Rustige opening nieuwe beursweek AEX & Dax

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 07:59

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, na een flink hoger slot afgelopen vrijdag op Wall Street, maar ook de vrees dat Moody's de kredietwaardigheid van de VS zal gaan verlagen.

IG voorziet een openingswinst van 11 punten voor de Duitse DAX en een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40.

De Britse FTSE lijkt 8 punten hoger te openen. De AEX future staat op 749 en dat is zo'n 2 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd, na een toespraak van Jerome Powell op donderdagavond, waaruit bleek dat de Fed-voorzitter er niet zeker van is dat de centrale bank al genoeg heeft gedaan om de inflatie terug te dringen.

Op weekbasis leverde de Stoxx Europe 600 iets in, terwijl de DAX licht steeg,

"Nadat hij tijdens de persconferentie na de vergadering van vorige week meer dovish klonk en de markt zijn verwachtingen dienovereenkomstig aanpaste, klonk hij [Powell] nu weer veel havikistischer," aldus analisten van Commerzbank.

Na de toespraak van Powell zag Kevin Verstraete van Lynx de rentes weer wat aantrekken, wat de beurzen onder druk zette. Vrijdag daalde de Amerikaanse tienjaarsrente licht, maar stegen de Europese obligatierentes.

De zorgen over de hardnekkige inflatie werden onderstreept door een stijgende inflatieverwachting in de VS.

De Britse export en import lieten in september een afname zien, terwijl de industriële productie van het land conform verwachting stabiel bleef. De Britse economie kwam in het derde kwartaal op kwartaalbasis tot stilstand, aldus een eerste meting, maar dat was wel beter dan de verwachte krimp met 0,1 procent.

Bedrijfsnieuws

Allianz bevestigde vrijdag de outlook voor dit jaar, ondanks de daling van het resultaat in het derde kwartaal na de nodige schadeclaims als gevolg van natuurrampen. Het aandeel sloot in Frankfurt licht lager. Commerzbank ging aan kop in de DAX en won ruim een procent. Zalando leverde meer dan 4 procent in en was daarmee hekkensluiter.

Adyen daalde in Amsterdam bijna 2,5 procent, na een forse winst op donderdag. UBS gaf vrijdag een koopadvies af voor Adyen. Sectorgenoot Worldline verloor ruim 7 procent in Parijs na een verkoopadvies van de Zwitserse bank en was daarmee hekkensluiter in de CAC 40.

Shell steeg een half procent in Londen, geholpen door de hogere olieprijzen. In Parijs ging TotalEnergies aan kop met een winst van ruim een procent.

De Britse drankenfabrikant Diageo verloor in Londen ruim 12 procent na een verlaging van de outlook. Sectorgenoot Pernod Ricard gaf op de Franse beurs bijna 6 procent prijs.

Euro STOXX 50         4.197,36 (-0,8%)
STOXX Europe 600        443,31 (-1,0%)
DAX                  15.234,39 (-0,8%)
CAC 40                7.045,04 (-1,0%)
FTSE 100              7.360,55 (-1,3%)
SMI                  10.555,35 (-0,8%)
AEX                     746,31 (-0,4%)
BEL 20                3.438,86 (-1,2%)
FTSE MIB             28.504,43 (-0,5%)
IBEX 35               9.371,70 (-0,4%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet, hoewel de verliezen beperkt lijken te blijven.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink hoger geëindigd. Op weekbasis wonnen de drie indexen opnieuw terrein.

Wall Street veerde op na een lager slot een dag eerder, toen Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell waarschuwde dat het te vroeg is om victorie te kraaien als het gaat om het terugdringen van de inflatie richting de 2 procent die de Amerikaanse centrale bank nastreeft.

Mary Daly van de San Francisco Fed zei vrijdag dat ze niet weet of de rente al hoog genoeg is om de inflatie naar 2 procent te brengen.

"Na een week waarin rentes fors zijn gedaald, bleek dit voor sommige (manisch depressieve) beleggers, naast een tegenvallende veiling van dertigjaarspapier, aanleiding te zijn om wat winst te pakken op staatsobligaties", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING.

"Ik heb nieuws: de Fed gaat de beleidsrente helemaal niet meer verhogen. Dat kan Powell echter niet zo zeggen, aangezien de markt er anders mee 'aan de haal gaat' en rentes verder dalen en het inflatiebeleid van de Fed wordt ondermijnd. Totdat de Fed, en dat geldt ook voor andere centrale banken, de rente gaat verlagen zullen ze 'hawkish' moeten blijven om hun geloofwaardigheid te behouden", aldus de marktkenner van ING.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in november verder is gedaald. De inflatieverwachting liep juist op, naar 4,4 procent en daarmee het hoogste niveau in een jaar.

Volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan is er een groeiende bezorgdheid over de negatieve effecten van de hoge rente. Ook de aanhoudende oorlogen in Gaza en Oekraïne wegen op [het vertrouwen van] veel consumenten.

WTI-olie werd vrijdag zo'n 2 procent duurder. Op weekbasis daalde de olieprijs wel.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Groupon daalden vrijdag liefst 35 procent, nadat interim-CEO Dusan Senkypl aangaf dat de omstandigheden voor het couponbedrijf uitdagend blijven.

Illumina kwam met een winstwaarschuwing, waarop het aandeel van het biotechbedrijf met ruim 8 procent daalde. Ook techbedrijf Trade Desk stelde teleur met de outlook en dus leverde het aandeel bijna 17 procent in.

Plug Power dook in het derde kwartaal dieper in de rode cijfers en de omzet van het bedrijf dat waterstof-brandstofcelsystemen ontwikkelt, bleek onder de verwachting. Het aandeel verloor ruim 40 procent.

Wynn Resorts wist de verwachtingen afgelopen kwartaal weliswaar te verslaan, maar het aandeel van de uitbater van hotels en casino's daalde toch 6 procent.

Doximity, een netwerkdienst voor medische professionals, verhoogde de outlook voor heel het jaar en gaat tot 70 miljoen dollar aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel steeg 16 procent.

S&P 500 index                4.415,24 (+1,6%)
Dow Jones index             34.283,10 (+1,2%)
Nasdaq Composite            13.798,11 (+2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen bleven maandag dicht bij huis.

Nikkei 225             32.575,26 (+0,0%)
Shanghai Composite     3.042,46 (+0,1%)
Hang Seng              17.222,88 (+0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0684. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0685.

USD/JPY Yen   151,78
EUR/USD Euro  1,0684
EUR/JPY Yen   162,15

MACRO-AGENDA:
06:30 Faillissementen - Oktober (NL)
14:00 Maandrapport OPEC (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Salzgitter - Cijfers derde kwartaal (Dld)
13:00 Tyson Foods - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.