Geen kortere handelsdagen in Europa

Gepubliceerd op 3 juli 2020 om 14:30

De Britten willen het wel, de 'continentale' Europeanen niet. De belangenclub van achttien beurzen in Europa, de Federation of European Securities Exchanges (Fese), maakte woensdag bekend dat haar leden unaniem tegen de plannen zijn om de Europese handelsdag in te korten.

De Britse beurs, de London Stock Exchange — geen lid van Fese — maakte begin juni bekend dat haar leden wel een eerdere sluiting van de handelsdag willen. Op voorwaarde dat de rest van Europa dit ook zou zien zitten.

Euronext

Fese had de uitslag van haar eigen peiling al maanden binnen, maar heeft gewacht totdat beursuitbater Euronext — wel lid van Fese — klaar was met haar eigen consultatie. En dat was dinsdag. Euronext, uitbater van beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel, Londen, Oslo, Portugal en Dublin, heeft nog geen uitspraken gedaan over de uitslag van haar eigen onderzoek.

Verkorten van de handelsdag zou nadelig zijn voor markten en het moeilijker maken voor beleggers om te kunnen handelen. Het systeem zoals het er nu is, werkt goed. De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om transparante informatie over prijzen te kunnen verschaffen en gereguleerde beurzen spelen hierbij een belangrijke rol, aldus Riess: 'Anders verschuift de handel richting bilaterale handelsplatforms die niet-gereguleerd zijn.'

Beurzen werden de laatste tijd gepeild over deze kwestie, na een verzoek van de lobbygroep Association for Financial Markets in Europe (AFME) -waar veel grootbanken en vermogensbeheerders bij zijn aangesloten- en de Britse Investment Association. De belangrijkste argumenten die werden aangevoerd voor het inkorten van de handelsdag, waarbij een van de voorstellen was om te eindigen om 16.00 uur in plaats van 17.30 uur, was een efficiëntere marktwerking door geconcentreerde liquiditeit. Maar het zou ook zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, wat de diversiteit binnen de financiële sector zou bevorderen.

Britse debat

Het debat over te lange werkdagen leeft niet in Europa. Het is een discussie die zich met name afspeelt in Londen. Bovendien is het bevorderen van diversiteit niet iets dat met het verkorten van de handelsdag zou kunnen worden bereikt. Het is aan werkgevers om hier iets aan te doen. Als we Europa meer op de kaart willen krijgen als interessante plek voor investeerders, moet de handelsdag juist worden verlengd.'

De centrale ligging van Europa - tussen Azië en de Verenigde Staten in - maakt dat de kansen daarvoor voor het oprapen liggen. Als de beurzen in Europa opengaan om 7.00 uur betekent dit een langere overlap met de belangrijkste beurzen in Azië.' De Europese beurzen zouden vervolgens door kunnen gaan tot 22.00 uur zodat er ook vanuit de VS meer kan worden gehandeld met Europa.

Teleurgesteld

AFME, de initiatiefnemers achter het onderzoek, reageert teleurgesteld. April Day, managing director, noemt het 'teleurstellend' dat Fese de roep om een kortere handelsdag al afwijst voordat een van haar grootste leden, Euronext, voldoende tijd heeft gehad om de feedback die de beursuitbater heeft verzameld, te verwerken en publiek te maken.

Day wijst op het 'onafhankelijke bewijs' dat zij hebben aangeleverd bij Euronext. Dat laat zien dat 'lange handelsuren leiden tot hele rustige en dure periodes gedurende de dag'. Met het in stand houden van de status quo wordt volgens AFME beleggers kostenvoordelen 'ontnomen' die een meer geconcentreerde liquiditeit met zich mee zou brengen.

(Bron FD.nl)