Trump besmet met Corona, beurzen zijn onrustig

Gepubliceerd op 2 oktober 2020 om 12:14

De Amerikaanse president Donald Trump is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt op Twitter. Ook zijn vrouw Melania is besmet.

Het presidentiële echtpaar zat al in quarantaine, nadat gebleken was dat Hope Hicks, een van de belangrijkste adviseurs van Trump, het virus had opgelopen. 'We zullen onze quarantaine en het herstelproces onmiddellijk beginnen', aldus de president.

 

De lijfarts van de 74-jarige Trump, Sean Conley, heeft het bericht bevestigd in een verklaring aan verslaggevers. Volgens hem zijn de president en zijn vrouw op dit moment gezond. Hij schrijft te verwachten dat Trump zijn taken als president kan blijven uitvoeren.

Volgens persbureau Bloomberg maken naaste adviseurs zich echter wel degelijk zorgen. Door het hectische schema in aanloop naar de presidentsverkiezingen krijgt Trump weinig slaap. Bovendien valt de president gezien zijn leeftijd en overgewicht in een risicogroep.

Campagne Trump geraakt

De besmetting verstoort sowieso de herverkiezingscampagne van Trump. De president, die op achterstand staat in de peilingen, had de komende week in drie verschillende staten campagnespeeches op de agenda staan, maar kan die nu niet houden. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november.

Onzeker is nog of de besmetting ook gevolgen heeft voor het eerstvolgende debat tussen Trump en zijn Democratische uitdager, Joe Biden. Dat debat staat op 15 oktober gepland.

Volgens Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator van BNR, heeft de besmetting grote consequenties voor Trumps campagne: de president moet het namelijk hebben van grote bijeenkomsten. 'Hij kan niet reizen, hij mag niet reizen; dat is het grootste acute probleem dat hij nu heeft.'

Hammelburg noemt het een 'ongelooflijke psychologische tik' die Trump heeft gekregen. Hij heeft het virus immers altijd sterk gebagatelliseerd, nu is hij er zelf het slachtoffer van.

'Politieke bom'

Amerika-deskundige Willem Post, verbonden aan Instituut Clingendael, wijst erop dat de traditionele 'October surprise', een plotseling voorval dat de verkiezingsuitslag sterk bepaalt, op twee manieren kan uitpakken.

'Vooralsnog ziet het er niet goed uit, want er is onzekerheid en onzekerheid is slecht voor de president', stelt Post. 'Zijn enige redding kan zijn dat hij hier gezond uitkomt. Dat hij kan zeggen: “Zie je wel, het was een soort van griepje, wat een overdreven gedoe allemaal.” Maar het is en blijft een groot risico, een politieke bom.'

Besmetting via adviseur

Trumps naaste adviseur Hope Hicks reisde deze week met de president mee naar het eerste verkiezingsdebat. Donderdag bleek dat ze besmet was met het coronavirus.

Tegenover Fox News sprak Trump het vermoeden uit dat ze door een aanhanger besmet is geraakt. 'Ze is een heel warm persoon. Ze vindt het moeilijk, als er soldaten of politiemensen op haar af komen om dan te zeggen: “Blijf weg, ik mag niet bij je in de buurt komen.”'

Coronavirus laait op

De besmetting van Trump komt op een moment dat het coronavirus in de Verenigde Staten aan een hernieuwde opmars is begonnen. Sinds drie weken stijgt het aantal dagelijkse besmettingen met het virus weer. Donderdag kwamen er ruim 46.000 besmettingen bij.

De Verenigde Staten zijn een van de zwaarst getroffen landen door het virus. Ruim zeven miljoen mensen zijn besmet geraakt met corona en meer dan tweehonderdduizend zijn overleden. Trump stelde donderdag nog dat het einde van de epidemie in zicht is.

Onder vuur

Trump ligt al langer onder vuur vanwege zijn aanpak van het virus. Aanvankelijk deed hij het virus af als ongevaarlijk en hij keerde zich ook herhaaldelijk tegen maatregelen om het virus te bestrijden, zoals het gebruik van mondkapjes.

De financiële markten reageerden vrijdag negatief op de besmetting van Trump. De aandelenkoersen in Japan gingen onderuit en ook de futures voor de Amerikaanse aandelenbeurzen zakten weg. In Europa stond de Stoxx 600-index om halftien 0,5% lager. De olieprijs, die toch al op verlies stond, zakte verder weg. Beleggers vluchtten in traditionele 'veilige havens' als goud en obligaties.

'In sommige belangrijke staten liggen de peilingen dicht bij elkaar en met deze positieve test zo vlak voor de verkiezingen zal deze ontwikkeling bijdragen aan de onzekerheid die door de markten gaat', stelt Susannah Streeter, een analist bij Hargreaves Lansdown, tegenover persbureau Bloomberg. 'Het zou kunnen dat kiezers uit medeleven op hem kiezen, maar omdat hij in quarantaine moet, blijft er minder tijd over om zwevende kiezers te overtuigen.'

Bidden voor Trump en First Lady

Constitutioneel is vicepresident Mike Pence de eerst aangewezene om Trump te vervangen. Op Twitter schrijft hij mede namens zijn vrouw: ‘Karen en ik sturen onze liefde en gebeden naar onze dierbare vrienden, president Donald Trump en Melania Trump. We voegen ons bij miljoenen in heel Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel. God zegene u, president Trump en onze geweldige First Lady Melania.’

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, wenst het presidentiële echtpaar ‘een spoedig herstel’, zo schreef Michel op Twitter. ‘Covid-19 is een strijd die we allemaal blijven voeren. Elke dag. Waar we ook wonen.’

Uitstel stembusgang onwaarschijnlijk

Trump wordt als hij het ambt van president niet naar behoren kan uitoefenen, vervangen door vicepresident Pence. Mocht de president komen te overlijden voor de stembusgang op 3 november, dan is Pence niet automatisch de kandidaat van de Republikeinen voor het presidentschap. Het is dan aan het bestuur van de partij om een nieuwe kandidaat naar voren te schuiven. Dat kan Pence zijn, maar dat hoeft niet.

Zo'n scenario waarbij Trump, of Biden, uitvalt vóór de verkiezingsdatum, stuit wel op praktische en juridische vraagstukken. Zo hebben vele kiezers al per brief hun stem uitgebracht.

De verkiezingen zouden ook kunnen worden uitgesteld. Maar dan zouden het Huis van Afgevaardigden en de Senaat daartoe gezamenlijk moeten besluiten. Omdat niet in beide organen dezelfde politieke kleur dominant is, ligt zo'n ingrijpende stap niet meteen voor de hand. Het is in de Amerikaans geschiedenis ook nog nooit voorgekomen dat de strijd om het Witte Huis werd uitgesteld.

Johnson en Bolsonaro

Trump is niet de eerste regeringsleider die met het virus besmet is geraakt. In het voorjaar raakte de Britse premier Boris Johnson (56) al besmet; hij moest behandeld worden op de intensive care en kon pas na een maand zijn taken weer oppakken. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (65) doorstond het virus zonder ernstige klachten.

 


«   »