Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Oliedeal bereikt tussen Rusland en Saoedie Arabië

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 14:18

Rusland en Saoedi-Arabië hebben donderdagavond een akkoord bereikt over de beperking van de eigen olieproductie. Samen met een aantal kleinere olielanden spraken ze in de alliantie Opec+ af om in mei en juni tien miljoen vaten per dag minder uit de grond te halen.

Dat meldden internationale persbureaus donderdagavond. Een officiële verklaring van het pact er vrijdagochtend nog altijd niet. Bovendien zou Mexico niet akkoord gaan met de afspraken.

Het akkoord zou een ongekende verlaging van de wereldwijde olieproductie betekenen, bedoeld om de vraaguitval van de coronacrisis deels op te vangen. Soortgelijke akkoorden kwamen in het verleden hooguit iets boven de twee miljoen vaten per dag uit.

Maar zelfs dit historische akkoord stelde handelaren teleur. Zij vrezen dat het akkoord niet genoeg is om de vraaguitval op te vangen. Brent-olie sloot donderdag 4% lager op $31,48 per vat. Amerikaanse olie (WTI) 9% lager, op $22,76. Vanwege Goede Vrijdag is de oliehandel grotendeels gesloten. Pas maandag gaan de voornaamste markten voor termijncontracten weer open.

Voorwaardelijke deal

Die teleurstelling heeft ook te maken met de voorwaardelijkheid van de deal. Rusland en Saoedi-Arabië willen dat andere landen zoals de Verenigde Staten hun voorbeeld volgen, zodat er nog eens vijf miljoen vaten per dag extra van de markt afgaan.

President Donald Trump heeft eerder gezegd niets voor een beperking te voelen. Vanmiddag moet tijdens een vergadering van de energieministers van de G20-landen blijken of de VS toch mee willen doen.


«   »