AEX & Dax hoger op ''rustige'' maandag

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 07:54

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, na een gemengd beeld op de Aziatische markten en in afwachting van het rentebesluit van de ECB.

IG voorziet een openingswinst van 19 punten voor de Duitse DAX en een plus van 13 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 20 punten hoger te openen. De AEX staat op 740 en dat is een punt hoger dan de slotstand van afgelopen vrijdag...

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag bescheiden hoger geëindigd aan het eind van een negatieve week. Op weekbasis verloren de Stoxx Europe 600 en DAX dan ook terrein.

"De algemene stemming onder beleggers wordt er niet bepaald beter op", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Maar "ondanks deze stap terug, handelen we nog altijd binnen dezelfde bandbreedte als in de afgelopen zes maanden."

Volgens de marktanalist zitten beleggers momenteel gevangen tussen de zorgen over cijfers die wijzen op een economische groeivertraging, vooral in Europa en China, tegen een achtergrond van een veel sterkere inflatie veroorzaakt door stijgende energieprijzen.

Hewson kijkt vooral naar enkele belangrijke bijeenkomsten van centrale banken in de komende weken. "Die kunnen een aanjager zijn voor de beurzen", denkt de analist.

Later deze week komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit. De markt is verdeeld over de vraag of de rente verder omhoog gaat, hoewel ECB-bestuurder Klaas Knot daar afgelopen week wel op hintte.

In tegenstelling tot wat dusver werd verwacht, zal het economisch herstel zich waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar niet doorzetten. De vertraging zet zich door en deze trend is te zien in bijna alle sectoren, zo stelde het Duitse onderzoeksinstituut IFO.

Tegenover de gunstige macrocijfers in de VS, staan elders in de wereld zwakkere cijfers, waarschuwde KBC. De neerwaartse bijstelling van de Europese groei in het eerste kwartaal van 0,3 procent naar 0,1 procent was volgens KBC geen verrassing, maar onderstreept wel de moeilijkere gang van zaken.

De Duitse inflatie blijft dalen, zo bleek vrijdag uit een definitieve meting van de prijsontwikkelingen in augustus. De Franse industrie wist vrijdag te verrassen met een productiegroei van 0,8 procent op maandbasis, terwijl een daling met 0,1 procent was voorspeld.
 
Bedrijfsnieuws

In Parijs was Michelin vrijdag de sterkste daler met een verlies van bijna anderhalf procent. Ook Renault en Alstom verloren gemiddeld ruim een procent. De rest van de verliezen in de CAC 40 vielen mee. Betaalbedrijf Worldline ging aan kop, met een winst van ruim 3 procent. Ook luxemerken L'Oreal, Kering en LVMH zaten in de lift.
 
In Frankfurt deed Covestro goede zaken, met een plus van bijna 8 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil het Duitse bedrijf formele gesprekken starten voor een overname door Adnoc.

Financials deden ook goede zaken in de DAX, net als autofabrikanten. Zalando was hekkensluiter en verloor ruim 5 procent.

In Brussel steeg D'Ieteren 2,5 procent na cijfers. In Amsterdam verloor Philips ruim 2 procent, nadat het donderdag een schikking aankondigde rond de terugroepactie van slaapapneuapparanten. Ook halfgeleideraandelen ASMI en ASML verloren opnieuw terrein.

Euro STOXX 50         4.238,63 (+0,4%)
STOXX Europe 600        454,66 (+0,2%)
DAX                  15.740,30 (+0,1%)
CAC 40                7.240,77 (+0,6%)
FTSE 100              7.478,19 (+0,5%)
SMI                  10.948,59 (-0,4%)
AEX                     739,09 (-0,1%)
BEL 20                3.655,70 (+0,3%)
FTSE MIB             28.233,20 (+0,3%)
IBEX 35               9.364,60 (+0,6%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Maandag gaan de Amerikaanse beurzen een groene opening tegemoet.

Wall Street sloot vrijdag licht hoger, maar verloor op weekbasis wel terrein.

"In recente gesprekken met institutionele belegger is duidelijk geworden dat zij in toenemende mate nerveus worden", aldus analist Tom Lee van Fundstrat. "De grootste zorg is dat het economisch momentum [in de VS] sterk blijft en dat daardoor de Fed door kan gaan met het verhogen van de rentes", aldus Lee.

Diverse Fed-leden lieten donderdag nog doorschemeren dat de kans klein is dat er in september een renteverhoging volgt. Desondanks stellen sommige leden, waaronder Lorie Logan van de Dallas Fed, dat er later in het jaar nog wel verhoogd kan worden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in juli licht zijn gedaald. Het consumentenkrediet in de VS steeg in juli minder hard dan in de maand ervoor.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg licht tot 4,26 procent.
 
De olieprijs is vrijdag weer gestegen, na een korte adempauze van oliebeleggers een dag eerder. Bij een settlement van 87,51 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,7 procent duurder. Op weekbasis werd WTI ruim 2 procent duurder.

"Wederom een week van stijgingen voor de prijzen van ruwe olie, die nu op hun hoogste niveau staan sinds november vorig jaar, nadat zowel Saoedi-Arabië als Rusland bevestigden dat ze hun productieplafonds van juli tot het einde van het jaar zouden verlengen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg licht, nadat het aandeel bijna 190 miljard dollar aan marktwaarde zag verdampen de afgelopen twee dagen. Eerder deze week verschenen er berichten dat ambtenaren in China niet langer een iPhone mogen meenemen naar werk. Komende dinsdag vindt een Apple-event plaats, waarbij nieuwe producten worden gelanceerd.

Kroger kwam met cijfers, waarin het een voorziening neemt van maar liefst 1,4 miljard dollar voor de schikking van een aantal rechtszaken over de verkoop van sterk verslavende pijnstillers. In het afgelopen kwartaal steeg de winst aangepast voor bijzondere posten van 0,90 naar 0,96 dollar per aandeel. De verwachting van analisten lag op 0,91 dollar per aandeel. Kroger herhaalde de outlook voor heel 2023. Het aandeel steeg ruim 3 procent.

Smith & Wesson schoot 11 procent omhoog, nadat de wapenfabrikant de omzet in het afgelopen kwartaal met 35 procent zag stijgen. Bovendien overtrof de winst de verwachtingen van analisten.

Hudson Pacific Properties daalde 2,5 procent. Het vastgoedbedrijf besloot het dividend te schrappen vanwege de impact van de stakingen in Hollywood. Hudson verhuurt studio's en andere commerciële ruimtes aan mediabedrijven.

DocuSign daalde ruim 3,5 procent, hoewel het techbedrijf de outlook verhoogde voor het lopende boekjaar. Ook werd het inkoopprogramma van eigen aandelen uitgebreid.

AMC Entertainment daalde 11,5 procent. Het aandeel staat al enkele dagen onder druk.

S&P 500 index                4.457,49 (+0,1%)
Dow Jones index             34.576,59 (+0,2%)
Nasdaq Composite            13.761,53 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             32.448,48 (-0,5%)
Shanghai Composite     3.3134,45 (+0,6%)
Hang Seng              17.896,16 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0735. De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0700. Voor de Amerikaanse dollar, die doorgaans als veilige haven wordt beschouwd, was het een succesvolle week, zo merkte CMC op. De greenback stijgt al acht weken op rij en koerst nu rond het hoogste niveau in meer dan zes maanden. Daarmee is de dollar weer terug op het niveau van voor de regionale bankencrisis in maart.

USD/JPY Yen   146,10
EUR/USD Euro  1,0735
EUR/JPY Yen   156,85

MACRO-AGENDA:
06:30 Internationale handel - Juli (NL)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 FuelCell Energy - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Oracle - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.