Vermogensbeheerders zeggen: De beurzen staan te hoog...

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 12:02

Vraag 13.278 vermogensbeheerders wereldwijd wat de aandelenmarkt gaat doen het komende jaar en je krijgt 13.278 verschillende antwoorden. Waar ze het blijkbaar wel bijna allemaal over eens zijn: de coronacrisis heeft er wereldwijd voor gezorgd dat de financiële markten goed uit het lood geslagen zijn.

Dat concludeert het CFA Institute, een soort wereldwijde beroepsvereniging voor beleggingsprofessionals, uit een onderzoek dat het maandag heeft gepresenteerd. De leden van de vereniging werd gevraagd naar hun mening over allerlei actuele economische onderwerpen. Aan bod kwam de noodzaak van overheidssteun voor nationale economieën en de mogelijke vorm van het economische herstel: hockeystick, U of toch een V-vorm? Ook de verwachte schokken op de financiële markten en mogelijke liquiditeitsproblemen op de kapitaalmarkten passeerden de revue.

Hockeystick, U of V?

Maar helaas, bijna nergens geven ze een eensluidend antwoord. Zo verwacht 44% van de respondenten een herstel in de vorm van een hockeystick, 35% kiest voor de U en 10% voor de V-vorm. En moet de stroom aan steunpakketten die we de afgelopen maanden voorbij hebben zien komen, worden uitgebreid? Of is het zo wel mooi geweest? Het antwoord van de vermogensbeheerders: ongeveer de helft vindt dat de overheden wereldwijd nu wel genoeg hebben gespendeerd. De andere helft vraagt om nog een rondje.

Over één ding wordt gelukkig wel overeenstemming bereikt: de marktprijzen die nu, na de coronacrisis, worden gerekend voor beleggingen kloppen niet. De vraag of de crisis kan leiden tot een verkeerde prijsstelling van activa, beantwoordde maar liefst 96% van de respondenten met 'ja'.

Schuld geven aan overheden

Over de oorzaak voor die mogelijke verkeerde prijsstelling kunnen ze geen overeenstemming bereiken. In Azië denken ze bijvoorbeeld dat het vooral ligt aan de verstoorde liquiditeit op de markten. In Europa en Noord-Amerika geven de beleggers de schuld eerder aan de overheden die met hun ingrijpen het evenwicht zouden verstoren.

Nu is het uiteraard mooi te weten dat de professionele belegger denkt dat de prijzen in de wereldwijde markt 'verkeerd' zijn. Nog beter om te weten: zijn ze te hoog of te laag? Het antwoord op die vraag is in het 64 pagina's tellende rapport helaas niet te vinden. Misschien is de bedoeling dat we daarvoor een keertje bij ze aankloppen.

(Bron FD.nl)