Consolidatie voor de Expiratie

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 08:13

                                                                    AEX 1H-grafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, na een licht verlies op Wall Street en rode cijfers in Azië.

De AEX future staat op 643 en dat is ruim een punt lager dan de slotstand van gisteren. De futures voorzien een openingsverlies van 76 punten voor de Duitse DAX, een min van 36 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

Hierboven een afbeelding van de AEX uurgrafiek waarbij duidelijk zichtbaar is dat de zijwaarts beweegt tussen 640/650.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten. De markten schommelden tussen lichte winsten en verliezen, waarbij zorgen over de hoge inflatie, een vertraging van de economie en het verkrappende beleid van centrale banken wereldwijd boven de markt bleven hangen, terwijl de directe focus lag op kwartaalcijfers.

"Bedrijfswinsten stelen de show en overschaduwen de bezorgdheid over de recessie. Diezelfde angst voor de recessie heeft ertoe geleid dat de lat voor de winst laag lag, waardoor de kans groter werd dat de verwachtingen worden overtroffen", zei marktanalist Fiona Cincotta van City Index.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in september in de eurozone met 9,9 procent zijn gestegen, tegen een prijsstijging van 9,1 procent in augustus. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,2 procent.

Ook in het VK stegen de consumentenprijzen in septemberb, met 10,1 procent in een iets hoger tempo dan in de voorgaande maand, terwijl de producentenprijzen met 20,9 procent juist iets minder stegen dan in de voorgaande maand.

Bedrijfsnieuws

ASML steeg 8,2 procent na kwartaalcijfers. In het derde kwartaal boekte ASML flink meevallende cijfers en het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op nog meer groei. Bank of America concludeerde dat het derde kwartaal veel beter dan verwacht was en dat de afgegeven outlook een kleine meevaller is.

Just Eat Takeaway steeg 1,0 procent na cijfers. Het derde kwartaal was conform verwachting, terwijl ook de positieve aangepaste EBITDA geen echte verrassing was, zo oordeelde Jefferies. Concurrent Deliveroo besloot vanochtend bovendien definitief Nederland te verlaten. Volgens Deliveroo zijn er veel investeringen nodig om een toppositie in de Nederlandse markt te verkrijgen, terwijl de opbrengsten van de investeringen onzeker zijn. Deliveroo leverde in Londen 2,2 procent in.

AB InBev verloor in Brussel 2,3 procent, terwijl Heineken 3,4 procent daalde. Brouwers hebben mogelijk last van een waarschuwing van sectorgenoot Royal Unibrew. Volgens de Deense brouwer passen consumenten hun bestedingen aan, waardoor de EBIT lager zal uitkomen dan eerder verwacht. Carlsberg daalde 3,5 procent. Royal Unibrew leverde op de beurs in Kopenhagen liefst 14,6 procent aan waarde in.

In Frankfurt gaf Sartorius 18,6 procent prijs. De leverancier van farmaceutische en laboratoriumapparatuur zag de vraag na de coronacrisis inzakken en verlaagde de omzetoutlook voor heel het jaar. Fresenius was met een winst van 4,5 procent de sterkste stijger, gevolgd door Fresenius Medical. Het aandeel won 2,0 procent.

In Parijs won AXA 2,1 procent, Veolia Environnement steeg 2,1 procent, terwijl Alstom 1,4 procent hoger noteerde. Saint-Gobain was met een verlies van 3,3 procent de sterkste daler.

Euro STOXX 50          3.471,24 (+0,2%)
STOXX Europe 600       397,73 (-0,5%)
DAX                    12.741,41 (-0,2%)
CAC 40                 6.040,72 (-0,4%)
FTSE 100               6.924,99 (-0,2%)
SMI                    10.484,14 (-0,9%)
AEX                    645,39 (+0,5%)
BEL 20                 3.441,83 (-1,2%)
FTSE MIB               21.472,11 (-0,2%)
IBEX 35                7.583,60 (-0,4%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood, na woensdag ook lager te zijn gesloten.

Voorbeurs noteerden de futures hoger, nadat een goed ontvangen update van Netflix de indruk versterkte dat het cijferseizoen de markt zou ondersteunen. De zorgen over de hardnekkige inflatie deden het positieve nieuws over de resultaten echter teniet.

Inmiddels hebben 45 aan de S&P 500 genoteerde fondsen hun resultaten gerapporteerd, waarvan 69 procent volgens Refinitiv de winstverwachtingen heeft overtroffen.

Tegenvallende Britse en Europese inflatiecijfers herinnerden handelaren eraan dat de vastberadenheid van centrale banken om de prijsdruk te bestrijden een nog strakker monetair beleid zal betekenen. Dit duwde de 10-jaarsrente verder boven de psychologische grens van 4 procent tot xxx procent.

"Zoals de laatste tijd het geval is, leidt elke verstoring in de wereldwijde vastrentende markten onmiddellijk tot risico's", zei marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in de VS bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 4,5 procent. De marktindex daalde van 214,3 naar 204,6.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in september op maandbasis gestegen met 1,4 procent, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen juist flink daalde met 8,1 procent.

De economische bedrijvigheid is per saldo bescheiden gegroeid sinds het vorige rapport, zo bleek woensdag uit het Beige Book. De omstandigheden verschilden echter tussen industrieën en districten, aldus het rapport. In vier districten was sprake van een vlakke activiteit, terwijl in twee districten dalingen in activiteit werden geciteerd, waarbij een vertraagde of zwakke vraag werd toegeschreven aan hogere rentetarieven, inflatie en verstoringen in het aanbod.

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 3,3 procent, ofwel 2,73 dollar, hoger op 85,55 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelphia Fed-index, gevolgd door de bestaande woningverkopen en de leidende indicatoren.

Bedrijfsnieuws

Netflix overtrof de verwachtingen met een aanwas van bijna 2,5 miljoen betalende abonnees in het afgelopen kwartaal, waar ongeveer de helft was verwacht, na twee kwartalen waarin het aantal abonnees daalde. Het streamingbedrijf, dat kampt met zware concurrentie, stelde dat de gezamenlijke concurrentie hoge verliezen lijdt dit jaar, in tegenstelling tot Netflix zelf. Het aandeel steeg ruim 12,0 procent.

United Airlines meldde een sterk herstel van de vraag naar luchtvaart, wat de winst in de rest van het jaar zal steunen. De operationele marge zou in het vierde kwartaal weer boven het niveau van voor de coronapandemie uitkomen. Het aandeel won circa 4,6 procent.
 
De Taiwanese halfgeleidergigant TSMC overweegt zijn productiecapaciteit in Japan te vergroten, om geopolitieke risico's te beperken, volgens bronnen in Tokyo. De Japanse regering zou een grotere aanwezigheid verwelkomen. De Verenigde Staten vrezen een Chinese annexatie van Taiwan. Daarmee zouden de hoogwaardige fabrieken van TSMC ook in handen van China vallen.

Procter & Gamble noteerde 1,2 procent hoger, nadat de kwartaalomzet overeind bleef dankzij prijsverhogingen. Wel werd de voedingsmiddelengigant wat voorzichtiger over de omzetontwikkeling in dit boekjaar. P&G rekent nu op een omzetdaling van 1 tot 3 procent, waar het bedrijf eerder nog uitging van een groei tot 2 procent.

Nabeurs waren er nog cijfers van Tesla en IBM.

Tesla heeft in het derde kwartaal een miljardenwinst behaald, maar wist het record van ruim 3,3 miljard dollar in het afgelopen eerste kwartaal net niet te overtreffen.

IBM is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken, maar overtrof toch de verwachtingen.

S&P 500 index              3.695,16 (-0,7%)
Dow Jones index            30.423,81 (-0,3%)
Nasdaq Composite           10.680,51 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     26.938,88 (-1,2%)
Shanghai Composite      3.032,63 (-0,4%)
Hang Seng                    16.110,98 (-2,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 0,9771. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 0,9971 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 0,9783 op de borden.

USD/JPY Yen   149,91
EUR/USD Euro  0,9771
EUR/JPY Yen   146,48

MACRO-AGENDA:
00:50 Handelsbalans - September (Jap)
06:30 Consumentenvertrouwen - Oktober (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
06:30 Investeringen - Augustus (NL)
06:30 Werkloosheid - September (NL)
08:00 Producentenprijzen - September (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Oktober (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - September (VS)
16:00 Leidende indicatoren - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 AT&T - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 ManpowerGroup - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Philip Morris - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Snap - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.