Blog week 9: Corrigeren, of toch niet?

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 14:04

Corrigeren, of toch niet?

Het kon allemaal niet op de laatste weken, terwijl de werkplaats van de wereld zo goed als helemaal plat ligt vanwege het coronavirus stegen bij ons in het westen de beurzen naar ongekende hoogtes. Paraboilische stijgingen, stijgende wiggen die opwaarts werden gebroken en nieuwe all time high's het ging maar door.

Totdat er afgelopen week wat winstwaarschuwingen kwamen van bedrijven zoals Apple die een omzetdaling verwachten in het lopende kwartaal vanwege het coronavirus, ook kwam er een cijfer naar buiten dat er in China in de maand Januari 92% minder nieuwe auto's waren verkocht en lijkt er in Japan een recessie te komen door het virus. Hierdoor werden beleggers weer even met beide benen op de grond gezet en zette de indices vanaf afgelopen donderdag de daling in. Aankomende week zullen we gaan zien of de daling echt gaat doorzetten in een correctie, of dat het slechts met de expiratie van afgelopen vrijdag te maken heeft gehad.

De AEX is rijp voor een correctie naar 550/530...

De beste manier om te bepalen waar de AEX de komende periode naartoe gaat is, technische analyse. Als we kijken naar de kwartaalgrafiek van de AEX dan zien we dat de index zich al vanaf Januari 2009 in een stijgend kanaal beweegt. Afgelopen weken leek het er even op dat we dit kanaal aan de bovenkant zouden gaan verlaten, maar afgelopen week is de koers toch weer terug gezakt naar de bovenste lijn van het kanaal. Als de geschiedenis zich heraalt, zou de index nu weer moeten afzakken naar de onderkant zoals dat al 3x eerder is gebeurd. Voor de komende maanden ligt de onderste lijn tussen 530/550 en ik verwacht dan ook dat we daar komende maanden naartoe zullen gaan...

Komende week

We zijn alweer aan het einde gekomen van het huidige cijferseizoen, komende week komen er nog een flink aantal uit van onder andere, AMG, Volswagen en Bayer. Bij ons komen ondermeer PostNL, Adecco en Wolters Kluwer nog met hun Q4 cijfers. 

Naast de bedrijfscijfers komen er ook weer de nodige economische cijfers zoals aanstaande maandag het IFO uit Duitsland over de maand Februari en vrijdag komen er diverse economische cijfers uit Japan. Dit zal met veel aandacht gevolgd gaan worden nu de Japanse regering heeft gezegd dat het land erg veel last heeft van het coronavirus. Daarnaast heeft de regering in December al toegezegd een nieuw stimuleringsprogramma te gaan opstarten om de economie aan te wakkeren, wellicht komt hier komende week ook meer over naar buiten. De complete agenda vind je hier...

Verder ga ik uiteraard kijken hoe de indices zich vanaf maandag gaan gedragen, gaat de correctie verder, of blijft het bij de dip van afgelopen week? Voor de leden staat de weekend update weer online, waarin ik alvast wat targets behandel voor aankomende week.