Iets lagere opening voor AEX & Dax

Gepubliceerd op 25 juli 2022 om 08:32

                                                                  AEX 4H-grafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een iets lagere opening tegemoet, maar blijven vooralsnog binnen de opwaartse trend.

De AEX future staat op 700 en dat is ruim 4 punten lager. De futures voorzien een openingsverlies van 95 punten voor de Duitse DAX en een min van 40 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 37 punten lager te openen.

AEX loopt op de 4H boven een stijgende bodemlijn. 

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht hoger geëindigd.

"De Europese markten lijken de zorgen over een economische vertraging af te schudden" constateerde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets na het verschijnen van zwakke PMI-data in de eurozone.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in juli uit op 50,6 tegen 53,0 in juni. De inkoopmanagersindex voor de industrie is afgenomen van 52,1 in juni naar 49,6 in juli, het laagste niveau in ruim twee jaar tijd. De samengestelde index daalde zo van 52,0 naar 49,4. Er was op 51,0 gerekend door economen.

"De eurozone lijkt te gaan krimpen in het derde kwartaal", zei econoom Chris Williamson van S&P in een toelichting. Hij verwacht dat de situatie in de komende twee maanden nog wat slechter wordt dan in juli.

Een punt van zorg is dat fabrikanten signaleren dat de verkoop tegenvalt, en dat de voorraden onverkochte spullen daardoor hard zijn gestegen, aldus Williamson.

"De koerswinsten van afgelopen week lijken te worden gedreven door de inschatting [van de markt] dat de verslechterende economische vooruitzichten centrale bankiers de ruimte bieden om het monetaire beleid minder agressief te verkrappen dan eerder verwacht", aldus Hewson.

"De zwakke grondstoffenprijzen helpen beleggers zeker om deze conclusie te trekken, maar het lijkt nog steeds een opmerkelijk voorbarige conclusie, zelfs nu de Duitse 10-jaarsrente het laagste niveau sinds mei heeft bereikt", aldus de marktanalist.

Het cijferseizoen geeft volgens analisten van IG een "welkome afleiding" van de zorgen rond de wereldeconomie en de hoge inflatie. "Desondanks zal de aandacht snel verschuiven naar het rentebesluit van de Federal Reserve van volgende week", zo voorziet IG.
 
Bedrijfsnieuws

Delivery Hero deed in de eerste helft van dit jaar goede zaken, hoewel de brutotransactiewaarde wel iets achterbleef op de verwachtingen, maar de marge zich beter dan voorzien ontwikkelde. Naast een groter marktaandeel slaagde de maaltijdbezorger er ook in om een versnelling richting winstgevendheid te realiseren. Delivery Hero won 5,5 procent en de Amsterdamse concurrent Just Eat Takeaway steeg bijna 14 procent.

Aandelen Uniper daalden 29 procent. Duitsland heeft een belang van 30 procent in het Duits energiebedrijf genomen. Uniper is de grootste importeur van Russisch gas in Duitsland en kwam met de stop van die gastoevoer van Gazprom in grote problemen, omdat het om aan zijn leveringsverplichting te voldoen elders gas moest inslaan tegen veel hogere tarieven. Dat was de aanleiding voor Uniper om eerder deze maand Berlijn om hulp te vragen.

In Frankfurt deed vastgoedbedrijf Vonovia goede zaken, met een plus van 6,5 procent, terwijl Deutsche Bank onder druk stond, net als Deutsche Telekom.

In Parijs ging Vonovia's sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield aan kop, met een plus ruim 6 procent. Orange en Worldline leverden tot 2 procent in en banken stonden ook onder druk in de CAC 40.

Euro STOXX 50         3.600,31 (+0,1%)
STOXX Europe 600        425,71 (+0,3%)
DAX                  13.253,68 (+0,1%)
CAC 40                6.216,81 (+0,3%)
FTSE 100              7.276.37 (+0,1%)
SMI                  11.096,12 (-0,4%)
AEX                     705,04 (+0,1%)
BEL 20                3.738,95 (+0,6%)
FTSE MIB             21.211,98 (+0,1%)
IBEX 35               8.051,60 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag ook lager gesloten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade was er sprake van terughoudendheid omdat volgende week de Federal Reserve met zijn rentebesluit komt. Ook waren er tegenvallende resultaten van Snap.

Econoom Carsten Brzeski van ING waarschuwde bodemvissers dan ook. "Ik zou nog steeds voorzichtig zijn."

Brzeski merkte op dat de vergadering van de Federal Reserve en de Amerikaanse groeicijfers volgende week voor meer volatiliteit kunnen zorgen.

Positief was het nieuws dat Oekraïne en Rusland een akkoord hebben bereikt over de herstarten van de graanexport, aldus marktanalist Aslam.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industrie in de VS in juli minder hard is gegroeid, terwijl de dienstensector kromp. Een "verontrustende verslechtering", concludeerde econoom Chris Williamson van S&P Global.

De olieprijs is vrijdag verder gedaald. Bij een settlement van 94,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,7 procent goedkoper. Op weekbasis werd WTI zo'n 3 procent goedkoper.

psi

American Express won zo'n 2 procent, na beter dan verwachte resultaten en een verhoging van de outlook. De Amerikaanse creditcardmaatschappij boekte het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, maar zag de winst dalen door voorzieningen voor kredietverliezen. De maatschappij zag zijn klanten vaker de creditcard trekken, nu er weer wordt gereisd en mensen op zoek zijn naar vertier. In april lagen de uitgaven voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronapandemie.

Twitter heeft het afgelopen kwartaal een stevig verlies geleden, ondanks dat de omzet min of meer gelijk bleef en het aantal gebruikers duidelijk groeide. Op een omzet van 1,18 miljard dollar, leed Twitter een verlies van 270 miljoen dollar. Het aandeel steeg toch een procent.

Snap verloor liefst 38 procent, nadat het social mediabedrijf donderdag laat teleurstellende resultaten rapporteerde. Snap boekte het afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht, terwijl het verlies hoger bleek dan waarop door de markt was gerekend. Andere techbedrijven die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, staan ook onder druk. Zo daalde Meta 7,5 procent.

Verizon gaf vrijdag een winstwaarschuwing af, nadat de winst in het tweede kwartaal daalde ondanks een stabiele omzet. Het aandeel daalde bijna 7 procent.

PPG Industries behaalde in het tweede kwartaal een hogere omzet, terwijl de winst op jaarbasis licht steeg. Het aandeel steeg 4 procent.

S&P 500 index                3.961,63 (-0,9%)
Dow Jones index             31.899,29 (-0,4%)
Nasdaq Composite            11.834,11 (-1,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren maandag in het rood.

Nikkei 225             27.704,02 (-0,8%)
Shanghai Composite     3.246,70 (-0,7%)
Hang Seng              20.454,69 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0206. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,0205.

USD/JPY Yen   136,23
EUR/USD Euro  1,0206
EUR/JPY Yen   139,04

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Juli (Dld)
14:30 Chicago Fed index - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Philips - Cijfers tweede kwartaal (NL)
22:00 Alphabet - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 NXP - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.