Eerste kwartaal minder slecht dan vooraf verwacht

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 12:39

Vrijdag word het spannend...

Vrijdag weten we hoe de Nederlandse economie het eerste kwartaal is doorgekomen. Het is extra spannend omdat in dat kwartaal de sociale onthouding begon in de strijd tegen covid-19. De verwachtingen van analisten van de drie grote Nederlandse commerciële banken lopen uiteen, maar ze rekenen allemaal op een krimp onder het gemiddelde voor de eurozone. 'Dan zeg ik er wel meteen bij dat ze zich niet moeten blindstaren op het eerste kwartaal. Toen begon de coronacrisis nog maar net, in het tweede kwartaal gaan we pas echt zien hoe dit uitpakt.'

Beter dan gemiddelde eurozone

Voor de hele eurozone is al bekend dat de economie over de eerste drie maanden met 3,8% slonk ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Er zijn goede redenen te veronderstellen dat het Centraal Bureau voor de Statistiek voor Nederland een minder slecht cijfer kan presenteren. De eerste is puur cijfermatig. Toen Eurostat op 30 april die krimp als voorlopig cijfer presenteerde, kwamen de statistische bureaus van Italië, Frankrijk en Spanje met voor hun land nog forsere krimpcijfers, respectievelijk -4,7%, -5,8% en -5,2%. Die drie landen hebben in de eurozone een economisch gewicht van zo'n 45% en trekken het gemiddelde flink omlaag. Dan kwam België al af met -3,9%, heel dicht bij het gemiddelde.

Onzekerheid groot

Dus er moeten nog landen zijn die flink bovengemiddeld hebben gepresteerd. Dat zou Nederland kunnen zijn, en vrijwel zeker ook het zwaar meewegende Duitsland. Ook dat land komt vrijdag met de cijfers over het eerste kwartaal en het Ifo-instituut in München rekent op een min van rond de 2%.

Dat de onzekerheid groot is, uit zich in meer dan gebruikelijk uiteenlopende verwachtingen voor Nederland. Gemiddeld komen de grootbanken op een min van zo'n 2,2%. ABN Amro zet in op -1,8%, Rabobank rekent met -2,8%.

ING houdt het op een krimp van 1% tot 3%. 'De onzekerheid is te groot in deze uitzonderlijke omstandigheden',. Daarbij hebben we voor maart, toen de lockdown begon, nog lang niet alle maandcijfers. Na alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is, zou een dergelijke op zich forse krimp, me misschien nog wel meevallen.'

Naast rekenkundige zijn er ook inhoudelijke argumenten waarom Nederland het er minder slecht vanaf heeft gebracht. De lockdown was hier minder streng en daardoor kun je makkelijker geld uitgeven. Ook is het aandeel thuiswerkers relatief hoog en Nederlanders zijn meer gewend aan online winkelen, waardoor een groter deel van de economie kon blijven draaien.

Plus voor online shoppen

Wel is er een duidelijk signaal dat de betalingsgegevens van de cijfers uitwijzen dat een duidelijke plus voor het online winkelen was. 'Niet genoeg om te compenseren voor de daling elders, maar het maakt wel een verschil, zeker met bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje waar er juist minder online is gekocht.'

Voor alle belangrijke bestedingscategorieën voorzien de bankanalisten dalingen — uitgezonderd ING, dat geen specifieke voorspellingen afgeeft. ABN Amro heeft voor de particuliere consumptie een min staan van 1,7%, Rabobank van 2,2%. De bedrijfsinvesteringen hebben, ook omdat de economie eind vorig jaar en in januari en februari ook al niet heel sterk was, vermoedelijk een nog hardere tik gekregen. ABN Amro zet in op een daling met 3,0%, Rabobank op -4,4%.

(Bron FD.nl)