AEX & Dax openen rond de slotstanden van vrijdag

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 08:00

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een min of meer vlakke opening tegemoet. Al weken bewegen de indices in zijwaartse ranges, zelfs de renteverhoging van de ECB kon daar geen verandering in brengen.

IG voorziet een openingswinst van 2 punten voor de Duitse DAX en een min van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 18 punten lager te openen. De AEX staat op dit moment op 740 en dat is een puntje lager.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. Op weekbasis steeg de Duitse DAX rond een procent en de Stoxx Europe 600 zo'n anderhalf procent. Beleggers waren opgelucht dat de Europese Centrale Bank klaar lijkt met het verhogen van de rente. "En dat is goed nieuws voor beleggers", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Het sentiment kreeg vrijdag ook een impuls door beter dan verwachte cijfers over de Chinese detailhandel en industrie.

"Er is een groeiend gevoel van optimisme onder een groep beleggers die geloven dat de recente maatregelen van Beijing om de economie te stimuleren en de financiële markten te stabiliseren effect beginnen te sorteren", aldus SPI Asset Management.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de inflatie in Frankrijk in augustus iets hoger is uitgekomen dan aanvankelijk gedacht, op 4,9 procent.

De eurozone zag de export in juli met 1,7 procent afnemen en de import met 0,7 procent oplopen.

De arbeidskosten over het tweede kwartaal van de muntunie stegen op jaarbasis met 4,5 procent tegen een plus van 5,2 procent in het eerste kwartaal op jaarbasis. De lonen stegen in het tweede kwartaal met 4,6 procent op jaarbasis tegen een stijging met 4,9 procent over het eerste kwartaal.

Bedrijfsnieuws

In Parijs zaten aandelen van luxegoederen als LVMH, Kering en Hermes vrijdag in de lift na het positieve nieuws uit China. De koerswinsten kwamen uit tussen de 1,5 en 2,5 procent.

Vastgoed had het lastig. Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter in de CAC 40 met een verlies van ruim 4,5 procent. Vonovia verloor in de DAX 2 procent en was daarmee ook de grootste daler. Vastgoed had te lijden onder de oplopende obligatierentes en JPMorgan verlaagde het koersdoel voor Unibail.

In Amsterdam daalden de koersen van ASML, Besi en ASMI 3,5 tot ruim 6,5 procent. De Taiwanese chipmaker TSMC maakt zich zorgen over de vraag en heeft grote leveranciers gevraagd om de levering van chipapparatuur uit te stellen, zo meldde Reuters op basis van bronnen. Dat UBS ASMI van de kooplijst afhaalde hielp ook niet mee.

Sectorgenoot Infineon daalde in Frankfurt ruim een procent. Ook STMicroelectronics stond in Parijs onder druk.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien aantrekken. Het aandeel sloot in Stockholm desondanks ruim 7 procent lager.

Euro STOXX 50         4.294,95 (+0,4%)
STOXX Europe 600        461,93 (+0,2%)
DAX                  15.893,53 (+0,6%)
CAC 40                7.378,82 (+1,0%)
FTSE 100              7.711,38 (+0,5%)
SMI                  11.197,72 (+0,9%)
AEX                     741,51 (-0,4%)
BEL 20                3.712,38 (+0,6%)
FTSE MIB             28.895,39 (+0,08%)
IBEX 35               9.549,70 (+0,01%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Maandag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag nog lager, met beleggers die een adempauze namen in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve later deze week.

Op weekbasis verloren de S&P 500 en Nasdaq licht terrein, terwijl de Dow een bescheiden winst boekte.

Zorgen over de ontwikkeling van de inflatie zetten aandelen onder druk terwijl de rente op staatsobligaties steeg. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond op 4,33 procent.

"Het inflatiebeeld blijft moeilijk", zei Marco Pirondini, hoofd aandelen voor Amundi US. "De markt begint te begrijpen dat de Fed de rente langer hoog zal houden."

Later deze week is het aan de Federal Reserve om een rentebesluit te nemen. De kans dat de rente dan wordt verhoogd is klein. Een laatste renteverhoging richting het eind van het jaar is nog wel mogelijk, hoewel een meerderheid van de markt hier momenteel niet vanuit gaat.

"Op dit moment gaat het meer om wat de Fed te zeggen heeft over hun verwachtingen voor het monetaire beleid in de toekomst dan om de vraag of er al dan niet weer een kleine renteverhoging komt", aldus Keith Gumbinger van HSH.com. "Zelfs als er deze herfst toch een verhoging komt, zal een nieuwe stijging van de rente met een kwart punt niet veel veranderen aan het plaatje, aangezien er al meer dan vijf procentpunten aan stijgingen zijn doorgevoerd", vervolgde Gumbinger.

Beleggers waren vrijdag ook bezorgd over een omvangrijke staking van autoproducenten in de VS. De aandelen Ford daalden fractioneel, terwijl die van General Motors bijna een procent stegen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Fed-index voor de industrie in de regio New York in september flink is gestegen. De index verbeterde van -19,0 in augustus naar 1,9 in september.

Ook bleken de Amerikaanse importprijzen in augustus op maandbasis harder te zijn opgelopen dan verwacht. De importprijzen stegen in augustus met 0,5 procent op maandbasis, na een stijging met 0,1 procent in juli. Er werd door analisten voor augustus gerekend op een stijging met 0,3 procent.

De industriële productie in de VS steeg in augustus met 0,4 procent, waar een toename van 0,2 procent was voorzien.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan daalde, maar de inflatieverwachting zwakte ook af, tot 3,1 procent, het laagste niveau sinds maart 2021.

WTI-olie kostte vrijdag ruim 90 dollar, een nieuw jaarrecord en werd op weekbasis 3,7 procent duurder, ingegeven door aanhoudende productieverlagingen door Saoedi-Arabië en Rusland, die bedoeld zijn om een krapper aanbod te creëren.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Disney steeg vrijdag meer dan een procent, nadat een woordvoerder van het bedrijf aangaf dat er nog geen besluit is genomen met betrekking tot de mogelijke verkoop van tv-zender ABC.

Adobe rapporteerde beter dan verwachte kwartaalresultaten. Desondanks daalde het aandeel met 4 procent, hoewel het aandeel wel een aantal koersdoelverhogingen kreeg.

ARM beleefde donderdag een voortvarend beursdebuut en wist bijna 25 procent hoger te sluiten ten opzichte van de startkoers van 51,00 dollar. Vrijdag daalde het aandeel met ruim 4 procent.

Na het succes van de beursgang van ARM besloot boodschappenbezorger Instacart de prijsvork voor de uitgifteprijs vrijdag te verhogen naar 28 tot 30 dollar per aandeel. Dit was eerder 26 tot 28 dollar per aandeel. Instacart gaat mogelijk later deze week naar de beurs.

S&P 500 index                4.450,32 (-1,2%)
Dow Jones index             34.618,24 (-0,8%)
Nasdaq Composite            13.708,33 (-1,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren enigzins verdeeld en is de beurs in Japan gesloten.

Nikkei 225             33.533,09 (slotstand 15 september)
Shanghai Composite     3.118,57 (+0,0%)
Hang Seng              18.001,52 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0669. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0664.

USD/JPY Yen   147,64
EUR/USD Euro  1,0669
EUR/JPY Yen   157,51

MACRO-AGENDA:

16:00 Vertrouwen huizenbouwers - September (VS)

Door: ABM Financial News.