Banengroei & werkloosheid VS

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 08:02

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een licht hogere opening tegemoet, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport.

IG voorziet een openingswinst van 45 punten voor de Duitse DAX en een plus van 19 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 24 punten hoger te openen. De AEX staat op 722 en dt is een punt hoger dan de slotstand van gisteren...

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd, terwijl de obligatierentes iets daalden.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag een bescheiden opleving "in het kielzog van een sterke sessie op de Aziatische markten", terwijl de obligatierentes wat daalden.

Volgens Hewson is het tot nog toe een volatiele week, met rendementen die omhoog gaan en weer omlaag, en de aandelenmarkten die hierop reageren.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag op 4,71 procent, na een piek van 4,85 procent op woensdag. De Duitse variant noteerde donderdag op 2,88 procent. Woensdag piekte de Duitse rente op meer dan 3,00 procent.

Volgens analisten van Pictet Asset Management blijven de vooruitzichten voor de meeste grote ontwikkelde economieën onzeker.

"De economische groei in de VS zal waarschijnlijk verbleken en onder de langetermijntrend blijven, terwijl Europa naar verwachting niet snel zal herstellen", volgens Pictet.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Duitse handelscijfers. In augustus daalde de export met 1,2 procent, terwijl de import met 0,4 procent daalde.

De Franse industrie produceerde in augustus minder, maar de daling viel met 0,3 procent mee, afgezet tegen de daling van 0,5 procent die was verwacht.
 
Bedrijfsnieuws

Alstom heeft in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar meer omzet geboekt, maar de kasstroom verslechterde flink, waardoor de outlook voor de voorziene kasstroom dit jaar werd verlaagd. Het aandeel verloor in Parijs meer dan 37 procent terrein.

LVMH ging aan kop in de Franse CAC 40, met een plus van meer dan een procent. Ook Sanofi, Carrefour en BNP Paribas wisten rond een procent bij te schrijven.

In Frankfurt leverde Adidas ruim 3,5 procent in, waarmee het verreweg de grootste daler was in de DAX. Zalando steeg bijna anderhalf procent en Henkel ging aan kop in de Duitse hoofdindex, met een winst van bijna 2 procent.

Heineken won in Amsterdam meer dan een procent. Kepler Cheuvreux zette het aandeel op de kooplijst. AB InBev steeg bijna 2 procent in Brussel. De koopaanbeveling op AB InBev werd door Kepler gehandhaafd, maar het koersdoel ging wel omlaag.

In Brussel verloor Cofinimmo verder 6 procent na een kapitaalverhoging.

Euro STOXX 50         4.101.05 (+0,02%)
STOXX Europe 600        441,31 (+0,3%)
DAX                  15.070,22 (-0,2%)
CAC 40                6.998,25 (+0,02%)
FTSE 100              7.451,54 (+0,5%)
SMI                  10.738,15 (+0,3%)
AEX                     721,75 (+0,1%)
BEL 20                3.467,93 (+0,4%)
FTSE MIB             27.490,81 (+0,2%)
IBEX 35               9.157,70 (+0,6%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaat Wall Street een vlakke opening tegemoet, nadat de Amerikaanse beurzen donderdag licht in het rood zijn geëindigd, waarbij de verliezen grotendeels werden weggewerkt richting het slot.

De rentes op de obligatiemarkt blijven de drijvende kracht voor de aandelenbeurzen, terwijl beleggers de binnenkomende economische cijfers turven om te zien wat de Federal Reserve kan gaan doen met zijn monetaire beleid.

"We hadden deze week een bericht met goed nieuws en eentje met slecht nieuws voor de arbeidsmarkt. Iedereen houdt nu de adem in voor het officiële banenrapport van vrijdag", stelde Swissquote Bank. "Dat zal bepalen of we de week met een zoete of zure smaak in de mond afsluiten."

Gerekend wordt op een Amerikaanse banengroei in september van 170.000. In augustus kwamen er in de VS nog 187.000 banen bij. De werkloosheid liep toen onverwacht op, naar 3,8 procent. De markt rekent erop dat de werkloosheid in september is gedaald tot 3,7 procent.

De loongroei in de VS zou in september weer zijn toegenomen, naar 0,30 dollar per uur, tegen 0,08 dollar per uur in augustus.

Als de tegenvallende ADP-cijfers van woensdag, met een banengroei van slechts 89.000 afgelopen maand, een voorbode zijn voor het officiële banenrapport van aankomende vrijdag, dan zal de Fed nog even kritisch moeten kijken naar het rentebesluit van begin november, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"De Fed had toch liever een groei van 100.000 tot 150.000 banen gezien", aldus Marey.

Donderdag werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week is gestegen met 2.000 naar 207.000, hetgeen ook grofweg werd verwacht.

Volgens Michael Hewson van CMC Markets blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt veerkrachtig. De marktanalist noemde het opvallend dat de stakingen in de auto-industrie niet zijn terug te zien in de werkloosheidscijfers.

Verder werd het handelstekort van de VS kleiner, nadat de export in augustus steeg en de import licht kromp.

De olieprijzen zijn donderdag verder gedaald. Bij een settlement van 82,31 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 2 procent goedkoper. Brent werd ook meer dan 2 procent goedkoper op 84 dollar per vat.

"Deze ommekeer op de oliemarkt moet de Saoedi's frustreren", zei Edward Moya van Oanda. "Brent is sinds eind vorige maand meer dan 10 dollar gedaald doordat de stijgende obligatierendementen de wereldwijde groeivooruitzichten hebben lamgelegd", volgens de analist.

Volgens Moya is het moeilijk in te schatten waar de prijzen steun zouden kunnen vinden, maar "als de vooruitzichten voor China blijven verbeteren", is een terugkeer richting de 90 dollar mogelijk.

Bedrijfsnieuws

Amazon en Microsoft kunnen een onderzoek van mededingingsautoriteiten tegemoet zien in het Verenigd Koninkrijk. Toezichthouder Ofcom kreeg signalen dat het moeilijk zou zijn voor klanten om van cloudaanbieder te wisselen en heeft nu de Britse mededingingsautoriteit ingeschakeld voor een onderzoek. Aandelen van Amazon verloren bijna een procent en die van Microsoft stegen licht.

BlackBerry leverde ruim 11 procent in, nadat het bedrijf aankondigde zichzelf in tweeën te gaan splitsen. De divisie Internet-of-Things krijgt een aparte beursnotering, die in de eerste helft van het volgende boekjaar kan plaatsvinden.

CostCo Wholesale meldde een vergelijkbare omzetgroei van 4,5 procent op jaarbasis in september, wat beter is dan de 4,3 procent van augustus. Het aandeel daalde rond een half procent.

Rivian Automotive verloor liefst 23 procent, nadat woensdag nog 9 procent koerswinst werd geboekt. Het bedrijf wil meer geld ophalen, in de vorm van 1,5 miljard dollar aan converteerbare obligaties. Rivian heeft moeite om de productie op te voeren en de kosten laag te houden.

Rivaal Tesla, dat woensdag nog 5,9 procent meer waard werd, daalde donderdag rond een half procent. 

Constellation Brands, verkoper van biermerken Corona en Modelo, heeft afgelopen kwartaal een aangepaste winst per aandeel van 3,70 dollar geboekt, boven de consensusverwachting van 3,37 dollar. Verder ging de outlook omhoog. Het aandeel daalde toch meer dan 3 procent.

ExxonMobil liet woensdag weten dat de hogere olieprijs de winst in het derde kwartaal met nog eens 1 miljard dollar zal spekken ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aandeel verloor ruim 2 procent, in het spoor van de dalende olieprijzen.

Het Britse Orchard Therapeutics wordt overgenomen door het Japanse Kyowa Kirin voor 16,00 dollar per American Depositary Share. Bovenop die overnameprijs zit nog een aanvullend recht van 1,00 dollar per ADS, wanneer OTL-200, een behandeling tegen de stofwisselingsziekte MLD, wordt goedgekeurd in de Verenigde Staten. Hiermee komt de totale overnamewaarde uit op circa 478 miljoen dollar. De Amerikaanse notering van het aandeel Orchard steeg donderdag 96 procent.

S&P 500 index                4.258,19 (-0,1%)
Dow Jones index             33.119,57 (-0,03%)
Nasdaq Composite            13.219,83 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen koersten vrijdag hoger. De Chinese beurzen houden de deuren nog altijd gesloten.

Nikkei 225            31.078,17 (+0,0%)
Shanghai Composite       3.110,48 (28 sept.)
Hang Seng              17.520,14 (+1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0541. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0550.

USD/JPY Yen   148,77
EUR/USD Euro  1,0541
EUR/JPY Yen   156,82

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten
08:00 Fabrieksorders - Augustus (Dld)
14:30 Banengroei en werkloosheid - September (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Shell - Kwartaalupdate

Door: ABM Financial News.