AEX zit vast in zijwaartse range...

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 08:22

                                                                   AEX 4H-grafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet, met een aantal belangrijke macrodata op de agenda, waaronder groeicijfers uit de eurozone en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve staan gepland voor vanavond.

 

Hierboven de AEX 4H-grafiek waarbij de zijwaartse range van de afgelopen weken goed zichtbaar is...

De AEX blijft zijwaarts bewegen in een range met aan de bovenkant de zone 732/735 en aan de onderkant de zone 715/712.

Verder voorzien de futures een openingswinst van 40 punten voor de Duitse DAX en een plus van 25 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 19 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger geëindigd.

De Europese markten blijven stijgen, waarbij de DAX en FTSE 100 beide op het hoogste niveau in twee maanden noteren. De Londense beurs werd geholpen door de mijnbouwsector, met stevige winsten van Rio Tinto, Glencore en Anglo American.

Toch houdt een dreigende energiecrisis de winsten redelijk beperkt. Duitsland blijft last houden van een lage waterstand in de Rijn. Het land heeft een gasheffing voor consumenten ingevoerd, waardoor de inflatie in Duitsland langer hoog kan blijven en wat de Europese Centrale Bank meer problemen geeft, volgens ING.

De ZEW index die het economisch sentiment in Duitsland meet, is ondertussen verder gedaald, bleek dinsdag uit de index voor augustus. De daling tot -55,3 viel slechter uit dan een lichte verbetering in het sentiment die werd voorspeld.

"De lange lijst van risico's en uitdagingen waarmee de Duitse economie kampt, maakt een recessie in de tweede helft van het jaar zo goed als onvermijdelijk", volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De Wall Street Journal meldde dinsdag dat Duitsland van plan is om de sluiting van de laatste drie kerncentrales van het land uit te stellen, terwijl het zich schrap zet voor een mogelijk energietekort deze winter nu de gasleveringen uit Rusland zijn teruggeschroefd.

Daarmee breekt Duitsland met het beleid dat het sinds het begin van de jaren 2000 voert om kernenergie geleidelijk af te schaffen. Het besluit moet nog formeel worden genomen door het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz en vereist waarschijnlijk ook een stemming in het Duitse parlement, zeiden de ingewijden tegen de Amerikaanse zakenkrant.

Analist Christian Reicherter van DZ Bank denkt dat een recessie in Europa onvermijdelijk is vanwege de huidige energiecrisis. De analist mikt op een Duitse tienjaarsrente van 0,90 procent in de komende drie maanden, terwijl eerder nog rekening werd gehouden met 1,75 procent. Door de huidige onzekerheden is de kans echter klein dat de rentes zijwaarts zullen bewegen.

De Britten hadden voor het eerst in meer dan twintig jaar voor twee kwartalen op rij een handelstekort met de Verenigde Staten, door de sterke dollar en stijgende importen van brandstoffen, meldde Ebury. De Britse werkloosheid steeg afgelopen kwartaal licht.

Bedrijfsnieuws

Philips krijgt een nieuwe CEO. Dinsdag werd bekend dat het bedrijf Roy Jakobs wil benoemen als opvolger van Frans van Houten. Met de derde bestuurstermijn van Van Houten in zicht is de tijd rijp voor een wisseling aan de top, zo stelde Philips. Jakobs versterkte de Connected Care-portefeuille van Philips met diverse overnames en is ook betrokken bij de terugroepactie van bepaalde Respironics-apparaten. Het aandeel steeg ruim 2 procent in Amsterdam.

Prosus steeg ook meer dan 2 procent, na geruchten dat Tencent zijn belang in maaltijdbezorger Meituan van circa 24 miljard dollar deels zou willen verkopen.

Mijnbouwer BHP zag de winst bijna verdriedubbelen, van 11,3 miljard tot 30,9 miljard dollar, deels door hogere prijzen voor steenkool en deels door de afstoting van het oliebedrijf dat is gefuseerd met Woodside Energy Group. Het aandeel steeg 5,5 procent in Londen.

GlaxoSmithKline neemt het Amerikaanse Affinivax over. De Britse farmagigant steeg zo'n 1,5 procent.

Delivery Hero heeft bij zijn definitieve halfjaarcijfers de verwachtingen voor het jaar gehandhaafd. Het bedrijf rekent op een aangepaste EBITDA-marge van 1,5 tot 1,6 procent negatief, en is naar eigen zeggen versneld op weg naar winstgevendheid. Het aandeel steeg zo'n 5,5 procent in Frankfurt.

Just Eat Takeaway.com liftte mee op het positieve bericht van de Duitse rivaal en steeg circa 2 procent.

Euro STOXX 50         3.805,16 (+0,4%)
STOXX Europe 600        443,07 (+0,2%)
DAX                  13.910,12 (+0,7%)
CAC 40                6.592,58 (+0,3%)
FTSE 100              7.536,06 (+0,4%)
SMI                  11.130,44 (-0,4%)
AEX                     728,11 (-0,1%)
BEL 20                3.858,62 (-0,2%)
FTSE MIB             22.997,83 (+0,1%)
IBEX 35               8.511,90 (+1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet, nadat de Amerikaanse beurzen dinsdag al overwegend hoger zijn geëindigd.

Cijfers van Walmart en Home Depot gaven dinsdag indicaties van het gedrag van consumenten tijdens een periode van gierende inflatie. Walmart verraste positief en Home Depot presteerde zoals verwacht.

"Beleggers waarderen het feit dat Walmart de toekomstige projecties heeft bevestigd, wat voorlopig positief is. Maar ongewis is of consumenten zullen blijven uitgeven. Wat de meeste bedrijven op dit moment doen, is dat ze hun lat lager leggen om zo de resultaten te kunnen overtreffen, maar als ze dat niet kunnen waarmaken, wordt het een bloedbad", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Woensdag publiceert de Federal Reserve notulen van de laatste beleidsvergadering in juli, die zorgvuldig zullen worden bestudeerd op hints over de volgende stap van de centrale bankiers.

Een paar minder hoge inflatiecijfers "betekenen niet dat de Fed het tempo van renteverhogingen zal vertragen of zelfs pauzeren, zoals de markt wel verwacht", zei Tim Pagliara van CapWealth.

Economische cijfers waren er dinsdag over de Amerikaanse woningbouw en bouwvergunningen en de industriële productie in juli.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in juli licht gedaald, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen onverwacht sterk afnam. De industriële productie in de Verenigde Staten is in juli gestegen, dankzij een sterke productie van de auto-industrie.

De olieprijs is dinsdag verder gedaald en noteert nu rond het laagste niveau sinds begin dit jaar. Bij een settlement van 86,53 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 3 procent goedkoper. Maandag stond de olieprijs al stevig onder druk na het verschijnen van tegenvallende macrodata uit China en met name de VS.

Bedrijfsnieuws

Walmart heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, terwijl de outlook verhoogd werd. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de supermarktketen. Eind juli verlaagde Walmart nog de verwachtingen maar nu gaan ze weer omhoog. Het aandeel steeg zo'n 5 procent.

Home Depot heeft in het tweede kwartaal de omzet met 6,5 procent zien stijgen, doordat klanten meer uitgaven per winkelbezoek, terwijl het aantal transacties bleef dalen na de coronapiek in de voorgaande jaren. Het aandeel won 4 procent.

Apple heeft honderd ingehuurde krachten die belast waren met het rekruteren van personeel naar huis gestuurd. Apple zou zich moeten aanpassen aan het nieuwe bedrijfsklimaat, meldde het bedrijf aan de huurlingen op de human resources-afdelingen, volgens Bloomberg. Het aandeel daalde licht.

Bed Bath & Beyond was als meme-aandeel maandag al flink in trek en steeg dinsdag nog eens 30 procent. Analisten houden echter vast aan een verkoopadvies.

S&P 500 index                4.305,20 (+0,2%)
Dow Jones index             34.152,01 (+0,7%)
Nasdaq Composite            13.102,55 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren woensdag hoger.

Nikkei 225             29.171,21 (+1,1%)
Shanghai Composite     3.287,02 (+0,3%)
Hang Seng              19.997,79 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0182. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,0170.

USD/JPY Yen   134,14
EUR/USD Euro  1,0182
EUR/JPY Yen   136,54

MACRO-AGENDA:
08:00 Inflatie - Juli (VK)
09:30 Consumptie huishoudens - Juni (NL)
09:30 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg (NL)
09:30 Internationale handel - Juni (NL)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal 2e raming (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Target - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.