Doet Softbank de techaandelen de das om?

Gepubliceerd op 8 september 2020 om 13:10

Techinvesteerder SoftBank is maandag op de beurs van Tokio hard onderuit gegaan na berichten over zijn rol bij de sterk toegenomen handel in optiecontracten op technologiebedrijven. SoftBank zou daar miljarden in hebben gestoken en daarmee de 'Nasdaqwalvis' zijn waarover de afgelopen tijd werd gespeculeerd. Het aandeel daalde 7,2 %, waardoor Softbank €8,9 mrd aan beurswaarde verloor.

De optiecontracten geven het bedrijf de mogelijkheid om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen te kopen. Als die prijs op het moment dat de aandelen daadwerkelijk worden gekocht lager is dan de koers waartegen het aandeel op dat moment handelt, maakt de eigenaar van de callopties winst. Deze opties worden vaak gebruikt bij 'hedgen', het beschermen van een portfolio tegen grote verliezen.

Op de financiële markten ging het al weken over de sterk toegenomen handel in optiecontracten op een aantal grote techbedrijven. Volgens Goldman Sachs werd er de afgelopen twee weken voor een onderliggende waarde van gemiddeld $335 mrd per dag aan optiecontracten afgesloten. De handel in opties op individuele aandelen was zelfs bijna net zo hoog als die op de indices. Dat gebeurt bijna nooit.

Walvis

Over wie die 'Nasdaqwalvis', vernoemd naar de index van Amerikaanse technologiebedrijven, zou zijn werd veel gespeculeerd, maar de Britse krant Financial Times wist afgelopen vrijdag te melden dat het om SoftBank gaat. De Wall Street Journal meldde daarna de omvang van de optiecontracten: $4 mrd.

Toen het FT-nieuws vrijdag naar buiten kwam was de Nasdaq in iets meer dan 24 uur al met bijna 10% gedaald. Ook in Nederland gingen technologiebedrijven onderuit: zo verloor betaalbedrijf Adyen vorige week 7,3% van zijn marktwaarde, chipbedrijf ASML 3,8% en technologie-investeerder Prosus 7,3%. Maandag herstelden de koersen enigszins.

Correctie

Later op de Amerikaanse handelsdag vrijdag volgde licht herstel, zodat de Nasdaq het tweedaagse verlies tot 6,4% wist te beperken. Bij veel beleggers is toch de angst ontstaan dat de correctie op de koersen van snel gestegen technologiebedrijven (Salesforce dit jaar +68%, Apple +80%, Tesla +479%) er nu toch echt gaat komen.

Daarbij speelt ook mee dat er door die optiecontracten veel beleggers in de markt moeten zijn die niet per se in de hoge waardering voor Apple, Facebook of Tesla geloven, maar als tegenpartij optreden voor de opties die SoftBank heeft afgesloten. Om zelf geen risico te lopen geld te verliezen als de koersen hard oplopen kopen deze zakenbanken en investeringsfondsen zelf de onderliggende aandelen. Dat drijft de koersen verder op.

Kleine beleggers

Analist Jim Reid van Deutsche Bank benadrukte maandag dat SoftBank met zijn opties niet in zijn eentje verantwoordelijk is voor de hoge koersen. Daarbij spelen ook kleine beleggers een rol, zo stelde de analist. Het Amerikaanse beleggersplatform Robinhood is in de nasleep van de coronacrash op de beurzen symbool komen te staan voor deze groep zeer actieve handelaren.

Robinhood werd, net als concurrenten als Charles Schwab, vooral tijdens de lockdown erg populair. In een halfjaar tijd kwamen er drie miljoen gebruikers bij. In totaal zijn het er nu dertien miljoen. Naast een makkelijk bruikbare app is vooral het ontbreken van provisies bij het kopen of verkopen van aandelen en opties aantrekkelijk. Met spelachtige elementen - een succesvolle transactie levert een beeldscherm vol confetti op - wordt de drempel om te handelen nog verder verlaagd. In het lijstje met meest verhandelde aandelen op Robinhood staan steevast grote techbedrijven.

Meer opties

Het lijkt erop dat Robinhood en andere brokers voor de opmars in het handelen in opties hebben gezorgd. Robinhood introduceerde ze in 2018 op zijn platform, en maakte ze net als andere online brokers eind 2019 commissieloos.

Die kleine beleggers zorgen ervoor dat de markt zich anders gedraagt dan anders, zo stelde hoofd investeringen Nancy Tengler van Laffer Tengler dit weekend tegenover persbureau Bloomberg. Volgens haar bewegen de koersen van Amerikaanse techaandelen de laatste tijd extreem. 'Ik beleg al vijfendertig jaar, maar voor mij is het onverklaarbaar hoe sommige aandelen op bijna geen nieuws omhoog schieten. Je moet daarbij rekening houden met de groep Robinhood-handelaren die bekende bedrijven volgen en ze nog verder omhoog duwen.'

Grote uitslagen

Volgens analist Reid gaat de combinatie van de grote hoeveelheid optiecontracten in de markt en de Robinhoodbeleggers ervoor zorgen dat er meer dagen met grote koersuitslagen bij techaandelen zullen volgen.

Voor de handel van dinsdag lijkt dat te gaan kloppen. De handel in termijncontracten op de Nasdaq-index wees maandag rond het sluiten van de Europese handel in ieder geval op verdere dalingen.

(Bron FD.nl)