Meer coronabesmettingen, hogere beurskoersen?

Gepubliceerd op 23 juni 2020 om 13:27

Alles is mogelijk in deze markt...

Nieuwe corona-besmettingen hebben het positieve aandelenklimaat van de afgelopen maanden onder druk gezet. Dat klimaat is nog niet helemaal verdwenen, maar de situatie is wel complexer geworden. Op dit moment kan het alle kanten op, voor een zeer positief scenario, maar ook die van een zeer negatief scenario voor de wereldeconomie.

De daadwerkelijke uitkomst zal ergens tussen de twee scenario’s in liggen, Zeven onbekende factoren — twee positieve en vijf negatieve — kunnen medebepalend zijn voor de daadwerkelijke economische ontwikkeling.

Het positieve scenario gaat uit van een duurzaam herstel. Voorwaarden daarvoor blijvende monetaire en begrotingsstimulering. Dan keren ontslagen werknemers weer snel terug op hun posten. Een mogelijke opleving van de pandemie in de herfst zorgt dan niet voor de terugkeer van volledige lockdowns. Dat is goed voor aandelenmarkten, die zullen per saldo omhoog gaan.

In het negatieve scenario stagneert de economie, keren werknemers niet zo snel terug en houden consumenten de hand op de knip. Bedrijven gaan failliet of snijden flink en steunprogramma’s voldoen niet. Mogelijke oorzaken hiervan zijn: een nieuwe coronagolf, die tot lockdowns leidt, een dreigende schuldencrisis bij overheden en bedrijven, deglobalisering, faillissementen en onrust op de financiële markten.

‘Het marktsentiment zal in de komende weken waarschijnlijk afhangen van of de pandemie onder controle blijft en de toekomstige snelheid van het economische herstel. Het begrotings- en monetaire beleid zal gunstig blijven, hoewel de scope van nieuwe stimuleringsmaatregelen beperkt zal zijn.

Beursupdate

Het sentiment onder Europese inkoopmanagers kruipt uit het coronadal, en dat is dinsdag te merken op de aandelenbeurzen. Kort voor de lunch koerst de Stoxx Europe 600-index 1,2% in de plus. De AEX doet het bovengemiddeld goed met een winst van 1,6% tot 574,13 punten. De Midkap schrijft 1,8% bij, en de smallcap-index 1,9%.

Aegon is de grootste winnaar onder de hoofdfondsen, ogenschijnlijk dankzij een stevig koopadvies van Berenberg. Ook ASML doet goede zaken. De enige (kleine) verliezers zijn Unilever, Ahold Delhaize en Galapagos. Bij de middenklassers doet Aalberts het prima na publicatie van een tussentijds handelsbericht.

Bij de kleintjes blinkt Accsys Technologies uit met een plus van ruim 9%. Het chemisch technologiebedrijf meldde voorbeurs dat het in het boekjaar 2020, dat tot eind maart liep, een kleine nettowinst maakte, na een verlies een jaar eerder. De omzet en de brutowinst stegen allebei stevig. Accsys zegt stevig geraakt te zijn door de coronacrisis. Het bestuur van het bedrijf levert 20% van zijn basissalaris in.

Het positieve beurssentiment is ook op de obligatiemarkten te zien. De kernlanden zien de rentes met een basispunt oplopen, terwijl de financieringskosten voor Italië, Griekenland en Portugal licht dalen. Een euro kost $1,1287, 0,2% meer dan gisteren.

(Bron FD.nl)