Blog week 11: Einde Bull market...

Gepubliceerd op 7 maart 2020 om 20:33

Afgelopen week was een achtbaan...

Het coronavirus heeft de financiële markten volledig in zijn macht, de afgelopen weken zijn de indices wereldwijd al meer dan 15% van hun waarde verloren. Uitslagen van 3% tot 5% Intraday lijken daarbij de nieuwe standaard te zijn geworden. 

Ik weet het nog goed, 2e kerstdag 2018 de hele familie was bij ons thuis we gingen gourmetten. 's avonds keek ik even op mijn telefoon om te kijken wat de Amerikaanse indices deden en tot mijn verbazing zag ik toen dat de Dow Jones 1000 punten was gestegen. Het had zoveel indruk op mijn gemaakt dat ik het moment nog tot detail op mijn netvlies kan terug halen. Ik relativeerde het moment meteen en dacht; "ach, dat komt door het lage volume, dit zou op een reguliere handelsdag nooit gebeuren. Welnu, afgelopen week was het de normaalste zaak van de wereld de Dow schoot de ene dag 1000 punten omhoog en de andere dag weer 1000 punten omlaag.

Ook de AEX en DAX maakte dagelijks behoorlijke bewegingen. Het gemiddelde afgelopen week lag voor de AEX boven de 20 punten per dag en voor de Dax zo'n 350 punten per dag. Daarnaast opende de indices bijna dagelijks met gaps, dit toont aan dat er heel veel gehandeld word door algo's (robots) die op de future handelen, waarbij ook 's nachts gewoon doorgehandeld kan worden. Dit maakt het voor de 'parttime belegger, erg lastig om geld te verdienen. Je moet met zo'n grote stoplos handelen in deze markt dat het bijna niet te doen is. Swingtraden ging afgelopen week al helemaal niet aangezien de markt in een zeer ruime zijwaartse ranges bewogen. 

Het enige wat wel erg effectief was, was de daghandel. Door elke morgen opnieuw te bekijken welke Intraday trend er is en daar dan steeds korte posities op in te nemen met een CFD, of FTI. Zelf handelen wij met de Beurspraatje signalendienst vanuit een range en pakken dan steeds de uitbraak of deze nu long of short is, dat maakt voor ons niets uit. Dit komt omdat we van te voren van zowel de Long uitbraak als de short uitbraak de targets al hebben bepaald. Het enige wat we hoeven te doen is te wachten op de uitbraak en dan positie innemen. Zo kun je met een korte stoplos werken en pak je op de bijvoorbeeld de Dax steeds 50 tot 100 puntjes. Wil jij dit ook eens proberen? Neem dan voor slechts E30,- per maand een abonnement op de signalendienst. Het is maandelijks opzegbaar, dus je zit nergens aan vast. Voor meer info, stuur dan even een email naar info@beurspraatje.nl

Is dit het einde van de inmiddels 11 jaar durende bullmarket?

De kop van mijn blog zegt het al, is dit het einde van de inmiddels 11 jaar durende 'bullmarket', of krijgen we komende weken rond 500 een bodem en gaan we richting het einde van het jaar naar de 700 punten?

Dat is de grote vraag, die de komende periode beantwoord moet gaan worden. Op RTL Z hadden ze het er afgelopen week al over dat deze situatie waar de financiële markten momenteel inzitten wel heel erg veel lijkt op die van 2008 toen we de financiële crisis kregen. Zelf kan ik daar niet over oordelen, ik handel pas op de financiële markten vanaf 2014 en heb dus alleen maar een bullmarket meegemaakt. 

AEX future kwartaalgrafiek: 

Gelukkig hebben we hiervoor de grafieken, deze vertellen ons precies wat er in het verleden is gebeurt en zo kunnen we kijken wat er allemaal mogelijk is in de komende periode. 

De kwartaalgrafiek, ik heb hem in mijn blog van week 9 ook al laten zien, maar doe het vandaag nog een keer, dit omdat deze het beste laat zien dat we zijn aangekomen bij de 'rand van het ravijn'.

De AEX beweegt al vanaf begin 2009 in een stijgend kanaal, in totaal is er vanaf die tijd al 4x een top ontstaan bij de bovenste lijn en al 4x een bodem geplaatst op de onderste lijn. Begin dit jaar stond de koers van de AEX nog bij de bovenste lijn van het kanaal en inmiddels zijn we bijna aangekomen bij de onderste lijn. Deze ligt dit kwartaal ongeveer rond 515/510 dit is zo'n 2% lager dan de laagste stand tot nu toe in de future. Ik ga er dan ook vanuit dat wanneer de 529 gebroken word, dat we doorzakken naar de zone 510/500 om zo de onderste lijn van het kanaal weer te testen. De 529 speelt aankomende week dus een belangrijke rol in het koersverloop van de AEX. Hier ligt het 23,6% fibo van de beweging 632/195 dit is de gehele lengte van de bullmarktet, een doorbraak door dit potentieel steunniveau zou een verkoopsignaal zijn voor veel partijen.

Mocht dit het geval zijn en de AEX daalt af naar de zone 510/500, dan wordt het daar draaien of breken. Normaal gesproken zou ik zeggen, draaien en terug naar de bovenkant, maar de huidige candle lijkt een bearisch engulfing te gaan worden en dat is een betrouwbaar toppatroon. Dit in combinatie met het coronavirus en dat de huidige bullmarket die al meer dan 10 jaar duurt, hou ik op dit moment sterk rekening met een uitbraak uit het kanaal en een verdere daling de komende maanden naar 365.

De leden ontvangen zondag een weer een uitgebreide weekend update waar ik de kansen en risico's van de AEX, DAX en Nasdaq voor komende week weer probeer te analyseren.

En nu de ECB...?

Afgelopen week verlaagde de FED plotseling de rente met een 0,5%. Dit zonder beleidsvergadering, gewoon zomaar. Normaal gesproken zouden de indices ervan omhoog spuiten, maar er gebeurde niets. Alles bleef onveranderd onrustig op en neer stuiteren. Er word volop gespeculeerd waarom de Amerikaanse indices niet omhoog gaan, de een zegt dat de markt meer rente verlagingen wil, de andere is bang dat de FED meer weet dan wij en dat er een hoop in de doofpot word gestopt omtrent het coronavirus. Ik heb geen flauw idee wat de reden hiertoe is, het is in elk geval erg ongebruikelijk om dit op deze manier te doen en in mijn ogen ook erg onverstandig, aangezien de geruchten machine op deze manier gelijk aan gaat. Volgende week woensdag gaat de FED vergaderen en komen zij met een persconferentie, dan zal er wellicht meer duidelijk worden.

Maar eerst zijn alle ogen aankomende donderdag gericht op de ECB. Gaan zij ook extra maatregelen nemen omtrent de paniek die er momenteel heerst en dan is de vraag, wat dan? Draghi heeft zijn bazooka aardig leeg geschoten voordat hij aftrad, dus ben ik benieuwd wat LaGarde in petto heeft voor beleggers. Al zouden ze de rente nog meer verlagen dan kunnen we ons lol op. Waarschijnlijk gaan veel financiële instellingen in de problemen komen en ook pensioenfondsen zullen dat niet met open armen ontvangen kan ik mij zo voorstellen. 

Het enige wat ze eventueel kunnen doen is net als China helikoptergeld geven aan burgers, of net als in Japan aandelen van bedrijven gaan opkopen. Afijn we zullen het komende week wel gaan horen en lezen wat ze plan zijn. Vast staat dat het wederom een spannende beursweek gaat worden met genoeg volatiliteit. De volledige agenda voor komende week vind je onder andere hier  Agenda/