Senaat stemt over wetsvoorstel van $500 mld

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 16:37

De Senaat zal woensdag stemmen over een coronavirus-wetsvoorstel van $ 500 miljard, zei senaatsleider Mitch McConnell zaterdag, omdat een grotere tweeledige deal ongrijpbaar blijft ondanks voortdurende besprekingen tussen topdemocraten en de regering-Trump.

McConnell gaf zijn tegenstanders over de hele politieke gang van zaken de schuld van de huidige impasse, met als argument dat de Senaat genoeg tijd heeft om het GOP-stimuleringspakket goed te keuren en Amy Coney Barret, voorgedragen door het Hooggerechtshof, te bevestigen als "Democraten deze wetgeving niet belemmeren."

"Niemand denkt dat dit voorstel van $ 500 miljard elk probleem voor eens en voor altijd zou oplossen", zei McConnell zaterdag in een verklaring. "Het zou op dit moment enorme hoeveelheden extra hulp bieden aan arbeiders en gezinnen, terwijl Washington blijft discussiëren over de rest." Democraten hebben McConnell ervan beschuldigd door te gaan met Barrett's bevestiging in plaats van zich te concentreren op het aannemen van stimuleringswetgeving.

Democraten blokkeerden vorige maand een Republikeins plan van $ 500 miljard in de Senaat en zullen het laatste GOP-voorstel waarschijnlijk als onvoldoende afdoen. De kans dat het Congres nieuwe hulp goedkeurt vóór de presidentsverkiezingen van 3 november, is afgenomen, aangezien het GOP-plan van de Senaat beperkter is dan wat de regering-Trump of de Democraten hebben voorgesteld. De GOP-rekening omvat financiering voor scholen, uitgebreide werkloosheidsuitkeringen en een tweede ronde van het Paycheck Protection Program, zei McConnell. De Senaat stemt een dag over het wetsvoorstel na een stand-alone stemming over meer pps-fondsen op dinsdag.

Eerder deze maand bood minister van Financiën Steven Mnuchin House Speaker Nancy Pelosi een stimuleringsdeal van $ 1,8 biljoen aan, ongeveer $ 400 miljard minder dan het wetsvoorstel dat eerder deze maand door House Democrats was voorgesteld. Pelosi, wiens partij een wetsvoorstel van $ 2,2 biljoen in het Huis goedkeurde, verwierp het voorstel van het Witte Huis en zei dat het "één stap vooruit, twee stappen achteruit" was. Senaatsrepublikeinen daarentegen zijn tegen het pakket van het Witte Huis als te groot. Pelosi en Mnuchin zetten hun onderhandelingen deze week voort, hoewel ze er niet in slaagden een akkoord te bereiken.

Beide partijen typeerden de gesprekken als productief, maar de genoemde grote verschillen blijven bestaan. Het congres heeft in maanden geen nieuwe noodhulpwetgeving doorgevoerd, nu het coronavirus in de VS verergert en miljoenen Amerikanen werkloos blijven.