Terug naar de realiteit

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 08:25

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een vlakke tot iets lagere opening tegemoet en daarmee ziet het er naar uit dat we terug naar de realiteit.

De futures voorzien een openingsverlies van 4 punten voor de Duitse DAX en een min van 3 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 12 punten lager te openen. Onze eigen AEX staat momenteel op 708 en dat is zo'n 3 punten lager...

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag flink lager geëindigd waaruit we opmaken dat de stijging van de afgelopen weken slechts een correctie waren binnen de dalende trend

Vooral de Duitse DAX index had het moeilijk door de stijgende gasprijs. Daardoor neemt de kans op een recessie in Europa alleen maar toe. Voor het weekend werd bekend dat de Nord Stream-pijpleiding later deze maand opnieuw dicht gaat voor onderhoud, waardoor Russische gasleveringen aan Europa weer worden opgeschort. Europees gas werd nog duurder. De Dutch TTF Gas Future, de benchmark in Europa, steeg bijna 9 procent.

Verder wacht de markt op de voorlopige inkoopmanagersindexen op dinsdag en de bijeenkomst van centrale bankiers later deze week in Jackson Hole. Vooral wat Fed-voorzitter Jerome Powell gaat zeggen is van belang.

Hewson verwacht dat Powell zijn toespraak in Jackson Hole zal gebruiken om de markt ervan te doordringen dat de Fed niet op het punt staat van zijn koers af te wijken.

Hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque verwacht dat de inkoopmanagersindex in de eurozone verder is gedaald, en zeker die voor de industrie, aangezien deze hard getroffen wordt door de stijgende energieprijzen. De econoom benadrukt dat de gasprijzen in Europa maar blijven stijgen. En dit drukt ook op de euro, terwijl de dollar blijft juist profiteren van de oplopende rente, aldus Keppenne.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden maandag onder druk. Deutsche Bank verloor zo'n 1,5 procent en BNP Paribas en ING tot 3 procent.

In de DAX leverden autofabrikanten stevig in. Mercedes, BMW en Porsche verloren 3 tot 4,5 procent.

De Britse bioscoopexploitant Cineworld Group bevestigde maandag dat het overweegt faillissement aan te vragen in de Verenigde Staten. Het aandeel verloor in Londen 21 procent, na al een enorme koersafstraffing afgelopen week.

Vodafone verkoopt het Hongaarse dochterbedrijf aan 4iG. De transactie zal eind dit jaar afgerond worden, en heeft een waarde inclusief schulden van 715 miljard Hongaarse forint, of omgerekend bijna 1,8 miljard euro. Het aandeel Vodafone daalde 1,5 procent.

In Amsterdam daalde B&S Group ruim 7 procent. In de eerste halfjaar heeft de groothandelaar de omzet for zien stijgen, maar vanwege de lagere marge stond de winst onder druk. ING sprak van zwakke cijfers. Ook de outlook werd verlaagd.

Euro STOXX 50         3.653,42 (-2,1%)
STOXX Europe 600        433,17 (-1,0%)
DAX                  13.230,57 (-2,3%)
CAC 40                6.378,74 (-1,8%)
FTSE 100              7.533,79 (-0,2%)
SMI                  11.085,84 (-0,6%)
AEX                     711,04 (-1,2%)
BEL 20                3.736,60 (-0,9%)
FTSE MIB             22.165,66 (-1,6%)
IBEX 35               8.284,80 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een vlakke opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager geëindigd.

"Markten zijn te zelfgenoegzaam geweest over de uitstaande risico's voor het macro-economische klimaat", aldus investeringsstrateeg Michael Reynolds van Glenmede.

"We schatten het risico van een recessie in de komende 12 maanden op 50 procent, misschien hoger dan dat. Op basis van waar we zitten, lijkt de markt een beetje oververhit bij deze waarderingen en we blijven onderwogen in aandelen."

Beleggers richten zich momenteel vooral op het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole. "Er zal de komende dagen veel speculatie zijn over wat [voorzitter] Powell daar gaat zeggen", zei Brad Conger van Hirtle Callaghan.

De Federal Reserve heeft de rente dit jaar al aanzienlijk verhoogd en gaat daar waarschijnlijk de rest van het jaar mee door. Dit zal een deuk slaan in de economie waardoor een recessie dreigt. De grote vraag op dit moment is of de Fed in september opnieuw met 75 basispunten verhoogt, of een versnelling terugschakelt tot 50 basispunten. Een kleine meerderheid van de markt gaat momenteel uit van het eerste, blijkt uit de FedWatch Tool van CME Group.

Voor het weekend liepen de rendementen op Amerikaanse staatsleningen al op, in het vooruitzicht dat de Fed door kan gaan met agressieve renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. Maandag noteerde de tienjaarsrente in de VS rond 3,03 procent en de tweejarige variant op 3,32 procent.

Na de "geweldige" rally van de Amerikaanse aandelenbeurzen is het een opportuun moment om posities in aandelen af te bouwen, denkt Keith Lerner van Truist Advisory Services. "Waarderingen zijn behoorlijk hoog", aldus de marktkenner.

Op macro-economisch vlak maakte een economische index voor de regio Chicago weinig indruk. De index steeg van 0,25 negatief in juni naar 0,27 positief in juli. Vorige week draaide de Philly-Fed index ook al van negatief naar positief terrein.

WTI-olie werd maandag ruim een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond zag de koers vorige week in twee dagen meer dan 60 procent dalen, nadat miljardair Ryan Cohen vorige week aankondigde al zijn aandelen te gaan verkopen. Hij heeft een belang van 10 procent. Velen volgden zijn voorbeeld nadat het aandeel eerder in de maand ruim vier keer zo veel waard werd. Wedbush waarschuwt voor het risico van een faillissement. Het aandeel verloor maandag ruim 16 procent.

Een ander meme-aandeel, AMC Entertainment, daalde 5,5 procent. AMC heeft vrijdag nabeurs een speciaal dividend uitgekeerd van 1 preferent aandeel voor elk gewoon aandeel AMC. Die nieuwe aandelen, vanaf maandag genoteerd onder het symbool APE, verloren 12 procent.

Amazon zou willen bieden op Signify Health, dat zorg aan huis aanbiedt in de VS, volgens bronnen van de Wall Street Journal. Het bedrijf zou meer dan 8 miljard dollar kunnen opbrengen. Het aandeel Signify Health won 32 procent.

Ford Motor Company is van plan om per 1 september aanstaande zo'n 3.000 banen te schrappen. Dit meldde de Wall Street Journal maandag op basis van een interne e-mail die de Amerikaanse autofabrikant aan zijn werknemers heeft gestuurd. Met name in de Verenigde Staten, Canada en India gaan banen verloren, aldus Ford, dat de reorganisatie doorvoert als onderdeel van de strategie om over te stappen op het maken van elektrische voertuigen. Het aandeel daalde 5 procent.

eBay koopt TCGplayer voor 295 miljoen dollar. TCGplayer is een marktplaats voor verzamelaars voor het kopen en verkopen van kaartspellen als Magic, Pokemon en Final Fantasy. Ebay verloor ruim 3,5 procent.

Netflix daalde ruim 6 procent, na een verkoopadvies van CFRA Research.

S&P 500 index                4.137,99 (-2,1%)
Dow Jones index             33.063,61 (-1,9%)
Nasdaq Composite            12.381,57 (-2,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren dinsdag overwegend lager. De Japanse dienstensector krimpt vermoedelijk in augustus, terwijl er een groeivertraging is voor de industrie.

Nikkei 225             28.446,85 (-1,2%)
Shanghai Composite     3.283,66 (+0,2%)
Hang Seng              19.553,34 (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9934.

De euro schoot maandag onder de 1,00 dollar en noteerde rond het Amerikaanse slot op 0,9938. Valutahandelaar Joost Derks van iBanFirst meent dat de opmars van de dollar niet te stoppen is. De euro/dollar ziet de valutaspecialist tegen het einde van het jaar terugvallen naar 0,90. En dat is misschien goed nieuws voor Amerikaanse toeristen, maar voor de wereldeconomie is dit niet het geval. "Het is meer een kwestie van een lange lijdensweg dan een brute koersval."

USD/JPY Yen   137,29
EUR/USD Euro  0,9934
EUR/JPY Yen   136,38

MACRO-AGENDA:
02:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Jap)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Augustus vlpg (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
09:00 Aegon - Ex-dividend
13:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.