Shell verrast met verlagen van het dividend

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 08:55

Vier bestuursvergaderingen waren er voor nodig, maar toen was het zover: olie- en gasmultinational Shell RDSA€15,48-10,43% zet voor het eerst in 80 jaar het mes in zijn dividend. 'Een moeilijke dag voor het bedrijf', aldus Shell-topman Ben van Beurden. 'Geen bestuursvoorzitter wil dit op zijn trackrecord, maar het is verstandig om te doen'.

Shell verlaagt zijn kwartaaldividend met 66% naar $0,16 per aandeel. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell, een van de grootste dividendbetalers ter wereld, het dividend verlaagt. Shell keerde vorig jaar nog $15 mrd aan aandeelhouders uit.

Hoewel het dividend al langer onder druk stond, kwam het nieuws over de verlaging voor veel beleggers als een verrassing. Het aandeel Shell sloot ruim 10% lager en was daarmee verreweg de grootste daler in de AEX.

Extreem uitdagende omstandigheden'

Shell neemt de ingrijpende stap naar eigen zeggen omdat de macro-economische omstandigheden als gevolg van de corona-uitbraak blijven verslechteren en er grote onzekerheid is over de midden- en lange termijn.

Van Beurden spreekt van 'extreem uitdagende omstandigheden' en toonde zich in een telefonische persconferentie somber over een snel herstel. 'Ik verwacht op de middellange termijn geen herstel van olieprijzen of van de vraag naar onze producten.' Hij vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar olie weer zal herstellen naar het niveau van voor de pandemie.

‘Het is niet verstandig om geld te lenen om dividend te betalen’Ben van Beurden, ceo Shell

'Geen gemakkelijk besluit'

En dus is het volgens het bedrijf 'verstandig' om het dividend fors te verlagen. Zo'n verlaging leek tot voor kort ondenkbaar, omdat het op peil houden van de winstuitkering hoge prioriteit had voor Shell. Het straalde ook vertrouwen in de toekomst uit.

Maar dat vertrouwen ebde de laatste tijd steeds verder weg, waardoor de zo gehate verlaging alsnog moest worden aangekondigd. 'Dat was geen makkelijk besluit', zei Van Beurden. 'We hebben er vier bestuursvergaderingen over gesproken. Dit is een moeilijke dag voor het bedrijf.'

Verhoging klimaatambities

Kijkend naar de onzekere toekomst zou het doorbetalen van het royale dividend een te grote aanslag betekenen op de financiële middelen, zo oordeelde het bestuur. 'Het is niet verstandig om geld te lenen om dividend te betalen', aldus Van Beurden. Vorig jaar al slaagde Shell er niet in voldoende middelen over te houden om dividend te betalen, investeringen te doen en zijn schuld af te lossen.

'Als we het dividend niet zouden hebben verlaagd, zouden we geen opties hebben om het bedrijf te positioneren voor herstel en toekomstige groei.'

Shell is vastbesloten zich de komende decennia om te vormen tot een energiebedrijf met drastisch verminderde CO₂-uitstoot. Het bedrijf verhoogde twee weken geleden zelfs nog zijn klimaatambities.

Shell verlaagt als eerste

Door nu jaarlijks $10 mrd aan dividenduitkering te besparen, creëert Shell ook meer ruimte om te investeren in schonere energie. De dividendverlaging is niet tijdelijk, maar volgens analisten van zakenbank RBC Capital het 'nieuwe normaal'.

Shell, dat hogere klimaatambities heeft dan een aantal van zijn branchegenoten, is de eerste van de grote vijf oliemultinationals (Shell, ExxonMobil, Chevron, Total en BP) die zijn dividend verlaagt. BP handhaafde eerder deze week zijn dividend, net als ExxonMobil. Wel verlaagde het Noorse Equinor onlangs ook al zijn dividend met twee derde.

Al langer onder druk

Het dividend stond bij Shell al langere tijd onder druk. Hoewel dividendaandelen zoals Shell voor veel grote pensioenfondsen een cruciaal onderdeel zijn van de beleggingsportefeuille, maken grote beleggers zich steeds meer zorgen over de levensvatbaarheid van bedrijven.

Eumedion, de belangenclub van institutionele beleggers, noemt de verlaging weliswaar 'wrang' voor alle beleggers, maar heeft er wel begrip voor 'dat het bestuur nu prioriteit moet geven aan financiële prudentie', aldus directeur Rients Abma in een reactie.

De vereniging van particuliere beleggers vindt de beslissing van Shell ‘meer dan verstandig in deze onzekere tijd’, zegt VEB-voorzitter Paul Koster. Shell is van oudsher een aandeel dat veel particulieren bezitten, juist om het stabiele, stijgende dividend. Koster snapt dat zij teleurgesteld zijn. ‘Maar je hebt er ook niets aan als het bedrijf over een paar maanden moet bijlenen omdat het nu volledig heeft uitgekeerd.’

Winst bijna gehalveerd

Shell zag als gevolg van de sterk gedaalde olie- en gasprijzen en de weggevallen vraag naar olieproducten de nettowinst, geschoond voor buitengewone posten en tegen constante wisselkoersen, het afgelopen kwartaal sterk afnemen: met 46% naar $2,9 mrd. Het bedrijf verwacht dat de malaise nog even aanhoudt en schroeft de productie daarom dit kwartaal terug.

(Bron FD.nl)