Koploper in Frankfurt was Daimler met een koerswinst van bijna 4 procent. MTU Aero Engines was hekkensluiter in de DAX met een verlies van 2,5 procent.

In Parijs stegen Unibail-Rodamco-Westfield en Eurofins Scientific ruim 2 procent. ArcelorMittal daalde in de CAC 40 bijna 3 procent.

Oliefondsen stonden onder druk als gevolg van de dalende olieprijzen. Shell en BP daalden 2 tot 3 procent.

Euro STOXX 50         3.902,06 (+0,9%)
STOXX Europe 600        454,17 (+0,1%)
DAX                  14.417,37 (+0,8%)
CAC 40                6.589,11 (+0,5%)
FTSE 100              7.473,14 (-0,1%)
SMI                  12.155,95 (+0,3%)
AEX                     720,36 (-0,5%)
BEL 20                4.130,93 (+0,3%)
FTSE MIB             24.712,60 (+0,6%)
IBEX 35               8.365,60 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een hogere opening.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten.

Amerikaanse handelaren keken naar de ontwikkeling van de Amerikaanse rente, die de afgelopen dagen is gestegen naar het hoogste niveau in drie jaar. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagavond rond 2,46 procent en zakte daarmee terug ten opzichte van een piek op 2,55 procent eerder op de dag.

Die stijging was het gevolg van hawkish geluiden vanuit de Fed, die afgelopen week op een agressievere renteverhogingen hintte, aldus beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx.

En voor het eerst in circa 15 jaar staat de korte rente, dat wil zeggen voor een periode van vijf jaar, hoger dan de rente voor een dertigjarige lening. Dit is een signaal dat er mogelijk een recessie nadert.

"Het risico van een recessie in de komende twee jaar is dramatisch gestegen, omdat we nu een centrale bank hebben die uiteindelijk het [economisch] herstel zal moeten afbreken, om de inflatie te beteugelen", aldus Kellie Wood, analist bij Schroders Australië.

"Uit ons eigen onderzoek blijkt dat de spread tussen 1 en 10 jaars de beste voorspeller is, en deze is op dit moment nog positief. Maar ik denk wel dat we ook hier een inversie gaan zien later dit jaar als de Fed zo agressief de rente gaat verhogen als voorzitter Powell lijkt te suggereren", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in gesprek met ABM Financial News.

Rabobank verwacht dit jaar minimaal vier renteverhogingen van in totaal ten minste 150 basispunten door de Federal Reserve. "Sowieso alle komende drie bijeenkomsten in mei, juni en juli" zal de rente verhoogd worden, aldus Marey.

De olieprijs is maandag flink gedaald. Bij een settlement van net geen 106 dollar werd een vat West Texas Intermediate zo'n 7 procent goedkoper.

China heeft besloten de grote havenstad Shanghai in lockdown te stoppen. Volgens staatspersbureau Xinhua gaat eerst het oostelijke deel op slot om massaal te testen op corona, waarna het westelijke deel volgt.

"De stad is de grootste olie-importeur ter wereld", verklaarde econoom Tom Simonts van KBC de daling van de olieprijs.

Donderdag vindt de maandelijkse bijeenkomst van de OPEC en zijn bondgenoten plaats. Vermoedelijk worden de bestaande productie-afspraken dan gehandhaafd.

Bedrijfsnieuws

Energie-aandelen stonden net als de olieprijs onder druk. Chevron daalde zo'n 2 procent, Exxon Mobil verloor circa 3 procent.

Tesla steeg bijna 8 procent. Het bedrijf gaat zijn aandeelhouders vragen om op de komende jaarvergadering te stemmen over een aandelensplitsing. Verdere details werden niet gedeeld.

Elon Musk vraag zich af of er een nieuw social media platform moet komen. Dit deed hij zaterdag op zijn Twitter account. Musk vroeg zich in een aantal tweets af of Twitter zich wel houdt aan de principes van vrijheid van meningsuiting.  

De aandelen Philip Morris en Altria stonden maandag onder druk, nu Walmart volgens The Wall Street Journal heeft besloten de sigarettenverkoop in sommige winkels te gaan stopzetten. Philip Morris verloor 1,5 procent en Altria rond de 2,5 procent.

Salesforce.com verandert zijn naam in Salesforce. Het aandeel sloot 2 procent hoger.

S&P 500 index                4.575,52 (+0,7%)
Dow Jones index             34.955,89 (+0,3%)
Nasdaq Composite            14.354,90 (+1,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger.

Nikkei 225             28.133,81 (+0,7%)
Shanghai Composite     3.198,82 (-0,5%)
Hang Seng              21.790,55 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0984. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,0984.

USD/JPY Yen   123,41
EUR/USD Euro  1,0984
EUR/JPY Yen   135,53

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - April (Dld)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Maart (VS)
16:00 Vacatures - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Randstad - Jaarvergadering
22:00 Micron Technology - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.


«   »