Weinig verandering futures

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 08:10

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet, na een rood slot op maandag.

 

IG voorziet een openingsverlies van 12 punten voor de Duitse DAX en een min van 14 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 2 punten hoger te openen. De AEX staat nog altijd in de kantelzone 723/717.

"De Europese markten zijn de week slecht van start gegaan door zorgen over de aanhoudende inflatie en lage groei [...] die de obligatierentes hoger en de aandelenmarkten lager hebben gedrukt", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets maandag.
 
"Zorgen over de vastgoedsector in China helpen ook niet, nadat bleek dat het Chinese vastgoedconcern Evergrande moeite had om een proces te organiseren om zijn schulden te herstructureren", aldus Hewson.

In China ging het aandeel Evergrande maandag onderuit met meer dan 20 procent. De Hang Seng Index daalde maandag 1,9 procent.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, zoals gemeten door onderzoeksinstituut Ifo bracht ook geen heel goed nieuws. De samengestelde index daalde van 85,8 in augustus tot 85,7 deze maand. De daling viel mee ten opzichte van de verwachting van 85,0.

"Het sentiment in de Duitse economie blijft zwak", merkte Clemens Fuest van Ifo op. Maar over de verwachtingen werden de bedrijven iets minder negatief, voegde hij toe.

Eind deze week staan er inflatiecijfers uit Duitsland, Frankrijk, de eurozone als geheel en de VS op de rol.

"Een bevestiging van de dalende inflatietrend is nodig om de flauwe stemming op de financiële markten te keren", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt wist Heidelberg Materials maandag rond een procent bij te schrijven in een index met nauwelijks stijgers, terwijl Zalando in de DAX ruim 3,5 procent moest inleveren.

In Parijs waren er geen hele grote uitschieters aan de positieve kant. Schneider Electric won bijna een procent. De aandelen van luxemerken als LVMH, Hermes en Kering verloren 2,5 tot 4,5 procent in de CAC 40 door het negatieve nieuws uit China.

Verder viel in Amsterdam de daling van Prosus op. Het aandeel verloor ruim 2 procent terrein. Ook veel andere techaandelen hadden het lastig in Amsterdam.

In Amsterdam en Brussel leverde Aperam 3,5 procent in. De producent van roestvast staal rekent op een aangepaste EBITDA van 15 tot 20 miljoen euro in het lopende kwartaal. In het tweede kwartaal kwam dit resultaat nog uit op 103 miljoen euro. Deutsche Bank en Degroof Petercam verlaagden maandag hun koersdoel voor Aperam.

Euro STOXX 50         4.167,37 (-1,0%)
STOXX Europe 600        450,44 (-0,6%)
DAX                  15.405,49 (-1,0%)
CAC 40                7.123,88 (-0,9%)
FTSE 100              7.623,99 (-0,8%)
SMI                  11.014,26 (-0,00%)
AEX                     726,64 (-0,5%)
BEL 20                3.580,79 (-1,5%)
FTSE MIB             28.382,19 (-0,7%)
IBEX 35               9.386,00 (-1,2%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Dinsdag gaat Wall Street een rode opening tegemoet, na een positief slot op maandag.

De S&P 500 en Nasdaq sloten vorige week voor de derde week op rij met verlies en de indexen in New York begonnen maandag terughoudend maar wisten vervolgens op te krabbelen, ondanks de oplopende rentes.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagavond 11 basispunten hoger op 4,54 procent en daarmee het hoogste niveau sinds oktober 2007, volgens Dow Jones Market Data. Bank of America zegt niet te weten of de opwaartse beweging voltooid is, maar ziet nog weinig opwaartse rek.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild komen er moeilijkere tijden aan voor de Amerikaanse economie, onder meer door de hogere olieprijzen en de hervatting van de afbetalingen van studieleningen die de jongere generatie Amerikanen raakt. De impact daarvan wordt gevoeld in de horeca en reisbranche.

Ondertussen lijkt een shutdown van de overheid "steeds waarschijnlijker en er zijn nog maar 7 dagen om die te voorkomen", aldus Vranken. Ook is de staking in de Amerikaanse auto-industrie nog niet voorbij. President Joe Biden maakt zich op om dinsdag naar Michigan af te reizen, een steunbetuiging voor vakbond UAW.

Een berekening van Goldman Sachs laat zien dat bij een shutdown van 2 tot 3 weken de economische groei in de VS in het vierde kwartaal mogelijk 1 procent lager uitkomt en dat er nog eens 50 basispunten van de groei afgaan als de UAW-staking zeker een maand duurt, aldus Vranken.

"Kortom, de sterke groei in het derde kwartaal zal zich niet herhalen", denkt de marktkenner.

Economisch nieuws was maandag dun gezaaid. De Chicago Fed index toonde in augustus een verslechtering. De index daalde van +0,07 in juli tot -0,16 afgelopen maand. Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de groei.

Donderdag verschijnt een nieuwe raming voor de economische groei in de VS in het tweede kwartaal en vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer, dat de Federal Reserve graag gebruikt als graadmeter.
 
De prijs voor een vat WTI-olie zakte maandag onder 90 dollar.

Bedrijfsnieuws

Mediabedrijven profiteerden maandag deels van berichten die erop wijzen dat een staking van scenarioschrijvers in Hollywood op zijn einde loopt. Er zou een voorlopige cao-afspraak liggen, met onder andere hogere royalty's en bescherming van het intellectuele eigendom van de schrijvers tegen het gebruik van kunstmatige intelligentie. Een gelijktijdige staking van Hollywood-acteurs is nog niet opgelost.

Netflix steeg ruim een procent en ook Paramount eindigde licht hoger. Warner Bros en Disney leverden wel in.

Amazon investeert tot 4 miljard dollar in Anthropic, dat zich richt op de veiligheid van en onderzoek naar AI. Het aandeel won ruim anderhalf procent.

Alcoa verloor 6 procent nadat bekend werd dat William Oplinger per direct Roy Harvey heeft opgevolgd als CEO van het bedrijf. De aankondiging kwam voor de markt als een verrassing.

HP daalde bijna 2 procent. Warren Buffett's Berkshire Hathaway verkocht voor 130 miljoen dollar aan aandelen HP in de afgelopen dagen, blijkt uit een melding bij de toezichthouder SEC.

De aandelen van Foot Locker en Nike leverden in na een adviesverlaging door Jefferies.

De Amerikaanse notering van Deutsche Bank daalde licht, nadat de Securities and Exchange Commission bekendmaakte dat de Duitse bank heeft ingestemd met een boete van 25 miljoen dollar om de beschuldigingen te schikken dat een van haar Amerikaanse dochterondernemingen onvoldoende bescherming bood tegen witwassen en onjuiste verklaringen aflegde over haar milieu- en sociale investeringsproces.

S&P 500 index                4.337,44 (+0,4%)
Dow Jones index             34.006,88 (+0,1%)
Nasdaq Composite            13.271,32 (+0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het rood.

Nikkei 225             32.367,03 (-1,0%)
Shanghai Composite     3.105,31 (-0,3%)
Hang Seng              17.580,03 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0591. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0590.

USD/JPY Yen   148,89
EUR/USD Euro  1,0591
EUR/JPY Yen   157,69

MACRO-AGENDA:
15:00 Huizenprijzen Case Shiller - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen CB - September (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 ASMI - Beleggersdag

Door: ABM Financial News.