Restaurants naar de rechter vanwege coronasluiting

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 16:20

De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen. Het kort geding dient dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank, zo laat Meeuwisse weten.

’Genoeg is genoeg’

De horecabazen achten de uit coronavrees opgelegde sluiting van alle eetgelegenheden in ons land ’buitenproportioneel’. „Genoeg is genoeg”, zo stelt de Haagse ondernemer Meeuwisse. Samen met de mede-procederende collega’s wil hij het volledig plat leggen van de culinaire uitgaanssector toetsen aan de wet Publieke Gezondheid. „Ik zie dat gasten zich keurig aan de afstandsregels houden en dat ze bovendien ook het personeel scherp in de gaten houden. Omgekeerd doen wij dat bij onze gasten. Er is geen enkele reden voor sluiting”, aldus de Posthoorn-baas.

Zijn vorige week via een online-filmpje gedane oproep aan mede-restaurateurs in het hele land om gezamenlijk een kort geding aanhangig te maken, was geenszins aan dovenmansoren gericht, zo meldt de ondernemer: „Inmiddels hebben we dertig aanmeldingen van collega’s die meedoen. En het is nog geen dinsdag, dus tot aan het kort geding komen er wellicht nog velen bij.”

Gesterkt door OMT-advies

De eisers voelen zich gesterkt door een aanbeveling van het Outbreak Management Team (OMT). Pas nadat premier Rutte en VWS-minister Hugo de Jonge afgelopen week de gedwongen horecasluiting hadden aangekondigd, bleek dat de eetgelegenheden volgens dit adviesorgaan open hadden kunnen blijven. Er zouden slechts voorwaarden zijn, zoals dat hooguit vier mensen aan een tafel zouden zitten en het personeel mondkapjes zou dragen. Meewisse: „Met dat advies is niets gedaan en dat is heel vreemd. Wij ondernemers snappen er niets meer van: het ene OMT-advies is heilig, terwijl het andere zonder opgave van redenen in de wind wordt geslagen.”

De ondernemers opereren bij hun kort geding komende dinsdag geheel los van hun brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Die zitten wellicht nog steeds in overleg met het kabinet”, zo matigt Meeuwisse kritiek over een volgens sommigen te afwachtende houding van de koepel. KHN-directeur Dirk Beljaarts herinnert er in een reactie aan dat KHN al eerder dit jaar vergeefs over de horecasluiting procedeerde. „Het is daarom heel begrijpelijk dat de ondernemers nu zelf naar de rechter stappen. Het geeft ook aan hoe penibel de economische situatie in de branche is''

Duitse sluitingstijd van tafel geveegd

De horecakoepel heeft vlak voor het weekeinde zelf ook een advocaat aan het werk gezet om opties voor een nieuwe rechtszaak te onderzoeken. Maandag wordt een advies verwacht. Beljaarts: „Aanleiding is een uitspraak van een Duitse rechter die afgelopen week de in Berlijn afgekondigde sluitingstijd van 23.00 uur van tafel veegde. De maatregel zou volgens hem juridisch rammelen en geen wezenlijke bijdrage leveren aan de bestrijding van het corona-virus. Wij bezien nu wat dit kan betekenen voor de situatie in Nederland”, aldus de KHN-directeur.

(Bron Telegraaf.nl)


«   »