Draaien, of breken

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 08:08

                                                                    AEX daggrafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een min of meer vlakke opening tegemoet na een sterke sessie op Wallstreet gisterenavond.

De futures voorzien een openingswinst van 7 punten voor de Duitse DAX, een plus van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 1 punt voor de Britse FTSE 100. Onze AEX staat rond de slotstand van gisteren op 703.

De Europese beurzen sloten dinsdag hoger, na berichten over versoepeling van de strenge coronamaatregelen in China, terwijl de euro steeg op signalen dat de ECB de rente snel gaat verhogen.

"De volgende sprong omhoog lijkt goed onderweg in aandelen, met nieuwe winsten voor namen die een tik omlaag kregen", zei Chris Beauchamp van IG. "Dit kan het begin zij van een veel langere rally, maar omdat de vrees voor een recessie en voor hogere prijzen niet is verdwenen, kan die rally ook maar een paar weken duren en dan weer omkeren", zei de analist.
 
De Europese beurzen openden positief nadat de Aziatische aandelenmarkten de weg omhoog vonden door optimisme over het afbouwen van coronarestricties in Hongkong en Shanghai Deutsche Bank was optimistisch dat gesprekken tussen bedrijven en beleidsmakers een opmaat kunnen zijn voor versoepeling van "draconische" maatregelen tegen Chinese techbedrijven.

De economie van de eurozone groeide in het eerste kwartaal met 5,1 procent op jaarbasis, bleek dinsdag. Het cijfer was iets boven verwachting.

De Britse werkloosheid daalde in maart tot 3,7 procent, met het aantal vacatures voor het eerst sinds het begin van de metingen hoger dan het aantal werkzoekenden.
 
De euro steeg nadat de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot het een "realistische verwachting" noemde dat de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen op 21 juli. De uitspraak wordt zondag uitgezonden in televisieprogramma College Tour. Een verhoging met 25 basispunten heeft Knots voorkeur, al zou dit ook 50 basispunten kunnen zijn als de inflatie intussen verder oploopt.
 
Bedrijfsnieuws

Vodafone Group heeft in het gebroken boekjaar 2022 de omzet zien stijgen, terwijl ook de operationele winst sterk aantrok. Het aandeel sloot licht hoger.

In Parijs was Engie de uitblinker met een winst van ruim 5 procent. Na een solide eerste kwartaal besloot Engie de outlook voor heel dit jaar te verhogen.

Internetinvesteerder Prosus, een grootaandeelhouder van Tencent, profiteerde van de opleving van Chinese techaandelen, en won in Amsterdam 6 procent. Ook een aantal positieve analistenrapporten droegen bij aan de koerswinst. Tencent komt woensdag met kwartaalcijfers.
 
Euro STOXX 50          3.741,51 (+1,52%)
STOXX Europe 600       438,97 (+1,12%)
DAX                           14.185,94 (+1,59%)
CAC 40                        6.430,19 (+0,72%)
FTSE 100                    7.518,35 (+0,72%)
SMI                              11.730,44 (+0,50%)
AEX                                 702,58 (+1,15%)
BEL 20                        4.012,77 (+1,13%)
FTSE MIB                 24.301,65 (+1,12%)
IBEX 35                       8.475,70 (+1,46%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag licht lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met stevige winsten, nadat de Amerikaanse detailhandel in april bleef groeien en Fed-voorzitter Powell zei dat de Amerikaanse economie de monetaire verkrapping goed lijkt te kunnen doorstaan.  

Beleggers pikten aandelen van technologiebedrijven en banken op die hard geraakt werden in de laatste verkoopgolf.

In de afgelopen weken gingen de aandelenmarkten onderuit, op een scala aan economische, geopolitieke en coronavirus-gerelateerde zorgen. Het zwaarst van al wegen de vooruitzichten voor de Amerikaane economie nu de Fed de rente snel verhoogt om de inflatie omlaag te brengen.

Een groei van de detailhandelsomzet met 0,9 procent in maart, was iets lager dan verwacht, maar wees op voldoende veerkracht bij de consument. " Dit laat zien dat de consument de inflatoire tegenwind opvangt. De  bestedingen stijgen al voor de vierde maand op rij" , zei Jeffrey Roach van LPL Financial. " Als de prijsdruk genoeg kan afzwakken om een deel van de druk op de consumenten weg te nemen, verwachten we opverende economische groei in het tweede kwartaal."

De aandelenmarkten zag de winsten wat afkalven na uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Hij herhaalde dat de inflatie "veel te hoog" is en dat de Fed niet zal rusten voor die weer beheerst is. Powell weet nog niet hoe hoog de rente daarvoor moet worden. Wel gaf de centrale bankier de boodschap af dat hij gelooft dat een 'softish' of " min of meer zachte" landing mogelijk is voor de economie. Dat zal niet zonder kleerscheuren zijn, voegde hij daaraan toe. "Het kan wel wat pijn doen."
 
De Amerikaanse detailhandel zette in april 0,9 procent meer om, wat dichtbij de verwachting was, terwijl de groei in maart werd bijgesteld naar 1,4 procent. Hier was 0,5 procent voorspeld. In de namiddag bleek de Amerikaanse industriële productie in april sterker dan verwacht te zijn gestegen. De bedrijfsvoorraden stegen in maart 2,0 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in mei volgens de verwachting uitgekomen op 75. In april noteerde de index op 77.  "Samen met de rentegevoelige bouwsector zal Joe Sixpack de komende maanden weer in belangrijke mate het verloop van de economie bepalen", voorzgag econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen behoorden tot de winnaars. Chipfabrikant Nvidia won 5 procent. Tesla 4 procent en Apple 2,4 procent.

Citigroup sloot 8 procent hoger na een melding dat Warren Buffet's Berkshire Hathaway Inc voor 3 miljard dollar aan aandelen in de bank heeft gekocht.

United Airlines won 7,4 procent. De vliegmaatschappij verhoogde zijn omzetverwachting nu de vraag naar vliegtickets toeneemt. Ook American en Delta Air Lines sloten 6 procent hoger.

Twitter verloor maandag 8 procent maar steeg dinsdag ruim 2,9 procent. Elon Musk zou minder voor de uitlaatklep van miljarden meningen willen betalen omdat misschien wel 20 procent van de accounts op de website nep zou zijn. Twitter denkt zelf 5 procent en Musk vraagt nu bewijs van CEO Parag Agrawal, voordat de overname kan doorgaan. Musk bood 44 miljard dollar. Twitter staat nog steeds achter de overeengekomen overnameprijs en voorwaarden.

Walmart en Home Depot openden dinsdag de boeken. Home Depot wist de verwachtingen te verslaan en verraste met een meevallende vergelijkbare groei. Het aandeel won 2,7 procent.

Walmart verlaagde de outlook en verloor maar liefst 12 procent van zijn waarde. De retailreus heeft last van knelpunten in aanvoerketens en hogere arbeidskosten.

De grote productiefaciliteit van Tesla in Shanghai draait momenteel nauwelijks op halve kracht, terwijl de fabrikant had verwacht inmiddels weer op het niveau van voor de coronamaatregelen te produceren. Dit schreef de South China Morning Post dinsdag, op basis van uitspraken van de CEO's van twee toeleveranciers van Tesla. Het aandeel Tesla steeg 5 procent.  

S&P 500 index                  4.088,85 (+2,02%)
Dow Jones index            32.654,59 (+1,34%)
Nasdaq Composite           11.984,52 (+2,76%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager.

Nikkei 225              26.828,48 (+0,6%)
Shanghai Composite      3.082,12 (-0,4%)
Hang Seng               20.480,68 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0529. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0541 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0536 op de borden.

USD/JPY Yen   129,08
EUR/USD Euro  1,0529
EUR/JPY Yen   135,91

MACRO-AGENDA:
00:00 Ondernemersvertrouwen - Tweede kwartaal (NL)
00:50 Economische groei - Eerste kwartaal vlpg (Jap)
08:00 Inflatie - April (VK)
08:00 Producentenprijzen - April (VK)
11:00 Inflatie - April def. (eur)
11:00 Handelsbalans - Eerste kwartaal (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - April (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Tencent - Cijfers eerste kwartaal (Chi)
13:00 Lowe's - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Target - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.