Vlakke opening AEX & Dax

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 08:00

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet, in afwachting van nieuwe inflatiecijfers uit de eurozone.

IG voorziet een openingsverlies van 10 punten voor de Duitse DAX en een min van 17 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 8 punten hoger te openen. 

De AEX consolideert aan de onderkant van de zijwaartse range in de steunzone 735/732...

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd.

"We zien misschien de laatste renteverhogingen van de Bank of England en de Zwitserse SNB, terwijl de Fed waarschijnlijk al klaar is, maar dat nog niet expliciet heeft aangegeven, en de BOJ misschien net begint, hoewel waarschijnlijk niet," somde OANDA een belangrijke week vol rentebesluiten op.

"Het hoeft geen betoog dat het een wilde rit kan worden voor de markten", aldus de marktkenners.

Waar de Europese Centrale Bank afgelopen week de rente verhoogde, zal de Amerikaanse centrale bank aankomende woensdag de rente hoogstwaarschijnlijk ongewijzigd houden. De FedWatch Tool laat zien dat de markt de kans op een pauze schat op 99 procent.

In navolging van de ECB en Fed, komt de Bank of England op donderdag ook met een rentebesluit. De Britse centrale bank verhoogde in augustus nog de rente. Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets verwacht dat de centrale bank nog lang niet klaar is met het verhogen van de rente. Hij rekent op een rente van 5,8 procent, het hoogste niveau sinds 2007. De rente staat in het VK nu op 5,25 procent.

Bedrijfsnieuws

Besi en Adyen waren maandag de grootste dalers in Amsterdam. Besi daalde 4 procent en Adyen werd zelfs meer dan 6 procent goedkoper. UBS verlaagde het koersdoel voor Adyen naar 772 euro. De concurrentie die de betaalspecialist in Europa ondervindt, wordt volgens de analist onderschat. Bank of America liet zich voorzichtig uit over het orderherstel bij Besi in de tweede jaarhelft en in 2024. ASML daalde bijna een procent na een koersdoelverlaging van Bank of America.

Nordic Semiconductor ging met 10 procent hard onderuit in Oslo na een outlookverlaging.

Verder stonden ook de halfgeleideraandelen in Frankfurt en Parijs onder druk. Infineon verloor bijna 3 procent en STMicroelectronics 1,5 procent.

In de Duitse DAX won Rheinmetall ruim anderhalf procent. Unibail-Rodamco-Westfield daalde licht in de CAC 40 na een positief analistenrapport van Barclays. Het aandeel hield daarmee de schade beperkt in een index waar er nauwelijks stijgers waren.

Société Générale kreeg een tik te verwerken van 12 procent na een strategische update. De Franse bank maakte maandagochtend bekend dat het de komende jaren beperkt wil groeien, door alleen nog kapitaal te investeren in de online-broker Boursorama en in autoleasebedrijf ALD, terwijl AI-programma's moeten helpen om kosten te besparen.

Prosus daalde ruim 2 procent in Amsterdam. CEO Bob van Dijk stapte per direct op. In een toelichting zei voorzitter Koos Bekker dat bij het besluit om met een nieuwe topman verder te gaan, de oude ook maar beter direct kan vertrekken.

Euro STOXX 50         4.242,15 (-1,2%)
STOXX Europe 600        456,72 (-1,1%)
DAX                  15.727,12 (-1,1%)
CAC 40                7.276,14 (-1,4%)
FTSE 100              7.652,94 (-0,8%)
SMI                  11.090,61 (-1,0%)
AEX                     735,85 (-0,8%)
BEL 20                3.674,04 (-1,0%)
FTSE MIB             28.585,86 (-1,1%)
IBEX 35               9.482,10 (-0,7%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Dinsdag gaat Wall Street ook een iets lagere opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven.  

"Beleggers maken zich meer zorgen dat de nieuwste economische cijfers wijzen op een oplopende inflatie en een renteklimaat waarin de rente langer hoger blijft. Dat kan drukken op de S&P500, waarin zeer grote techbedrijven zwaar wegen", stelde SPI Asset Management.

Beleggers kijken de kat uit de boom tot halverwege de week wanneer de Federal Reserve zijn rentebesluit neemt. Een verhoging wordt woensdagavond niet verwacht, maar de markt is wel benieuwd naar de dot plot met rentevoorspellingen en nieuwe groei- en inflatieramingen.

Economen van ING vinden de inflatiedata van de afgelopen maanden bemoedigend. Maar de Fed zal geen enkel risico willen nemen, dus hoewel de rente deze week wordt gehandhaafd, "blijft de deur naar een mogelijke toekomstige verhoging open", volgens de bank. De economen verwachten echter niet dat die laatste verhoging er daadwerkelijk komt.

De Fed komt woensdag ook met een nieuwe dot plot, waarmee het de toekomstige bandbreedte van de federal funds rate inschat. In juni toonde de dot plot een mediaan van 5,6 procent, wat nog één renteverhoging zou betekenen vanaf het huidige niveau, hoewel de markt daar niet op rekent.

De dot plot die weergeeft hoeveel renteverlagingen er in 2024 mogelijk komen, wordt vermoedelijk bijgesteld naar minder verlagingen dan de vier stappen van 25 basispunten waar de Fed in juni nog rekening mee hield, denken economen van Bank of America, die nu rekenen op drie renteverlagingen in 2024.

"Ze zullen zeggen dat er, gezien de veerkracht van de economie, minder verlaagd hoeft te worden", aldus Bank of America. "Als dat gebeurt, zou dat een belangrijke hawkish verrassing zijn voor de markten," volgens de Amerikaanse bank.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Wel werd bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in september is gedaald van 50 tot 45, wat betekent dat de verkoopomstandigheden momenteel negatief zijn. NAHB wees op de aanhoudend hoge hypotheekrente van meer dan 7 procent, die het vertrouwen van bouwers blijft aantasten.

De olieprijs is maandag verder gestegen. Bij een settlement van 91,48 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,8 procent duurder. Vorige week werd WTI al bijna 4 procent duurder.
 
De olieprijzen noteren rond hun jaarrecords nu Saoedi-Arabië en Rusland hun productieverlagingen in stand houden om zo krapte op de markt te creëren.

Bedrijfsnieuws

Nikola ging maandag ruim 33 procent omhoog nadat Mary Chan als nieuwe chief operating officer werd aangekondigd.

Tesla wil mogelijk een fabriek in Saoedi-Arabië bouwen, meldde The Wall Street Journal, hoewel topman Elon Musk dit ontkent op X. Tesla wil in 2030 twintig miljoen auto's per jaar verkopen, tegen 1,3 miljoen in 2022. Dat is twee keer zo veel als de best verkopende fabrikant van 2022, Toyota, met 10,5 miljoen verkochte auto's. Het aandeel daalde meer dan 3 procent.

Aandelen Ford, Stellantis en General Motors sloten duidelijk in het rood, met verliezen van anderhalf tot ruim 2 procent, nu arbeiders hun staking van vrijdag ook maandag doorzetten. Afgelopen weekend kwam het overleg wel weer op gang tussen de twee grote Amerikaanse autofabrikanten en vakbond United Auto Workers.

Online boodschappenbedrijf Instacart maakt dinsdag zijn beursdebuut. Het zal een goede test zijn voor de belangstelling van beleggers in bedrijven van de 'gig economy' met grote onlineplatforms. Volgend op het succes van de beursgang van ARM besloot Instacart vorige week de prijsvork voor de IPO te verhogen van 26 tot 28 dollar naar 28 tot 30 dollar.

S&P 500 index                4.453,53 (+0,07%)
Dow Jones index             34.624,30 (+0,02%)
Nasdaq Composite            13.710,24 (+0,01%)

AZIE

De Aziatische beurzen bleven dicht bij huis, al daalde de beurs in Japan iets harder, nadat deze maandag nog de deuren gesloten hield.

Nikkei 225             33.215,27 (-1,0%)
Shanghai Composite     3.126,52 (+0,0%)
Hang Seng              17.933,66 (+0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0679. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0685. De vooruitzichten voor de dollar op de middellange termijn verslechteren wel, volgens Capital Economics. Omdat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten sneller dalen dan in Europa, zal de Fed eerder de rente gaan verlagen dan de ECB, denken de analisten.

USD/JPY Yen   147,73
EUR/USD Euro  1,0679
EUR/JPY Yen   157,76

MACRO-AGENDA:
11:00 Inflatie - Augustus def. (eur)
14:30 Woningbouw en vergunningen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.