Futures AEX & Dax lager na ''nieuwe'' oorlog

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 07:56

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat de aanval op Israël door Palestijnse militanten geopolitieke risico's toevoegt aan een markt die al te maken heeft met hardnekkige inflatie en oplopende rentetarieven.

IG voorziet een openingsverlies van 70 punten voor de Duitse DAX en een daling van 29 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt vlak te openen. De AEX staat rond de slotstand van de cashhandel in de zone 726.50/725.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, ondanks een volatiele middaghandel.

"Het grote Amerikaanse banenrapport veroorzaakte een wisselvallige sessie", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. De hogere obligatierentes bepaalden afgelopen week de stemming op de mondiale beurzen. In Europa verloren de Stoxx Europe 600 en Duitse DAX rond een procent op weekbasis.

"Het vooruitzicht van hogere langetermijnrentes eist zeker zijn tol op de aandelenmarkten", aldus Hewson. Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig in de eurozone. In augustus stegen de fabrieksorders in Duitsland met 3,9 procent op maandbasis, na een daling van ruim 11 procent in juli. Economen rekenden op een stijging van 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van voedingsmiddelenproducenten zoals Unilever en Nestlé stonden vrijdag onder druk, met verliezen van circa 2,5 procent, nadat de topman van Walmart US waarschuwde voor de toenemende populariteit van nieuwe afslankmiddelen, zoals Ozempic van Novo Nordisk, waardoor consumenten minder calorierijke producten kopen.

Het aandeel Aviva sloot in Londen ruim 5 procent hoger op overnamefantasie, aangewakkerd door een artikel van de Britse krant The Times. Onder meer Allianz zou belangstelling hebben volgens deze zakenkrant. Het aandeel Allianz werd ruim anderhalf procent meer waard.

In Parijs daalde het aandeel Alstom bijna een procent na de flinke koersval van donderdag. Toen kwam de Franse multinational met een outlookverlaging. Zalando schoot in Frankfurt 6,5 procent omhoog.
 
In Amsterdam verloor Philips bijna 7 procent. De Amerikaanse toezichthouder FDA blijft ontevreden over de terugroepactie van Philips en eist extra onderzoek. Voor Philips komt het verzoek van de FDA niet als een verrassing, zo liet een woordvoerder van het bedrijf weten aan ABM Financial News. Philips benadrukte dat de FDA geen problemen heeft met de kwaliteit van de testen, maar meer data wil zien alvorens een oordeel te vellen.

Euro STOXX 50         4.144,36 (+1,1%)
STOXX Europe 600        444,93 (+0,8%)
DAX                  15.229,77 (+1,1%)
CAC 40                7.060,15 (+0,9%)
FTSE 100              7.494,58 (+0,6%)
SMI                  10.837,59 (+0,5%)
AEX                     726,70 (+0,7%)
BEL 20                3.490,44 (+0,7%)
FTSE MIB             27.810,61 (+1,2%)
IBEX 35               9.235,80 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Maandag gaat Wall Street een lagere opening tegemoet. Omdat Amerikanen Columbus Day vieren, zijn de obligatiemarkten wel gesloten.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De aandacht ging uit naar het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten. Nadat het ADP-cijfer eerder in de week een zwakke banengroei toonde, waren beleggers benieuwd of de officiële data dit zouden bevestigen.

Dat was niet het geval. In september kwamen er 336.000 banen bij, vrijwel het dubbele van wat was verwacht. De werkloosheid bleef stabiel op 3,8 procent en de loongroei daalde licht, tot 4,2 procent op jaarbasis.

"Hoewel het hoofdcijfer 2,5 keer zo hoog was als Wall Street had verwacht, was het belangrijkste detail onder de oppervlakte dat de looninflatie afkoelde," zei beleggingsstrateeg Sam Stovall van CFRA. Dit zorgde uiteindelijk toch voor opluchting onder beleggers.

Volgens ING laat het sterke banenrapport ruimte voor de Federal Reserve om de rente nog een keer te verhogen. De bank verwacht niet dat dit gebeurt, "maar de hardnekkige inflatie zal ervoor zorgen dat de Amerikaanse tienjaarsrente zal stijgen naar 5 procent", aldus ING.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het verschijnen van de banendata even naar 4,83 procent, om vervolgens weer te dalen tot onder de 4,80 procent. De 30-jarige rente noteerde vrijdag even boven de 5 procent en ook de tweejarige rente noteerde boven de 5 procent.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zijn de aandelen- en obligatiemarkten oververkocht. "Daarom kunnen we [mogelijk] wat verlichting krijgen van de vicieuze correctieve bewegingen van de afgelopen maand. Als we de beter dan verwachte winstcijfers voor het derde kwartaal aan het plaatje toevoegen, zou de bounce sterk kunnen zijn", voorspelde de marktkenner.

Het cijferseizoen begint eind deze week met de Amerikaanse banken die de boeken openen.

De olieprijs is vrijdag licht gestegen na een volatiele sessie. Bij een settlement van 82,79 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent duurder.

Nadat de olieprijzen in het derde kwartaal nog meer dan 25 procent stegen, zijn ze het vierde kwartaal begonnen met verlies. Op weekbasis werd WTI in de eerste week van oktober bijna 9 procent goedkoper.

Volgens marktanalist Han Tan van Exinity Group is de 100 dollar voor olie daarmee even uit zicht. Volgens de analist zijn de markten somberder over de mondiale vraag naar olie en maken ze zich zorgen over het 'hoger voor langer'-rentebeleid van de Fed, dat door het sterke banenrapport van vrijdag opnieuw wordt benadrukt.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag verder rustig. Het consumentenkrediet in de VS daalde in augustus met 15,6 miljard dollar. Dat was de sterkste daling sinds het begin van de coronapandemie. Economen rekenden op een stijging met 12 miljard dollar.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Ford, General Motors en Stellantis zaten vrijdag in de lift nadat de UAW meldde dat er vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken en de stakingen voorlopig daarom niet worden uitgebreid naar nieuwe fabrieken.

De aandelen van schaliegasproducent Pioneer Natural Resources stegen ruim 10 procent, na berichtgeving in The Wall Street Journal, dat het bedrijf dichtbij een deal is met Exxon Mobil, dat Pioneer wil kopen voor ongeveer 60 miljard dollar. The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat een deal al binnen een paar dagen kan worden bezegeld.

Aandelen Levi Strauss daalden rond een procent, nadat de retailer donderdag zijn vooruitzichten voor het hele jaar verlaagde. Het bedrijf ziet een aanhoudende zwakte bij groothandels, vooral in de VS.

Tesla sloot licht hoger nadat de autofabrikant de prijs van zijn Model 3- en Model Y-auto's verlaagde in de VS.

De Amerikaanse notering van Philips verloor meer dan 7 procent, nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration opriep tot meer testen van de teruggeroepen slaap- en ademhalingsapparatuur. Dit naar aanleiding van zorgen over het schuim dat in miljoenen teruggeroepen producten wordt gebruikt.

Aandelen van Coca-Cola en PepsiCo gingen donderdag hard onderuit nadat de topman van Walmart US waarschuwde voor de toenemende populariteit van nieuwe afslankmiddelen. Coca-Cola wist vrijdag zo'n anderhalf procent te herstellen. Het aandeel PepsiCo won licht terrein.

S&P 500 index                4.308,50 (+1,2%)
Dow Jones index             33.407,58 (+0,9%)
Nasdaq Composite            13.431,34 (+1,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen handelen lager, waarbij de Japanse beurs is gesloten vanwege een feestdag en Hongkong heeft de ochtendsessie geschrapt, nadat de stad een  tyfoonwaarschuwing had gegeven met signaal 8 voor tyfoon Koinu. 

Nikkei 225             30.994,67 (slot 6 okt)
Shanghai Composite     3.088,94 (-0,7%)
Hang Seng              17.485,98 (slot 6 okt)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0552. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0596.

USD/JPY Yen   149,20
EUR/USD Euro  1,0551
EUR/JPY Yen   157,42

MACRO-AGENDA:

08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)
15:30 Columbus Day in VS - Wall Street regulier open

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.