Komt 'de top' al in zicht?

Gepubliceerd op 5 augustus 2022 om 08:21

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet na wederom een groene sessie op Wallstreet. 

Wel beginnen er hier en daar wat haarscheurtjes in de Rally te komen wat het begin kan zijn van een nieuwe verkoopgolf...

De AEX staat momenteel op 731 en dat is gelijk aan de slotstand van gisteren. De futures voorzien een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX en een plus van 13 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 10 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd.

Het was weer een veerkrachtige dag voor de Europese markten, met de DAX die even het hoogste niveau in twee maanden aantikte.

De Londense beurs hield ook stand ondanks de recessiewaarschuwing van de Bank of England.

Veel aandacht ging vandaag uit naar dat Britse rentebesluit. De Bank of England verhoogde de rente conform de marktverwachting met 50 basispunten van 1,25 naar 1,75 procent, de grootste stap in meer dan een kwart eeuw.

De centrale bank schetste ook plannen om een deel van de obligaties te verkopen, die het kocht om de economie te stimuleren, aanvankelijk als stootkussen na de wereldwijde financiële crisis en meer recent met het oog op de economische impact van de coronacrisis.

De BoE begon al in maart met het afbouwen van de voorraad staatsobligaties. Net als de Fed heeft de BoE dat tot dusver gedaan door obligaties te laten aflopen, zonder nieuwe te kopen. Als het in september begint met de verkoop van obligaties die nog moeten aflopen, dan is de Bank of England de eerste grote centrale bank die deze stap zet.

De centrale bank sprak in een toelichting op het besluit over een aanzienlijke toename van de inflatiedruk sinds de vorige vergadering half juni en concludeerde dat dit de daling van de reële inkomens voor Britse huishoudens zal verergeren.

De consumentenprijzen zijn in juni in het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis met 9,4 procent gestegen, tegen 9,1 procent een maand eerder.

De centrale bank verwacht dat de inflatie verder zal stijgen en in het vierde kwartaal van 2022 zelfs iets meer dan 13 procent zal bedragen en gedurende een groot deel van 2023 op verhoogde niveaus zal blijven, alvorens te dalen tot de doelstelling van 2 procent.

De BoE verwacht ook dat de Britse economische groei zal vertragen. Het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting vanaf het vierde kwartaal in een recessie belanden.

"Nu BoE de rente in lijn met de verwachtingen heeft verhoogd, koerst het Britse pond lager. Voor consumenten is het nu een stuk lastiger geworden omdat hun hypotheeklasten hoger zullen worden. Dit komt op een moment dat ze al worstelen met een hoge inflatie en hogere brandstofprijzen", zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade in reactie op het besluit.

Bedrijfsnieuws

ING heeft in het tweede kwartaal van 2022 de winst zien teruglopen en de voorzieningen voor oninbare leningen zien stijgen, maar zag toch ruimte om de aandeelhouder te belonen, hoewel een nieuw aandeleninkoopprogramma uitbleef. De koers van het aandeel ING sloot zo'n 2,5 procent lager.

Bayer heeft bij de gestegen resultaten over het tweede kwartaal de outlook voor heel dit jaar verhoogd. De koers van het aandeel Bayer sloot 2,5 procent lager.

Adecco heeft ook over het tweede kwartaal van 2022 de omzetgroei zien aantrekken, terwijl de winstgevendheid flink terugviel. De koers van het aandeel Adecco sloot ruim 3 procent lager.

Deutsche Lufthansa heeft in het tweede kwartaal van dit jaar weer winst geboekt en verwacht een aanhoudende hoge vraag naar vliegtickets. De koers van het aandeel Lufthansa steeg bijna 6,5 procent.

Adidas heeft in het tweede kwartaal, ondanks een hogere omzet, minder winst geboekt, zoals de fabrikant van sportartikelen eerder al liet weten met voorlopige cijfers. De koers van het aandeel steeg 2,5 procent.

Zalando heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de winst zien teruglopen, door margedruk, maar de outlook voor heel het jaar bleef gehandhaafd. De koers van het aandeel Zalando sloot ruim 13 procent hoger.

Euro STOXX 50         3.711,36 (+0,1%)
STOXX Europe 600        439,06 (+0,2%)
DAX                  13.662,68 (+0,6%)
CAC 40                6.513,39 (+0,6%)
FTSE 100              7.448,06 (+0,03%)
SMI                  11.202,66 (+0,2%)
AEX                     731,58 (-0,4%)
BEL 20                3.775,27 (-0,3%)
FTSE MIB             22.645,84 (+0,3%)
IBEX 35               8.161,10 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een groene opening tegemoet, in afwachting van het maandelijkse banenrapport.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten.

Beleggers vonden het lastig om richting te bepalen, nadat woensdag nog mooie winsten werden behaald in reactie op positieve economische data uit de VS, die de recessieangst temperden.

De aandelenrally van de afgelopen tijd was juist het gevolg van de verwachting dat de verzwakte Amerikaanse economie ervoor zal zorgen dat de Federal Reserve de rente minder hard gaat verhogen. Voor 2023 wordt zelfs gerekend op renteverlagingen.

"De aandelenmarkten stijgen als de groei sterk lijkt en als de groei zwak lijkt", constateert Marshall Gittler van BDSwiss Holding.

Ondertussen gaat het cijferseizoen verder. Negatieve verrassingen blijven volgens beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx over het algemeen uit.

Toch waarschuwt hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management dat aandelen kwetsbaar zijn voor een golf van outlookverlagingen, "vooral in de VS en Europa".

Paolini is dan ook onderwogen in aandelen en juist overwogen in cash.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het Amerikaanse handelstekort in juni is gedaald dankzij een hogere export in combinatie met een iets lagere import.

De aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering stegen afgelopen week met 6.000 tot 260.000. Vrijdag volgt het banenrapport uit de VS, waarbij voor de maand juli wordt gerekend op 258.000 nieuwe banen, tegenover 372.000 een maand eerder. Dat zou het traagste groeitempo betekenen sinds december vorig jaar.

 WTI-olie werd ruim 2 procent goedkoper op 88 dollar per vat.

"WTI-ruwe olie had massale steun moeten krijgen op het niveau van 90 dollar per vat, maar een intensivering van de wereldwijde economische vertraging verandert dat", aldus marktanalist Edward Moya van Oanda.

Olie daalde woensdag al scherp in de volatiele handel in de nasleep van de aankondiging van OPEC+, dat de productie slechts beperkt wordt opgevoerd de komende maanden.

Bedrijfsnieuws

eBay is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken en verlaagde outlook voor dit jaar. Het aandeel daalde ruim 5 procent.

Alibaba steeg 2 procent. De omzet maakte afgelopen kwartaal een pas op de plaats, volgens de internetreus door de Chinese coronamaatregelen, en de winst halveerde. De winst lag evenwel hoger dan analisten hadden verwacht.

Eli Lilly heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk minder goed gepresteerd dan verwacht en de winstverwachtingen voor het hele boekjaar werd opnieuw verlaagd. Het aandeel verloor 2,5 procent.

BlackRock gaat samenwerken met Coinbase om enkele institutionele klanten directe toegang tot bitcoin te bieden. Dit meldden de twee bedrijven donderdag, zonder financiële details bekend te maken. Klanten van BlackRock's investeringsbeheerplatform Aladdin krijgen daardoor toegang tot cryptohandel, bewaring, prime brokerage en rapportagemogelijkheden. Bitcoin noteerde donderdag 4 procent lager op 22.460 dollar. Het aandeel Coinbase steeg 10 procent en BlackRock een procent.
 
S&P 500 index                4,151,94 (-0,1%)
Dow Jones index             32.726,82 (-0,3%)
Nasdaq Composite            12.720,58 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren vrijdag over de brede linie hoger, maar de koerswinsten blijven beperkt.

Nikkei 225             28.144,41 (+0,8%)
Shanghai Composite     3.198,11 (+0,3%)
Hang Seng              20,192,36 (+0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0235. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,0249.

USD/JPY Yen   133,25
EUR/USD Euro  1,0235
EUR/JPY Yen   136,39

MACRO-AGENDA:
08:00 Industriële productie - Juni (Dld)
08:45 Industriële productie - Juni (Fra)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Allianz - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Deutsche Post - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

Door: ABM Financial News.