Iets lagere start AEX & Dax futures

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 08:07

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet na een lang feest weekend in de VS...
IG voorziet een openingsverlies van 46 punten voor de Duitse DAX en een min van 22 punten voor de Franse CAC 40. 

De Britse FTSE lijkt 26 punten lager te openen. Onze eigen AEX stabiliseert in de zone 765.50/762.50.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht hoger geëindigd. De bewegingen bleven beperkt op Black Friday. Veel Amerikanen hadden vrij voor een lang Thanksgiving-weekend, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. Dat zorgde voor lage volumes.
Op weekbasis stegen de Stoxx Europe 600 en DAX tussen een half en één procent.
Op macro-economisch vlak viel de Duitse Ifo-index op. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 86,9 in oktober naar 87,3 afgelopen maand. De verwachting van economen voor november was een index van 87,5.
"De verbetering van de Ifo-index is te onbeduidend om echt te vieren." " Het wijst eerder op een uitbodeming van de Duitse economie dan op een aanstaande opleving", zei econoom Carsten Brzeski van ING. Uit definitieve cijfers bleek vrijdag dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent is gekrompen op kwartaalbasis.
In het tweede kwartaal groeide de Duitse economie nog met 0,1 procent, na een pas op de plaats in het eerste kwartaal.
Volgens Swissquote blijven er zorgen over de zwakke Europese economie na de samengestelde inkoopmanagersindices van donderdag. Ondanks een stijging van de inkoopmanagersindices dreigt een technische recessie. "De economie van de eurozone zit vast in de modder", aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "In de afgelopen vier tot vijf maanden is de industrie en dienstensector in een relatief stabiel tempo gekrompen."

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deden chemiebedrijven als BASF en Covestro maandag goede zaken, met winsten van gemiddeld 2 procent. Bayer leverde in de DAX juist een procent in, net als hekkensluiter SAP. Porsche AG kende een goede dag, met een plus van bijna 2 procent en ook Daimler Truck zat in de lift.

In Parijs ging sectorgenoot Renault aan kop, met een winst van bijna 2 procent. Worldline steeg iets meer dan een half procent. In Amsterdam won rivaal Adyen ruim anderhalf procent na een positief rapport van Goldman Sachs, inclusief koersdoelverhoging.
Aandelen van luxemerken als Pernod Ricard, Hermes en LVMH leverden vrijdag rond een half procent in. Unibail-Rodamco-Westfield daalde net iets harder en belandde daarmee onderaan in de CAC 40.

Barclays werkt aan plannen om flink kosten te besparen, waarbij mogelijk 2.000 banen worden geschrapt, voornamelijk in de backoffice van de Britse bank. Het aandeel steeg in Londen een procent.

Farmareus Novo Nordisk zal meer dan 16 miljard Deense kronen, omgerekend 2,3 miljard dollar, investeren in zijn Franse productiefaciliteit om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar zijn kaskrakermedicijnen tegen zwaarlijvigheid en diabetes. Het aandeel steeg vrijdag een procent in Kopenhagen.

Het in Amsterdam genoteerde Marel schoot vrijdag bijna 22 procent omhoog. John Bean Technologies heeft interesse getoond in een overname van het IJslandse bedrijf. John Bean waardeert Marel op 3,15 euro per aandeel. Dat is een premie van 39 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag, volgens zakenbank Jefferies.

Euro STOXX 50         4.372,10 (+0,3%)
STOXX Europe 600        459,98 (+0,3%)
DAX                  16.029,49 (+0,2%)
CAC 40                7.292,80 (+0,2%)
FTSE 100              7.488,20 (+0,1%)
SMI                  10.879,52 (+0,3%)
AEX                     765,66 (+0,4%)
BEL 20                3.577,65 (+0,2%)
FTSE MIB             29.432,30 (+0,7%)
IBEX 35               9.939,00 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een lagere opening tegemoet, na vier weken van stijging.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven na een verkorte handelssessie op Black Friday.  Op weekbasis wisten de drie indexen ongeveer een procent te stijgen.
De beursvloeren in New York bleven donderdag al leeg vanwege de viering van Thanksgiving in de Verenigde Staten. Veel Amerikaanse beleggers bleven ook vrijdag weg en genoten van een lang weekend.
"Vanwege de viering van Thanksgiving Day, de belangrijkste feestdag in de Verenigde Staten, is de macro- en beursnieuwsstroom even opgedroogd", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Deze beursweek wordt weer "business as usual", volgens de marktkenner.
Later deze week verschijnen onder meer PCE-inflatiedata uit de VS. "Als we een desinflatoire trend blijven zien in de PCE-kerninflatie, de voorkeursmaatstaf van de Fed voor inflatie, zal het steeds moeilijker worden voor de centrale bank om het idee van renteverlagingen volgend jaar te ontkrachten", zeiden marktanalisten van CMC.
Ook staat deze week een nieuwe Amerikaanse groeiraming voor het derde kwartaal op de agenda. Het vierde kwartaal zal waarschijnlijk een tragere economische groei laten zien, volgens CMC, ook al hield de groei in oktober en november redelijk stand.

"De tweede schatting van het BBP in het derde kwartaal zal het beeld naar verwachting niet wezenlijk veranderen", aldus CMC.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. Uit Amerikaanse PMI-data bleek dat de industrie in de VS in november is gekrompen, terwijl de economische activiteit in de dienstensector wel iets harder groeide. Econoom Sian Jones van S&P Global wees op de aanhoudende zorgen over de wereldwijde economische vraag en hoge rentetarieven.

WTI-olie schommelde vrijdag tussen de 76 en 77 dollar en daarmee winst en verlies. OPEC+ zou zondag vergaderen over het productiebeleid, maar de bijeenkomst is uitgesteld tot komende donderdag.

"Het lijkt er dus op dat het kartel het niet eens kan worden over wie de productiebeperkingen voor zijn rekening zal moeten nemen. De meeste olielanden binnen en buiten OPEC willen simpelweg maximaal produceren om harde valuta (Amerikaanse dollars) te verdienen", zei Wiersma van ING.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van retailers als Walmart, Best Buy, Target, Alibaba en Amazon werden vrijdag in de gaten gehouden vanwege Black Friday, de aftrap van het feestdagenseizoen waarbij massaal inkopen worden gedaan richting de kerst. Volgens de UNI Wereldvakbond moet Amazon rekening houden met de nodige stakingen rond het koopjesfestijn. Magazijnmedewerkers en bezorgers in de VS, VK, Duitsland, Italië en Spanje willen zo betere lonen en werkomstandigheden afdwingen.

Er was ook positief nieuws voor Amazon. Persbureau Reuters meldde dat de Europese Commissie vermoedelijk groen licht zal geven voor de 1,4 miljard dollar bedragende overname van iRobot Corp door Amazon. Aandelen van iRobot stegen liefst 39 procent. Het aandeel van Amazon sloot vrijwel vlak.

Walmart, Target en Best Buy sloten vrijdag wel in het groen. Alibaba leverde tot een half procent in.  Amerikanen hebben voor een recordbedrag aan online-aankopen gedaan op Thanksgiving Day, bleek vrijdag uit data die Adobe Analytics publiceerde. Consumenten gaven donderdag voor een recordbedrag van 5,6 miljard dollar uit aan online aankopen, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van Thanksgiving vorig jaar.

Aandelen Nvidia daalden vrijdag bijna 2 procent. Persbureau Reuters meldde dat de techreus, die eerder deze week de boeken opende, de lancering van een van zijn drie nieuwe AI-chips voor China zal uitstellen tot begin volgend jaar. Het zou gaan om de krachtigste chip van de drie, de H20, die mogelijk pas in februari of maart wordt gelanceerd vanwege problemen die fabrikanten hebben met de integratie van de chip. Eerder deze maand dook het bericht op dat Nvidia het trio AI-chips voor China had gepland nadat de Amerikaanse overheid de verkoop van high-end chips aan dat land blokkeerde.

S&P 500 index                4.559,34 (+0,06%)
Dow Jones index             35.390,15 (+0,3%)
Nasdaq Composite            14.250,85 (-0,1%)

AZIË

De Aziatische beurzen begonnen de week grotendeels lager, waarbij de Chinese markten werden meegesleurd door vastgoedaandelen. De Japanse diensteninflatie steeg intussen naar het hoogste punt in 45 maanden.

Nikkei 225             33.441,67 (-0,5%)
Shanghai Composite     3029,67 (-0,4%)
Hang Seng              17.474,84 (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0949. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0936.

USD/JPY Yen   149,09
EUR/JPY Yen   163,28

MACRO-AGENDA:

16:00 Nieuwe woningverkopen - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.