Vanmiddag, inflatie VS

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 08:01

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet, in afwachting wat een Amerikaans inflatiecijfer vanmiddag brengt.

IG voorziet een openingswinst van 7 punten voor de Duitse DAX en een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 11 punten lager te openen. De AEX staat een halve punt lager op 752. 

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd. Beleggers liftten mee met het positieve slot op Wall Street vrijdag en de stijging van de Aziatische beurzen maandag.

"Berichten over de Chinese 'Singles Day'-verkopen van het afgelopen weekend zijn positief. Online verkoopgiganten JD.com en Alibaba melden ondanks fikse kortingen een stijging van de omzet in het afgelopen weekend in vergelijking met vorig jaar", zei investment manager Simon Wiersma van ING. "De komende dagen presenteren een aantal internetgiganten kwartaalcijfers en weten we of de consumentenbestedingen in China zijn aangetrokken."

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. "Gedurende de week is er aandacht voor een restje kwartaalcijfers en nieuwe economische data. Beleggers kijken ook uit naar de eerste persoonlijke ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping in ongeveer een jaar tijd", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Bedrijfsnieuws

Renaults elektrische tak Amper zou volgens Jefferies moeten worden afgesplitst van de autofabrikant door een uitkering van een apart aandeel aan bestaande aandeelhouders. Het aandeel Renault steeg in Parijs rond een half procent.
 
Het middel van Novo Nordisk tegen obesitas vermindert ook de kans op hartaanvallen en infarcten en dat komt mogelijk niet alleen door het gewichtsverlies, blijkt uit nieuwe klinische data. Het nieuwe medicijn is erg populair, zodat de Deense farmaceut de vraag maar nauwelijks kan bijbenen. Novo Nordisk gaat meer dan 6 miljard investeren in de productiecapaciteit. Het aandeel Novo Nordisk won in Kopenhagen licht terrein.

Solvay heeft nieuwe doelen bekendgemaakt voor de twee bedrijven waarin Solvay zich gaat opsplitsen. Het aandeel Solvay steeg in Brussel licht.

BAE Systems rekent opnieuw op een sterke omzet- en winstgroei in het komende jaar, dankzij verhoogde geopolitiek risico's. De outlook werd gehandhaafd door het Britse defensie- en ruimtevaartbedrijf. BAE steeg licht. Ook sectorgenoten Airbus en Thales wonnen terrein.

Adyen was in Amsterdam een sterke stijger, met ruim 5 procent. Het aandeel won vorige week al flink terrein na een overtuigende beleggersdag in San Francisco.

Financials waren maandag ook in trek. Deutsche Bank, Société Générale, BBVA, ING en AXA sloten in het groen.  

In Frankfurt deed Siemens Energy goede zaken, met een winst van ruim 5 procent, terwijl Sartorius hekkensluiter was in de DAX, met een verlies van 2 procent.

ArcelorMittal ging aan kop in de CAC 40, met een plus van ruim 3 procent. De verliezen in Parijs beperkten zich tot een procent of minder. Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij.

Euro STOXX 50         4.231,31 (+0,8%)
STOXX Europe 600        446,62 (+0,8%)
DAX                  15.345,00 (+0,7%)
CAC 40                7.087.06 (+0,6%)
FTSE 100              7.425,83 (+0,9%)
SMI                  10.590,39 (+0,3%)
AEX                     753,41 (+1,0%)
BEL 20                3.445,56 (+0,2%)
FTSE MIB             28.925,26 (+1,5%)
IBEX 35               9.461,70 (+1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag, net als in Europa, een verdeelde opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld geëindigd. Beleggers hielden hun kruit droog, in afwachting van nieuwe inflatiecijfers uit de VS die dinsdagmiddag verschijnen. Voor oktober wordt gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,3 procent, van 3,7 procent in september. De kerninflatie is vermoedelijk stabiel gebleven op 4,1 procent.

"We hebben er steeds meer vertrouwen in dat de inflatie in de VS tegen de zomer van volgend jaar op 2 procent zal uitkomen. De renteverhogingen lijken te werken en wij denken dat de volgende stap van de Fed een renteverlaging zal zijn, mocht de economie in 2024 een steuntje in de rug nodig hebben", zei ING in een vooruitblik.

Ook interessant voor de markten is de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping die naar verwachting woensdag zal plaatsvinden in San Francisco.

Morgan Stanley verhoogde maandag het koersdoel voor de S&P 500 index tot 4.500 punten voor eind 2024. Het oude koersdoel, dat gold tot eind juni, stond op 4.200 punten. Het team van Morgan Stanley rekent in juni op de eerste renteverlagingen door de Fed en de ECB. En China zal uitbodemen, aldus de analisten.
 
Moody's verlaagde vrijdagavond laat de outlook voor de kredietstatus van de Verenigde Staten van stabiel naar negatief vanwege de hogere rentes en twijfels over het vermogen van de Amerikaanse overheid om een effectief begrotingsbeleid te voeren.

Een negatieve outlook betekent dat de kredietrating van de VS verlaagd zou kunnen worden. Momenteel heeft Amerika alleen bij Moody's nog de 'Triple A'-status. Fitch Ratings verlaagde de hoogste kredietrating van de VS in augustus van AAA naar AA+. S&P verlaagde de AAA-rating in 2011 na een eerdere begrotingsdiscussie en hanteert sindsdien een AA+ rating.

Volgens Moody's kan de kredietrating van de VS worden verlaagd, als beleidsmakers in Washington er op middellange termijn niet voor zorgen dat de groeiende budgettaire uitdagingen worden aangepakt.

Op korte termijn moeten beleidsmakers op Capitol Hill ervoor zorgen dat er een begrotingsdeal komt. Anders dreigt opnieuw een shutdown.

"Deze week duiken we opnieuw in de Amerikaanse politieke saga, aangezien de deadline voor de kortetermijnfinanciering van de overheid op 17 november afloopt en er niet veel vooruitgang is geboekt om een nieuwe deal te sluiten," aldus Swissquote Bank.

"Afhankelijk van de nieuwe deal, of het gebrek daaraan, zouden we de tienjaarsrente kunnen zien terugkeren tot boven de 4,80 procent," voegde Swissquote toe. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag op 4,62 procent.

Analisten schatten de kans op een shutdown komend weekend momenteel op 40 procent.

WTI-olie werd ruim een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Vleesproducent Tyson Foods heeft in het afgelopen kwartaal een onverwacht verlies geleden op een tegenvallende omzet, en liet zich somber uit over volgend boekjaar. Het aandeel daalde bijna 3 procent.

Aandelen Boeing sloten 4 procent hoger, nu China overweegt een einde te maken aan de bevriezing van de aankopen van het 737-model. Dit valt samen met de bijeenkomst later deze week tussen Biden en Xi.

Plug Power kende maandag een volatiele dag met schommelingen voor het aandeel. Uiteindelijk daalde Plug Power ruim anderhalf procent, nadat het bedrijf vrijdag ruim 40 procent van de beurswaarde was kwijtgeraakt. Er zijn twijfels over het voortbestaan van het bedrijf.

S&P 500 index                4.411,55 (-0,1%)
Dow Jones index             34.337,87 (+0,2%)
Nasdaq Composite            13.767,74 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden verdeeld.

Nikkei 225             32.715,34 (+0,4%)
Shanghai Composite     3.050,44 (+0,1%)
Hang Seng              17.413,42 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0693. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0702.

USD/JPY Yen   151,69
EUR/USD Euro  1,0693
EUR/JPY Yen   162,66

MACRO-AGENDA:
08:00 Werkloosheid - September (VK)
09:30 Consumptie huishoudens - September (NL)
09:30 Economische groei - Derde kwartaal vlpg (NL)
09:30 Internationale handel - September (NL)
10:00 Maandrapport IEA (Fra)
11:00 Economische groei - Derde kwartaal 2e raming (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - November (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Oktober (VS)
14:30 Inflatie - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Fugro - Beleggersdag
07:00 Delivery Hero - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 RWE - Cijfers derde kwartaal (Dld)
13:00 Home Depot - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.