Hogere opening na voorzichtig herstel VS

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 07:45

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een gemengde opening tegemoet, waarbij de koersuitslagen echter relatief beperkt zullen blijven.

IG voorziet een openingswinst van 18 punten voor de Duitse DAX en een plus van 11 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 7 punten lager te openen. De AEX noteert 741 en dat is bijna 2 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op een volatiele sessie voor de Europese beurzen.

De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal nog net: met 0,1 procent op kwartaalbasis. Een eerdere meting duidde op een groei van 0,3 procent. In het eerste kwartaal was er na herziening nu ook sprake van een groei met 0,1 procent op kwartaalbasis. Eerder werd er geen verandering in de omvang van de economie van de muntunie gemeten.

De industriële productie van Duitsland daalde in juli met 0,8 procent op maandbasis.

Ondanks tegenvallende economische berichten, waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dat beleggers de kans op een renteverhoging van de Europese Centrale Bank volgende week onderschatten, zo merkte investment manager Nathan Levie van ING op.

"Zijn Slowaakse evenknie ging een stapje verder en benadrukte dat een volgende stap nodig is en de voorkeur heeft boven een pauze en later alsnog een nieuwe renteverhoging", aldus Levie. "De stemming op de aandelenmarkten werd er al met al niet beter op."

Verder wees Levie op sterke cijfers over de Amerikaanse dienstensector op woensdag, waardoor de rentes verder opliepen en techaandelen onder druk kwamen. Ook donderdag stond tech onder druk, hoewel de obligatierentes weer wat daalden.

"Dergelijke sterke economische cijfers voeden de speculatie dat de Fed de rente langer op een hoog niveau zal houden", aldus de expert van ING.
 
Bedrijfsnieuws

De aandelen van de halfgeleiderspecialisten ASML, ASMI en Besi verloren donderdag in Amsterdam 3 tot circa 4 procent. In Parijs verloor STMicroelectronics ruim 4 procent en in Frankfurt leverde Infineon ruim 2 procent in.

In de CAC 40 ging Orange aan kop, met een plus van ruim 2 procent. Ook Airbus zat in de lift. Worldline leverde 3,5 procent in.

MTU Aero Engines deed goede zaken in de DAX, met een plus van bijna 2 procent. Adidas verloor ruim 3 procent en Continental meer dan 2 procent.

Shell en Exxon Mobil zijn in gesprek om hun Nederlandse aardolie- en aardgas-jointventure NAM te verkopen aan het Canadese Tenaz Energy. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Shell steeg een half procent in Londen.

Philips heeft een akkoord bereikt over een schikking met betrekking tot de terugroepactie van miljoen slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dit meldde Philips donderdagmiddag. Het aandeel daalde licht in Amsterdam.

Aandeelhouders van London Stock Exchange Group hebben in totaal 2,75 miljard Britse pond binnengehaald met de verkoop van aandelen in de Londense beurs. Dit schreef persbureau Reuters donderdag, die zich daarbij baseerde op mededelingen van de begeleidende banken. Aandelen van LSE sloten een procent lager.

Euro STOXX 50         4.219,06 (-0,5%)
STOXX Europe 600        453,67 (-0,1%)
DAX                  15.718,66 (-0,1%)
CAC 40                7.196,10 (+0,03%)
FTSE 100              7.441,72 (+0,2%)
SMI                  10.993,43 (+0,6%)
AEX                     739,71 (-0,8%)
BEL 20                3.645,47 (-0,8%)
FTSE MIB             28.155,58 (-0,2%)
IBEX 35               9.310,00 (-0,05%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaan de Amerikaanse beurzen een groene opening tegemoet.

Wall Street sloot donderdag overwegend lager, met uitzondering van de Dow Jones index.

"Handelaren blijven rekening houden met een meer veerkrachtige Amerikaanse economie en het vooruitzicht van nog een renteverhoging door de Fed voor het einde van het jaar", verklaarde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets het terughoudende sentiment.

Op woensdag stonden de beurzen ook al onder druk, na cijfers van het Institute for Supply Management die lieten zien dat de economische activiteit in de Amerikaanse dienstensector in augustus is gestegen naar het hoogste niveau sinds februari. De prijzen in de dienstensector stegen bovendien tot de hoogste niveaus in april, merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. Als gevolg zag de analist de dollar en rentes aantrekken. De verwachting is volgens Hewson dat de Federal Reserve alsnog kan besluiten om in november de rentes te verhogen, na een pauze deze maand.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag op 4,25 procent.

"Mochten de PMI-cijfers sterk blijven, terwijl de kerninflatie niet zakt naar het middellangetermijndoel van 2 procent, dan kan de Fed inderdaad gedwongen worden om opnieuw te verhogen', zo waarschuwde ook beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx.
 
Verder blijven er volgens de expert van CMC zorgen over de Chinese economie. China nam in de afgelopen weken meerdere maatregelen om de economie een steun in de rug te geven en blijft dit nog steeds actief doen. "Maar recente cijfers laten zien dat het succes van de maatregelen vooralsnog beperkt is", aldus Hewson. Donderdag lieten cijfers zien dat zowel de export als de import van China in augustus daalde.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten opnieuw onverwacht is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde met 13.000 naar 216.000, waar er door economen 230.000 waren voorzien. Verder bleken de arbeidskosten in de VS in het tweede kwartaal sterker te zijn gestegen dan eerder gemeten.

De olieprijs is donderdag voor het eerst in bijna twee weken gedaald. Bij een settlement van 86,87 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,8 procent goedkoper.

"De prijzen voor ruwe olie lijken voorlopig hun piek te hebben bereikt nu de bezorgdheid over de zwakke economische activiteit botst met het vooruitzicht van strengere productiebeperkingen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week verder gedaald.

Bedrijfsnieuws

Techreuzen als Nvidia en Apple stonden donderdag onder druk, met verliezen van 1,5 tot 3 procent. Techbedrijven hebben het lastig, nadat China sommeerde dat ambtenaren niet langer iPhones en andere apparaten van buitenlandse merken voor het werk mogen gebruiken of meenemen naar kantoor.

WestRock schoot ruim 4 procent omhoog. WestRock is in gesprek met het Ierse Smurfit Kappa over een fusie, hetgeen één van de grootste spelers op het gebied van papier en verpakkingsmateriaal zou creëren. Met de deal kan mogelijk 20 miljard dollar gemoeid zijn.

Philips heeft een akkoord bereikt over een schikking met betrekking tot de terugroepactie van miljoen slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Financiële details meldde Philips niet. In het eerste kwartaal trof Philips al wel een voorziening ter waarde van 575 miljoen euro. Volgens Bloomberg zou de schikking Philips minimaal 479 miljoen dollar kosten. Het aandeel daalde in New York 1,5 procent.

GameStop rapporteerde in het afgelopen kwartaal een kleiner verlies, terwijl de omzet de consensusverwachtingen overtrof. Het aandeel steeg meer dan een half procent.

C3.ai daalde ruim 12 procent. C3.ai gaf woensdagavond aan dat het niet verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar winstgevend te zijn, omdat het techbedrijf zal blijven investeren in kunstmatige intelligentie.  

S&P 500 index                4.451,14 (-0,3%)
Dow Jones index             34.500,73 (+0,2%)
Nasdaq Composite            13.748,83 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het rood.

Nikkei 225             32.546,57 (-1,3%)
Shanghai Composite     3.108,84 (-0,4%)
Hang Seng              18.202,07 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0712. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0698.

USD/JPY Yen   147,23
EUR/USD Euro  1,0712
EUR/JPY Yen   157,59

MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei - Tweede kwartaal def. (Jap)
06:30 Industriële productie - Juli (NL)
08:00 Inflatie - Augustus def. (Dld)
08:45 Industriële productie - Juli (Fra)
16:00 Groothandelsvoorraden - Juli (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten