Euopese aandelenbeurzen veren op vanaf de bodems

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 11:30

De markt in het kort...

Aandelen in Europa lopen op als gevolg van een hoop positief bedrijfsnieuws welke zwaarder wegen dan de bezorgdheid van beleggers over nieuwe beperkingen om de pandemie te beteugelen.

Amerikaanse aandelenfutures fluctueerden toen beleggers de patstelling over Amerikaanse stimuleringsmaatregelen in overweging namen. LVMH-aandelen schoten omhoog nadat de producent van luxegoederen de vraag in het derde kwartaal zag aantrekken, terwijl Daimler de autosector ophief na winstverlagingen, geholpen door het herstel van de autoverkopen. Thyssenkrupp steeg met meer dan 20% na een bericht dat Liberty Steel een bod van meerdere miljarden euro zal uitbrengen op de staaleenheid van het Duitse bedrijf.

Azië...

De aandelen in Tokio en Seoul daalden, maar stegen in Hong Kong. Schatkredieten liepen licht op en de dollar daalde, terwijl ruwe olie zich terugtrok. Het Britse pond draaide een deel van de daling van afgelopen donderdag ten opzichte van de euro om.

Premier Boris Johnson zal vandaag beslissen of hij handelsbesprekingen met de Europese Unie wil staken, of niet. De leiders van de EU weigerden hem een duidelijk signaal te geven en nu is het de vraag of hij aan tafel wil blijven voor de onderhandelingen.

Amerika...

De Amerikaanse dollar probeert de neerwaartse trend van maart te doorbreken  Nu nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen voorlopig nog ongrijpbaar zijn, volgen investeerders de maatregelen in de grootste steden van Europa nu de bezorgdheid toeneemt dat maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen meer schade zouden kunnen toebrengen aan een broos wereldwijd economisch herstel.

Een verrassende stijging van de autoverkopen in Europa samen met sterke bedrijfswinsten waren een lichtpuntje nadat gegevens donderdag een onverwachte stijging van het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS lieten zien, een verontrustend teken voor een arbeidsmarkt waarvan het herstel al aan het vertragen was.