Weinig nieuws, geen verandering...

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 07:55

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, maar blijven wel binnen de zijwaartse ranges.

IG voorziet een openingsverlies van 29 punten voor de Duitse DAX en een min van 7 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 9 punten lager te openen. De AEX staat 0,5 punt lager op 763.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag licht lager geëindigd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag dat de markten in Europa de week terughoudend begonnen, na een zwakke sessie in Azië, met "bescheiden winstnemingen na de sterke stijgingen van de afgelopen weken."

Vanuit Azië kwam er maandag inderdaad weinig hulp. In Japan vielen de producentenprijzen hoger uit dan verwacht, zagen analisten van Rabobank. De prijzen stegen in oktober met 2,3 procent op jaarbasis, waar vooraf rekening werd gehouden met een plus van 2,1 procent.

Russ Mould, investment director bij AJ Bell, wees op de hernieuwde zorgen over de outlook voor de Chinese economie. Maandag stonden vooral de vastgoedaandelen stevig onder druk. Dit weekend werd bekend dat de autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar de met schulden beladen Chinese schaduwbank Zhongzhi Enterprise Group. Zhongzhi is als vermogensbeheerder een grote geldschieter in de vastgoedsector die buiten het gangbare bankenstelsel valt, en daardoor aan minder streng toezicht gebonden. Afgelopen week vroeg de vermogensbeheerder faillissement aan.

Stijgers en dalers

In Amsterdam wist Adyen maandag opnieuw terrein te winnen, met een winst van anderhalf procent. Sinds het dieptepunt eind oktober is het aandeel zo'n 70 procent gestegen. Op jaarbasis staat Adyen nog wel zo'n 15 procent in de min.

In Parijs steeg Sanofi licht. Sanofi kwam met positief nieuws over een studie naar zijn middel Dupixent. Analisten van Citi hebben er vertrouwen in dat het medicijn tegen vormen van eczeem een enorme blockbuster wordt.

Vastgoedaandelen deden in heel Europa goede zaken. Vonovia won ruim een procent in Frankfurt en Unibail-Rodamco-Westfield bijna 2,5 procent in Parijs. Daarmee was Unibail koploper in de CAC 40. Financials eindigden in Parijs wel in het rood.

Aandelen van chemiebedrijven als Bayer en BASF stonden onder druk met verliezen van zo'n 3 procent. Rheinmetall was hekkensluiter in de DAX, met een verlies van bijna 3,5 procent.

Aandelen van luxemerken LVMH leverden tot anderhalf procent in door de zorgen over China. Mijnbouwers als Glencore, Anglo American en Rio Tinto leverden in Londen tot meer dan een half procent in.

Euro STOXX 50         4.354,41 (-0,4%)
STOXX Europe 600        458,41 (-0,3%)
DAX                  15.966,37 (-0,4%)
CAC 40                7.265,49 (-0,4%)
FTSE 100              7.460,70 (-0,4%)
SMI                  10.821,06 (-0,5%)
AEX                     764,22 (-0,2%)
BEL 20                3.560,24 (-0,5%)
FTSE MIB             29.342,29 (-0,3%)
IBEX 35               9.936,10 (-0,03%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een hogere opening tegemoet, na maandag dicht bij huis te zijn gebleven.

"Het meest recente verhaal onder beleggers is dat de rente zijn hoogtepunt heeft bereikt en dat het agressieve renteverhogingsbeleid van de Federal Reserve beperkte invloed heeft gehad op een economie die nog steeds weinig tekenen van schade vertoont," aldus Interactive Investor.

Deutsche Bank verwacht slechts een korte recessie in de VS en voorspelt dat de S&P 500 in 2024 de 5.100 punten aantikt. En daar blijft het mogelijk niet bij, volgens de Duitse bank, die een beweging richting 5.500 punten en zelfs 6.000 punten niet uitsluit.

Volgens Deutsche Bank heeft de S&P 500 dit jaar solide winsten laten zien. Toch is het beeld voor de index vooralsnog terughoudend vanwege de nog steeds lage jaar-op-jaar groei van de winst per aandeel en de onzekerheid bij bedrijven over de macro-economische vooruitzichten.

De Duitse bank denkt echter dat dit zou kunnen veranderen in het vierde kwartaal, wanneer de winstgroei van bedrijven in de S&P 500 naar verwachting in de buurt zal komen van 10 procent op jaarbasis.

Retailers als Amazon, Walmart en Shopify sloten hoger op Cyber Monday, na een al succesvolle Thanksgiving en Black Friday qua omzet. Volgens Adobe Analytics stegen de online verkopen in de VS op Thanksgiving Day met 5,5 procent op jaarbasis naar een recordbedrag van 5,6 miljard dollar. Op Black Friday werd door Amerikanen voor bijna 10 miljard dollar uitgegeven, een stijging van 7,5 procent op jaarbasis. Adobe rekent ook voor Cyber Monday op een record.

"Opvallend genoeg meldden diverse Amerikaanse retailers de afgelopen weken juist dat de consumentenbestedingen verzwakken. Zwakke bestedingscijfers zouden erop kunnen wijzen dat de renteverhogingen van de Federal Reserve eindelijk beginnen door te werken in de bredere economie", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

De focus ligt deze week op nieuwe Amerikaanse groeicijfers, het Beige Book van de Fed en de belangrijke PCE-inflatie.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De nieuwe woningverkopen in de VS zijn in oktober op maandbasis met 5,6 procent gedaald tot 679.000 stuks. De verwachting van economen lag op 725.000 nieuwe woningen.

De olieprijzen daalden gisteren rond een procent in aanloop naar de bijeenkomst van OPEC+ later deze week. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 4,39 procent.

Bedrijfsnieuws

Foot Locker daalde maandag rond een procent, nadat een analist van Citi het aandeel op de verkooplijst heeft gezet. Het aandeel Foot Locker staat al geruime tijd onder druk. Moeilijke marktomstandigheden treffen de hele sector. In combinatie met relatief hoge voorraden heeft dit Foot Locker ertoe aangezet om meer geld uit te geven aan promoties, waardoor de marges van de groep zijn aangetast. Later deze week opent Foot Locker de boeken.

Activist Elliott Investment Management is van plan om op veranderingen aan te dringen bij Crown Castle. Dit nadat de activistische aandeelhouder een belang van meer dan 2 miljard dollar heeft opgebouwd in de eigenaar van zendmasten. Het aandeel steeg 3,5 procent.

Kraft Heinz gaat voor 3 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dit bleek maandag uit een document ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission. Het aandeel bewoog niet sterk op het nieuws.

Aandelen van iRobot leverden 17 procent in. De Europese Commissie heeft zijn zorgen geuit over de overname van iRobot door Amazon. Vrijdag meldde persbureau Reuters nog dat de Europese toezichthouder vermoedelijk groen licht zou geven voor de ruim een miljard dollar omvattende deal.

S&P 500 index                4.550,43 (-0,2%)
Dow Jones index             35.333,47 (-0,2%)
Nasdaq Composite            14.241,02 (-0,07%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend lager. 

De Chinese economie haalt dit jaar de groeidoelstelling van 5 procent, zo stelde de People's Bank of China in een rapport.

Nikkei 225             33.450 (0,0%)
Shanghai Composite     3.027 (-0,2%)
Hang Seng              17.354 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0950. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0957.

USD/JPY Yen   148,29
EUR/USD Euro  1,0950
EUR/JPY Yen   162,38

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen - December (Dld)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen CB - November (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Hewlett Packard Enterprise - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.