Powell tegen senaat; 'Stimuleren gaat nog jaren duren'

Gepubliceerd op 17 juni 2020 om 07:10

De Federal Reserve gaat er alles aan doen om de arbeidsmarkt weer op het niveau te krijgen van voor de coronapandemie. De economie herstelt sneller dan verwacht, maar is met veel onzekerheden omgeven. Er is nog een lange weg te gaan tot alle recent ontslagen mensen aan het werk te krijgen. Dat zei Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdag in de halfjaarlijkse hoorzitting met de senaat.

'Het banenrapport van mei was de grootste data-verrassing sinds mensenheugenis', aldus Powell. In die maand bleek dat het aantal banen flink was gestegen in plaats van flink gedaald. 'Maar er zijn 25 miljoen mensen al dan niet tijdelijk ontheemd van de arbeidsmarkt. De verwachting is dat tegen de zomer veel mensen weer terugkeren naar hun oude baan, maar dat is niet voor iedereen mogelijk', zei Powell.

Tweede fase

Volgens Powell nadert de Amerikaanse economie de tweede fase van de heropening. 'De derde fase komt pas als het vertrouwen in sectoren terugkomt, waar mensen dicht op elkaar werken.' Powell is ervan overtuigd dat de economie zich volledig zal herstellen, maar zei wel dat geduld moet worden betracht. Hij herhaalde dat monetair beleid niet zaligmakend is en dat begrotingsbeleid noodzakelijk is om sommige delen van de economie weer aan de praat te krijgen. Tegelijkertijd wees hij erop dat in deze crisis zowel de monetaire als de budgettaire steun ongekend zijn.

Vlak voor de hoorzitting begon werd bekend dat de detailhandelsverkopen in mei met 17,7% waren gestegen, twee keer zoveel als economen hadden verwacht. Maar Powell benadrukte dat het herstel met veel onzekerheden omgeven is, al vond hij de cijfers bemoedigend.

Onzekerheden

Die onzekerheden zorgen er ook voor dat de Fed voorlopig een zeer ruim beleid blijft voeren. Vorige week bleek na het rentebesluit dat vrijwel alle leden van het monetair comité van het stelsel van centrale banken verwachten dat de rente tot 2022 in de huidige bandbreedte van 0,00% tot 0,25% zal blijven. Powell herhaalde dinsdag dat hij niet verwacht dat de rente in de Verenigde Staten negatief zal worden, waar president Donald Trump wel eens op zinspeelt. 'De Fed heeft grotendeels al besloten dat negatieve rentes voor de Verenigde Staten niet aantrekkelijk zijn', aldus Powell tegen de senaat.

Het alternatief daarvoor, het sturen van de rentestructuur, wordt nu binnen het monetair comité besproken. 'Maar er is nog geen enkele beslissing genomen om dit in de toekomst te gaan doen', aldus Powell. 'Maar we gaan zeker niet als een olifant door de obligatiemarkt hollen.'

Bedrijfsobligaties

Maandag kwam de Fed met de details over het opkoopprogramma van bedrijfsobligaties dat in maart was aangekondigd. Tot nu toe had de Fed alleen trackers op bedrijfsobligaties gekocht, maar vanaf nu worden ook leningen van individuele bedrijven aangekocht. De Fed heeft daartoe een index samengesteld van in aanmerking komende leningen en zal volgens die index de beleggingsportefeuille inrichten. Het gaat om leningen met een looptijd tot vijf jaar en die voor 22 maart een 'investeringswaardige' kredietbeoordeling hadden.

Hoewel de Fed het programma dus al eerder had aangekondigd veroorzaakte de mededeling een positieve reactie op financiële markten. Tijdens de hoorzitting van dinsdag vroeg de Republikeinse senator Pat Toomey waarom de Fed het programma toch doorzet, omdat bedrijven geen enkel probleem hebben om zich goedkoop te financieren.

'We moeten doorzetten wat we zeiden te gaan doen', antwoordde Powell. Volgens hem was het juist het vertrouwen van de markt in dat de Fed zijn belofte na zou komen waardoor bedrijven zich goedkoper kunnen financieren. Maar hij zegde wel toe dat als de Fed het programma zou vertragen als de markt uit zichzelf functioneert.

Jaren verwijderd van een exit

Voorlopig is de Fed nog niet klaar met het aankopen van obligaties. 'We zijn waarschijnlijk nog jaren verwijderd van het beëindigen van die aankopen', aldus Powell in de senaat. Hij ziet op dit moment de grote balans van de Fed niet als een bedreiging voor de inflatie en financiële stabiliteit.

Gevraagd naar een exitstrategie, zei Powell dat het stelsel van centrale banken ook passief de balans kan verkleinen. 'Als we de balans bevriezen en de economie groeit dan daalt de omvang van de balans als percentage van de economie.' Volgens de Fed-voorzitter hebben de ervaringen na de vorige crisis aangetoond dat afbouw van de balans geleidelijk en voorzichtig moet gebeuren en dat een krappe arbeidsmarkt niet tot hogere inflatie hoeft te leiden.

(Bron FD.nl)