ECB gaat waarschijnlijk meer stimuleren...

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 14:23

Het gebrek aan overeenstemming binnen de Europese Raad zal de Europese Centrale Bank (ECB) dwingen tot het opvoeren van de stimuleringsmaatregelen. Daar zijn analisten die de centrale bank nauwgezet volgen het wel over eens. Maar over de vraag of dat deze week al zal gebeuren verschillen de meningen.

Donderdag is de eerste reguliere beleidsvergadering van de centrale bank sinds de vorige in maart. In de tussentijd heeft de ECB een heel pakket aan steunmaatregelen getroffen, waaronder een nieuw opkoopprogramma (PEPP) van €750 mrd en een heel scala aan liquiditeitsmaatregelen en verlichting van onderpandregels voor banken.

Maar ECB-watchers van banken stellen dat er nog meer gedaan moet worden om de economie te stimuleren. De meningsverschillen binnen de Europese Raad en het uitblijven van een krachtig gemeenschappelijk antwoord om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken zullen de centrale bank daartoe dwingen, denken ze.

Geen samenhangende oplossing

'Het beleidsantwoord van de Europese Raad is niet de samenhangende begrotingsoplossing die nodig is om de zorgen te verlichten over de staatsschulden in het eurogebied', zegt Sven Jari Stehn van Goldman Sachs. 'De toegezegde EU-gelden zijn bescheiden in vergelijking met de ongekende verslechtering van de begrotingsvooruitzichten, in het bijzonder in Zuid-Europa.'

'De ECB blijft gevangen tussen twee kwaden', vinden Bas van Geffen en Elwin de Groot van Rabobank. 'Aan de ene kant wil de ECB de druk op overheden houden om meer geld te steken in het wederopbouw van de economie na het virus. En aan de andere kant wordt de ECB nog steeds geconfronteerd met economische onzekerheid en de druk van de markten. Ondanks de noodmaatregelen van de centrale bank blijven we stress op bepaalde markten zien, die de ECB uiteindelijk zal dwingen er een schepje bovenop te doen'.

'Want zelfs als er al een stevig pakket van de Europese Commissie komt dan nog zal dat pas begin 2021 in werking treden', zegt Anna Stupnytska van Fidelity International.

Kastanjes uit het vuur

Dus zal de ECB de kastanjes uit het vuur moeten blijven halen, denken de analisten. Al is het maar om de onrust op de obligatiemarkten tegen te gaan. Het nieuwe opkoopprogramma van de ECB dat 'flexibel' kan worden ingezet heeft er nog niet toe geleid dat de Zuid-Europese rentes in rustig vaarwater zijn gekomen. De Italiaanse tienjaarsrente kwam in de afgelopen weken op sommige dagen boven de 2% uit en de verschillen met landen uit de kern van Europa zijn sinds de start van dat programma niet kleiner geworden, ondanks stevige aanwijzingen dat de ECB juist van de perifere landen relatief veel heeft gekocht. En dat terwijl de markt nog overspoeld zal worden met nieuwe uitgiftes van staatsschuld om de crisis te financieren.

Op dit moment lijkt het erop dat de ECB drie hoofddoelstellingen heeft. Het vermijden van een vicieuze cirkel van afwaarderingen van landen en bedrijven en de problemen die dat oplevert voor de bankensector, het voorkomen dat de renteverschillen verder oplopen en het ondersteunen van de economie.

(Bron FD.nl)