Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Expiratie Vrijdag...

Gepubliceerd op 21 oktober 2022 om 08:28

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet na de verliezen op Wallstreet gisterenavond.

De AEX future staat op dit moment op 645 en dat is zo'n 7 punten lager. De futures voorzien een openingsverlies van 33 punten voor de Duitse DAX en een min van 43 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 26 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag licht hoger geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag de beurzen tijdens de middaghandel herstellen, met dank aan een sterke opening op de Amerikaanse beurzen en obligatierentes die daalden vanaf hun hoogtepunt van de dag.

De Europese indexen begonnen de dag lager, vanwege de zorgen over de oplopende obligatierentes en het agressieve rentebeleid van centrale banken.

Tijdens de middaghandel werd bekend dat Liz Truss na 44 dagen alweer opstapt als premier in het Verenigd Koninkrijk. "Daarmee is ze kortst zittende premier in de Britse geschiedenis", aldus Hewson.

Truss lag onder vuur sinds de presentatie van een 'mini-begroting' met omstreden belastingplannen. Die kostten haar minister van financiën Kwasi Kwarteng vorige week al de kop. Truss zei donderdag dat ze aanblijft tot er een opvolger is.

"Voor het Britse pond lijkt het besluit een zegen", zag marktstrateeg Salah Boumidi van IG.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in september hard zijn gestegen, met 45,8 procent op jaarbasis. Dit was gelijk aan de toename in augustus. Op maandbasis stegen de prijzen wel minder hard.
 
Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft zoals verwacht zijn doelstelling voor 2023 losgelaten, vanwege de aanhoudende verslechtering in de wereldeconomie. De nettowinst over het derde kwartaal daalde met bijna 50 procent op jaarbasis en kwam ook veel lager uit dan verwacht. Het aandeel daalde bijna 1,5 procent.

BE Semiconductor Industries heeft in het afgelopen kwartaal duidelijk last gehad van een vertraging en ook voor het laatste kwartaal van dit jaar zal er een flinke omzetdaling zijn. De omzet over het derde kwartaal daalde met 21 procent op jaarbasis. Besi steeg toch zo'n 16 procent. Volgens ING presteert Besi prima, maar zit de markt nu eenmaal in een neerwaartse cyclus.

ASML en ASMI liftten in Amsterdam mee op de koersontwikkeling van Besi. ASML kwam woensdag met sterke kwartaalcijfers. Infineon was één van de stijgers in Frankfurt en ook STMicroelectronics sloot in Parijs aardig in de plus.

Energie-aandelen deden het goed, met bijna 2 procent koerswinst voor Shell in Amsterdam en ruim een half procent voor TotalEnergies in Parijs. BP steeg ruim een procent.

Koploper in de CAC 40 was Dassault Systems, met een plus van bijna 4 procent. Pernod Ricard beleefde een minder goede dag in Parijs en leverde 1,5 procent in. In Frankfurt deed Siemens Healthineers goede zaken met een winst van ruim 4 procent, maar was Deutsche Boerse hekkensluiter in de DAX, met een verlies van bijna 4 procent.

Euro STOXX 50         3.488,48 (+0,5%)
STOXX Europe 600        398,77 (+0,3%)
DAX                  12.767,41 (+0,2%)
CAC 40                6.086,90 (+0,8%)
FTSE 100              6.943,91 (+0,3%)
SMI                  10.473,45 (-0,1%)
AEX                     652,04 (+1,0%)
BEL 20                3.440,93 (-0,02%)
FTSE MIB             21.701,50 (+1,1%)
IBEX 35               7.644,40 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een rode opening tegemoet. 

Beleggers kunnen reageren op de kwartaalcijfers van social mediabedrijf Snap. Het aandeel ging donderdag nabeurs hard onderuit omdat Snap geen outlook afgaf en waarschuwde voor operationele onzekerheden. Het bedrijf kampt met een uitdagende advertentiemarkt, onder meer door de oplopende inflatie, zorgen over een recessie en privacyregels van Apple die vorig jaar zijn ingevoerd.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd. De opleving van de aandelenkoersen aan het begin van de week dooft uit, volgens Jim Reid van Deutsche Bank, waarbij de aandacht terugkeert bij de hoge obligatierentes en het tempo waarin centrale banken de beleidsrente verhogen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdagavond op 4,23 procent.

Verder laten de opmerkingen van Neel Kashkari, de voorzitter van de Minneapolis Fed, geen twijfel bestaan over de agressiviteit waarmee de Fed de rente zal blijven verhogen, zei Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets.

"Alle grote centrale banken nemen de komende week rentebesluiten dus het is niet verrassend, maar het sentiment werd ook niet geholpen door nieuwe tegenvallende inflatiecijfers uit het VK en Canada over september. Dit droeg bij aan het gevoel dat de cyclus van renteverhogingen langer doorgaat", aldus Reid.

De bedrijfsresultaten uit Amerika blijven nog goed overeind in de inflatiestorm, maar veel zal afhangen van Apple, Alphabet en Amazon, die volgende week met resultaten naar buiten komen, zei Russ Mould van AJ Bell.

Volgens Nicholas Colas van DataTrek zijn de meevallende bedrijfsresultaten misschien toch niet zulk goed nieuws, omdat de obligatierentes hierdoor verder stijgen. Zolang de resultaten redelijk zijn zal de druk op de lonen niet afnemen, denkt hij, en blijft de inflatiedruk dus hoog en ook de noodzaak om de rente te verhogen.

Twee economische cijfers wezen donderdag voorbeurs ook niet op een verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Philadelphia Fed index verbeterde naar -8,7 in oktober van -9,9 in september, wat minder sterk was dan de daling naar -5,0 waar economen op rekenden. Opvallend was dat de werkgelegenheidsindex sterk verbeterde van 12,0 naar 28,5.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 12.000 tot 214.000. Dit wekelijkse cijfer wees ook niet op een lagere loondruk die de inflatie kan inperken.

Verder bleken de bestaande woningverkopen gedaald in september, net als de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie. De Leading Economic Index daalde met 0,4 procent en kwam uit op 115,9, na een pas op de plaats in augustus.

"De leidende indicatoren in de VS daalden opnieuw in september en de aanhoudende neerwaartse trend in de afgelopen maanden suggereert een recessie voor het jaareinde", zei Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting.  

Bedrijfsnieuws

Tesla bleef in het derde kwartaal, zoals verwacht, net onder de recordwinst van 3,3 miljard dollar uit het eerste kwartaal. De omzet steeg hard, maar wel iets minder hard dan verwacht. Tesla wil jaarlijks gemiddeld 50 procent meer auto's afleveren, maar analisten twijfelen of dat dit jaar wel haalbaar is. Tesla verloor 6,5 procent.

IBM is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken, maar overtrof toch de verwachtingen. IBM voorziet voor het hele boekjaar een groei van de omzet die de eerdere prognose van een groei van 5 tot 10 procent tegen constante wisselkoersen overtreft. IBM steeg zo'n 5 procent.

ManpowerGroup boekte 7 procent minder omzet, door wisselkoerseffecten, waardoor de Franse inkomsten lager uitvielen. De winst steeg van 98 miljoen naar 111 miljoen dollar, binnen de afgegeven bandbreedte van het bedrijf. Het aandeel won ruim 5 procent.

AT&T meldde een omzetdaling van 4 procent, door de afsplitsing van U.S. Video, en dit was net iets beter dan de analistenconsensus. Het aandeel sloot bijna 8 procent hoger.
 
Alcoa steeg 3,5 procent, ondanks dat het aluminiumbedrijf woensdag nabeurs een verrassend kwartaalverlies meldde.

PPG heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt door een afnemende vraag in Europa en doordat een aantal coronamaatregelen in China werden hervat, zoals PPG eerder al waarschuwde. PPG daalde meer dan 5 procent.

Philip Morris meldde een winstdaling, door valuta-effecten, terwijl de omzet hoger dan verwacht uitviel. Er werden 162 miljard sigaretten verkocht en de winst zakte van 2,4 miljard naar 2,1 miljard dollar. Het bedrijf biedt inmiddels 2,7 miljard dollar op de Amerikaanse rechten op e-sigaretten, die nu eigendom zijn van Altria Group. Philip Morris verloor ruim 1,5 procent, terwijl Altria 2,5 procent daalde.

S&P 500 index                3.665,78 (-0,8%)
Dow Jones index             30.333,59 (-0,3%)
Nasdaq Composite            10.614,84 (-0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren vrijdag verdeeld.

Nikkei 225             26.918,49 (-0,3%)
Shanghai Composite     3.050,18 (+0,5%)
Hang Seng              16.252,16 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9767. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 0,9780.

USD/JPY Yen   150,39
EUR/USD Euro  0,9767
EUR/JPY Yen   146,87

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - September (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - September (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Oktober (Fra)
16:00 Consumentenvertrouwen - Oktober (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Renault - Cijfers derde kwartaal (Fra)
08:00 Deliveroo - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 American Express - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Verizon - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.


«   »