IMF, ook zonder 'lockdown schade voor economie

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 16:31

Lockdown of geen lockdown, de economie wordt sowieso geraakt door het coronavirus. Dat komt doordat mensen, uit angst voor het virus, vrijwillig al hun sociale contacten inperken. Wil de politiek daarom echt zorgen dat de economie de klappen kan opvangen, dan moet de geldkraan niet te snel worden dichtgedraaid.

Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de World Economic Outlook, het rapport over de wereldeconomie dat twee keer per jaar uitkomt. Volgende week wordt het hele stuk, en de nieuwe cijfers over de wereldwijde krimp, gepubliceerd, maar vandaag verscheel al het hoofdstuk over het economisch effect van de lockdown.

Het IMF vond dat ook na een lockdown de economie slechter blijft presteren dan voor de coronacrisis. Daarvoor baseerden de rekenmeesters zich onder meer op mobiliteitsdata van Google en Vodafone. Mensen voelen zich ook na een lockdown niet helemaal senang in de openbare ruimte. Omdat ze nog steeds het risico lopen om het virus te krijgen, blijven ze uit zichzelf al vaker thuis en houden ze meer afstand.

Lockdown

Daar ligt een belangrijke les voor beleidsmakers, stelt het IMF. Want willen politici en bestuurders dat het herstel weer op de rails komt, dan is er een ander recept nodig. Alleen de lockdown opheffen is niet genoeg om de economie te laten draaien. Het IMF waarschuwt dat steunpakketten daarom niet te snel moeten worden afgebouwd.

Ook zijn er gerichtere maatregelen nodig om de anderhalvemetereconomie te ondersteunen, bijvoorbeeld bijeenkomsten binnenshuis van grote groepen mensen verbieden, en kwetsbare groepen beschermen. En het deel van de economie dat wél draait, moet ook gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door werkplekken anders in te richten of door contactloos betalen.

Bovendien dreigen de economische verschillen door de coronacrisis nog groter te worden, schrijft de denktank uit Washington. In rijkere landen kunnen huishoudens de klap beter opvangen omdat mensen over het algemeen vaker een appeltje voor de dorst hebben. Ook is thuiswerken gemakkelijker, en springt de overheid in veel grotere mate bij.

Vrouwen

Ook waarschuwt het IMF voor de impact van het virus op vrouwen en op jongeren. Bij vrouwen viel het op dat hun mobiliteit harder daalde dan die van mannen omdat zij vaker de zorg voor kinderen op zich nemen. Dat bleek bijvoorbeeld in Noord-Italië, waar de scholen al twee weken voor een algehele lockdown dicht gingen.

Daardoor holde de mobiliteit van de Italiaanse dames een stuk harder achteruit dan die van de Italiaanse man. Volgens het IMF verkleint dat ook hun kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien werken vrouwen ook nog eens vaker in contactintensieve beroepen zoals de detailhandel en toerisme.

(Bron Telefraaf.nl)

«   »