De Bank of Japan gaat ongelimiteerd opkopen...

Gepubliceerd op 27 april 2020 om 13:56

De Japanse centrale bank heeft zichzelf een nog grotere positie verschaft op de lokale financiële markt door het opkoopprogramma maandag flink uit te breiden. De Bank of Japan (BoJ) zal zoveel staatsobligaties opkopen als nodig en breidt daarnaast de aankoop van bedrijfsleningen flink uit.

De BoJ hoeft zich straks niet meer te houden aan het aankoopplafond van 80 biljoen yen per jaar (€690 mrd) die het zichzelf eerder heeft opgelegd voor staatsobligaties. Het betekent dus dat de centrale bank zoveel staatsleningen kan opkopen als zij nodig acht.

Als je de balans van de Japanse centrale bank afzet tegen het bruto binnenlands product en de kapitaalmarkten, dan is 'de schaal van het programma van de Bank of Japan veel groter dan elke andere centrale bank', zei gouverneur Haruhiko Kuroda van de BoJ maandag.

Grote koper in de markt

Ook het plafond voor het kopen van bedrijfsleningen wordt verdubbeld naar 20 biljoen yen (€170 mrd). Daarmee moet het voor bedrijven makkelijker worden om geld op te halen in de markt: met de Bank of Japan is er immers een grote koper in de markt en dat drukt de rentes.

Daarom zagen aandelenbeleggers het nieuws over de aankopen ook als een opsteker. De Nikkei-index in Tokio sloot 2,7% hoger. Na de aankondiging van de maatregelen steeg de Japanse yen zo'n 0,3% in waarde tegenover de Amerikaanse dollar, die in te wisselen was voor iets meer dan 107 yen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zou haar aankoopmandaat verder willen vergroten, stellen economen tegen de Financial Times zondagavond. Zij verwachten dat de centrale bank haar opkoopprogramma PEPP, gestart om de coronacrisis te bezweren, zal uitbreiden met €750 mrd. Daarin zouden dan ook bedrijfsleningen zitten van zogeheten 'gevallen engelen': bedrijven die ondanks een verlaging van hun kredietwaardigheid hebben gekregen en nu tot de categorie risicovollere leningen behoren.

(Bron FD.nl)