Renteverschil in Europa word steeds groter...

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 13:35

De momenten van de waarheid volgen elkaar in rap tempo op voor Italië. Het land, dat zwaar is getroffen door de coronacrisis en zucht onder een grote schuldenlast, kon dinsdag een opsteker noteren: een uitgifte van staatsobligaties trok enorm veel beleggers.

Eerder op de dag had premier Guiseppe Conte al laten weten dat zijn regering werkt aan geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen vanaf 4 mei.

Beleggers legden voor meer dan €110 mrd aan orders in, terwijl er voor €16 mrd aan schuldpapier te koop was. Italië leende €10 mrd met een looptijd van vijf jaar en heropende een bestaande dertigjaarslening voor de resterende €6 mrd.

Renteverschil loopt op

Een belangrijke reden voor die animo is het sterk opgelopen renteverschil tussen Duitse en Italiaanse staatsobligaties. Dat bedroeg dinsdag aan het einde van de handelsdag na een forse stijging ruim 2,6 procentpunt voor tienjaarsleningen, na een stijging van 12 basispunten. Op tienjaarspapier is Italië bijna 3,1 procentpunt duurder uit dan Duitsland.

Beleggers eisen (en krijgen) dus een forse extra rentevergoeding om extra risico te nemen met het financieren van de Italiaanse staat. Ook voor Spanje, Portugal en Griekenland groeit de spread. Deze landen hebben al relatief veel schuld, en zullen door de coronacrisis nog eens flink moeten bijlenen terwijl hun economieën klappen krijgen.

Landen die zwaar in financiële problemen zitten, weten zich op de (secundaire) obligatiemarkt gesteund door de Europese Centrale Bank. Door relatief veel obligaties van noodlijdende landen op te kopen, kan de bank proberen te voorkomen dat het renteverschil met degelijke landen zoals Duitsland al te ver oploopt. Maar het oplopen van de renteverschillen laat zien dat steun uit Frankfurt alleen niet voldoende is.

Cruciaal overleg

De markt positioneert zich met de rentebewegingen voor de cruciale videoconferentie die Europese regeringsleiders donderdag houden over financiële steun. Premier Guiseppe Conte zet met andere landen in op gezamenlijke schulduitgifte (coronabonds). Dinsdag leek hij de deur naar de in Italië zeer controversiële steun van noodfonds ESM op een kier te zetten. Spanje wil volgens mediaberichten de impasse doorbreken met een plan voor eeuwigdurend schuldpapier.

Om de obligatie-uitgifte over de streep te trekken koos Italië voor een zogeheten syndicatie. Daarbij gaan zakenbanken tegen betaling actief op zoek naar kopers voor het schuldpapier. Normaal gesproken zou een land dat regelmatig naar de markt komt zeker voor grote vijfjaars-obligaties met een eenvoudige, goedkopere veiling kunnen volstaan.

Dreigende downgrade

Italië wist de €16 mrd binnen te halen, vlak voordat kredietbeoordelaar S&P vrijdag met een herziene rating komt. Het bureau schaalt Italië nu in op BBB, twee treden boven junkstatus, met een negatieve prognose. Bij Moody's, dat 8 mei met een nieuw oordeel komt, heeft het land helemaal geen marge meer.

(Bron FD.nl)